Fietsstad 2020

Fietsstadverkiezing 2020 is een landelijke verkiezing om gemeenten in Nederland te stimuleren om hun fietsklimaat te bevorderen en om gemeenten met een goed fietsklimaat te belonen!

8_FTB-19-0114-Website-header_V1

Fietsen. (Bijna) iedere Nederlander kan het, maar lang niet iedere Nederlander doet het regelmatig. En dat is jammer, want fietsen is plezierig, praktisch en gezond. We vinden dat elke fietser zich onbezorgd in het Nederlandse verkeer moet kunnen bewegen. Wij nemen daarom allerlei initiatieven om het fietsklimaat te verbeteren, zoals de Fietsstadverkiezing.

Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers. De Fietsersbond zet zich in voor veilig en comfortabel fietsen en levert daarmee een bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland én aan fietsgeluk voor iedereen.

De verkiezing is inmiddels een vast beeld in het Nederlandse fietslandschap waar eens in de twee jaar een nieuwe gemeente wordt gekozen die deze eretitel mag dragen.

Alle gemeenten in Nederland doen automatisch mee met de verkiezing, maar de kans om de eretitel te bemachtigen wordt natuurlijk groter zodra er veel gelobbyd wordt voor ingevulde enquêtes. Weten hoe jouw gemeente scoorde in 2018? Bekijk het hier.

Enquête

Het doel is om minimaal 50 ingevulde enquêtes per gemeente te behalen. Met dit aantal kunnen we de gemeenten op de juiste manier met elkaar vergelijken.

De verkiezing werd in 2018 voor het eerst op een nieuwe manier uitgevoerd, waardoor we een nulmeting hebben kunnen doen. Dit jaar kunnen we de resultaten van beide jaren voor het eerst met elkaar vergelijken. Hierdoor kunnen we ook een prijs uitreiken voor de beste stijger ten opzichte van 2018.

Om de resultaten met elkaar te vergelijken zal de enquête grotendeels hetzelfde blijven als in 2018. Enkele vragen zullen anders worden ingestoken en we hebben de enquête korter gemaakt. Een indicatie van welke vragen we zullen stellen? Bekijk de vragen uit 2018.

Iedere respondent draagt bij aan een beter fietsklimaat en maakt bovendien kans op het winnen van een elektrische fiets.

1-FTB-19-0114-Logo-Fietsstad-2020-LOGO_Wiel_FC_V2

Praktische info

  • Onder aan de pagina is de campagnetoolkit te downloaden
  • Donderdag 25 juli om 19.00 kun je als vrijwilliger een webinar bijwonen (meer info volgt).
  • Op dinsdag 13 augustus 2019 lanceren we de enquête voor de Fietsstad 2020. De enquête is in te vullen tot eind oktober 2019.
  • De uitreiking van de titel vindt plaats op 28 februari 2020 in de Jaarbeurs te Utrecht.
  • Op de hoogte blijven? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.
  • Meer informatie kun je opvragen bij Carmen Meijer via fietsstad@fietsersbond.nl