Mokumono

Hippe e-bikes getest: Mokumono

Kees Bakker (TestKees) heeft drie hippe e-bikes voor in de stad getest. Nick Currie en Ab el Tamimi van De Fietskoerier Utrecht gingen ook met de Cowboy, de VanMoof en de Mokumono op pad.
Op deze pagina wordt dieper in gegaan op de Mokumono.

Mokumono Delta S -2990 euro

De Mokumono Delta S heeft een uniek frame dat bestaat uit twee aan elkaar gelaste aluminium platen. In het holle frame is ruimte voor een kleine vaste accu boven de trapas.

Mokumono
Beeld-auteur: Peter Arno Broer

Bijzonder is dat de fiets geen versnellingsnaaf heeft. Het idee is dat je de achterwielmotor gebruikt voor het optrekken, dat je altijd rond de 25 fietst en dat je afhankelijk van de omstandigheden en je fitheid zelf meer of minder meetrapt. Dat werkt goed. Ik kon vlot naar de 25 kilometer per uur fietsen en dan gewoon zorgeloos trappen. Enig minpuntje: de ondersteuning bij het wegrijden staat te fel afgesteld. Door de tandriem, het robuuste elektrische systeem en het weglaten van de versnellingen is het een nagenoeg onderhoudsvrije fiets. De fiets is compleet afgemonteerd met spatborden, standaard, een minimale drager, een goede koplamp en een achterlicht in de zadelpen. Een fiets om zorgeloos het hele jaar mee te forenzen. De fiets heeft een kleine accu van 250Wh. Volgens Mokumono goed voor een actieradius van 60km. We hebben de fiets zonder app getest. Dan kun je op de fiets alleen de ondersteuningstand instellen en zien hoe vol je accu nog is. Een e-bike zonder versnellingen werkt prima. Maar je kunt je afvragen of de Mokumono wel een motor nodig heeft. Door de sportieve zit en efficiënte aandrijving fiets je ook zonder ondersteuning erg snel. De Mokumono zonder motor kost 1790 euro, met motor 2990 euro. 

+ Fietst prima zonder versnellingsnaaf
+ Zorgeloze fiets, heeft weinig onderhoud nodig
+ Fietst ook prima zonder ondersteuning
– Ondersteuning start te fel

50345710558_13293a7aeb_c

Hippe e-bikes getest: VanMoof

Kees Bakker (TestKees) heeft de hippe e-bike VanMoof in de stad getest. Lees meer

Ab el Tamimi over de Mokumono: ‘Zeeziekig’

Ab el tamimi Mokumono

‘Hij levert hele explosieve energie bij het wegrijden. Het is alleen in het begin, daarna is het weg. Als je de 25 bereikt, voelt het alsof je remt. Ik werd er een beetje zeeziekig van. Wat mij betreft fietst hij prettiger zonder ondersteuning. Dan is het een leuke wendbare fiets en lijkt hij op mijn track bike. Die explosieve energie van de ondersteuning kan trouwens ook levensgevaarlijk zijn bij groen. Als je zo snel weg sprint, moet je goed uitkijken dat er niet nog een automobilist even door rood rijdt.’

Nick Currie over de Mokumono: ‘Lekker speels’

‘De Mokumono stuurt heel direct, lekker speels. Ik werd er blij van. Zoals een kind in een plas stampt; lekker spelen. Zonder ondersteuning is voor ons het fijnst. Maar als je naar je werk fietst, is het natuurlijk een ander verhaal. Dan kan de ondersteuning een drempel wegnemen. Als ik dan zou moeten kiezen, zou ik naar het karakter van de fiets kijken. Als je het speelse zoekt – en daar hou ik van –  zou ik de Mokumono kiezen.’

Altijd de laatste testen ontvangen?

Word lid! en ontvang altijd de laatste tests. Je ondersteunt daarbij ook de Fietsersbond die opkomt voor jouw belangen.

Ja, ik word lid!