4 Fietsroutes rond het IJsselmeer

Doorkijkje onder zeil door op de gekleurde huizen van Stavoren.

Fietsen in de buurt van de Waddenzee of het IJsselmeer is altijd een goed idee. Om over  de Afsluitdijk te komen moet je helaas een stukje met de bus.

1. Van Stavoren naar de Friese kliffen

Uitkijken over het IJsselmeer
Zwemstrandje bij Paviljoen ‘t Mar Beeld-auteur: Suzanne Brink

Stavoren is een fantastische uitvalsbasis om verder langs het IJsselmeer naar de Friese kliffen te fietsen. Vlakbij Oudemirdum vind je een landschap dat je niet met Friesland associëert.  Van Stavoren kun je ook met de veerboot naar Enkhuizen trouwens, ook een prima manier om het IJsselmeer op te snuiven. De fiets mag mee.

2. De wetterroute

Fietsjournalist en vlogger Jessica de Korte kijkt uit over het IJsselmeer
Beeld-auteur: Jessica de Korte

In 2021 bestond het  Woudagemaal in het Friese Lemmer 100 jaar. Het is het grootste, nog werkende stoomgemaal van de wereld en UNESCO-werelderfgoed. Dankzij dit staaltje techniek kun je droogvoets een waterrijk fietsrondje maken. Reisschrijver Jessica de Korte neemt je mee en besluit de Wetterroute met een frisse duik in het IJsselmeer.

3. Lekker rustig fietsen op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog-24
De rode vuurtoren, oftewel Noordertoren Beeld-auteur: Jessica de Korte

Schiermonnikoog is Fietsgemeente 2022. Je kunt er heerlijk fietsen, ook omdat je bijna geen auto tegenkomt.  En overal liggen fietspaden. Zelfs op zo’n klein eiland kun je dan zo dertig kilometer wegtrappen.

4. De Afsluitdijk zelf

Nieuwe fietspad Afsluitdijk mei 2023

De Afsluitdijk fietsen is voor sommige mensen iets wat je minstens eens in je leven gedaan moet hebben, een soort col voor De Lage Landen, voor anderen gewoon een verbinding van Noord-Holland naar Friesland. Het oude fietspad ligt naast de snelweg, het nieuwe  fietspad ligt aan de Waddenzeekant en belooft erg mooi te worden. Voorlopig moet je als fietser op de bus voor een deel stappen. Pas in 2026 kunnen fietsers over de hele Afsluitdijk fietsen. Lees meer over de beproevingen en sensaties van de Afsluitdijk. 

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.