5 Favoriete stationsrondjes

Onze stationsrondjes zijn plusminus 20 kilometer en een perfecte mix van stad en groen. Vergeet die eeuwige toren of beroemde kerk en ontdek je eigen of andermans stad met een frisse blik. Op de (ov)fiets!

1. Stationsrondje Amersfoort (22 km)

Vrouw met fiets en hond op bloeiende hei bij Soesterduinen
Soesterduinen Beeld-auteur: Suzanne Brink

Dit stationsrondje scoort hoog als je van afwisseling houdt. Amersfoort heeft het allemaal: bos, hei, park, rivier en als toetje: zowel fantastische, hippe als stokoude stukken stad. Bonus: Je maakt kennis met een krooshekreiniger. 

2. Stationsrondje Amsterdam (20 km)

Landsmeerderdijk
Landsmeerderdijk Beeld-auteur: Mariska Van der Burgt

Zo ken je Amsterdam nog niet. Deze tocht begint met het pontje naar de overkant en voert je langs 9 Tuindorpen. Rustig en ruim, uitzicht over watervlaktes. Je rijdt er zo heen vanaf het pontje van Amsterdam Centraal richting Buiksloterweg met je eigen of gehuurde (ov)fiets. Direct de wind door je haren.

3. Stationsrondje Zwolle (18 km)

Peddelen in de Zwolse stadsgracht
Peddelen in de Zwolse stadsgracht

Natuurlijk moet iedereen zeker een keer naar Museum De Fundatie en boekhandelkerk Waanders in Zwolle, maar ben je weleens in het natuurgebied Vreugderijkerwaard in Zwolle geweest? Er zijn kieviten, kemphanen en grutto’s te vinden. Bijzondere vogels die hier broeden zijn de visdief, kluut en zwarte stern. Als je terug in het centrum bent fiets je langs de Thorbeckegracht met aan de overkant de Wijndragerstoren. 

4. Stationsrondje Utrecht (20km)

Terras bij stayokay in Amelisweerd
Uitblazen bij Stayokay Bunnik Beeld-auteur: Suzanne Brink

Deze route rondom het centrum van Utrecht voert je langs grachten en singels, monumentale panden en natuurlijk Amelisweerd, het zwaar bevochten stuk bos en landgoed. Utrechters proberen sinds jaar en dag te voorkomen dat stukken landgoed en prachtige oude bomen geofferd worden voor uitbreiding van de A27.

5. Stationsrondje Enschede (17 km)

Vakwerkschuur uit 1750 in Abraham Ledeboerpark
Vakwerkschuur uit 1750

Enschede was 13 mei 2000 groot nieuws. Oorlogsbeelden van de vuurwerkramp maakten een verpletterende indruk op heel Nederland. Het is nu 20 jaar later. Op de kale plekken is een moderne, gevarieerde en fietsvriendelijke wijk gebouwd die recht doet aan de slachtoffers.
Maar Enschede is natuurlijk meer dan de vuurwerkramp: de campus, studenten, Willem Wilmink, een prachtige synagoge en textielmonumenten. Ontdek het zelf op je ov-fiets.

Wat is een stationsrondje?

Een stationsrondje is een fietstocht van rond de 20 kilometer in een Nederlandse stad. Waarom een stationsrondje?

  • Je komt op de fiets verder dan de geijkte torens en musea die je te voet bezoekt
  • 20 kilometer is een relaxte afstand waarvoor je je niet hoeft te haasten en af kunt stappen waar je wilt
  • Voor 20 kilometer heb je geen supersonische sportieve fiets nodig, maar kun je een OV-fiets huren

Actie: Fietsersbond verslaat google maps

Ken je onze Routeplanner al? Het is de meest volledige fietsrouteplanner van Nederland, veel beter dan Google Maps. Google heeft macht en geld, maar wij hebben gouden vrijwilligers die jou helpen om de snelste, groenste of rustigste route te kiezen. Alleen is onze app nog niet zo gebruiksvriendelijk als Google maps. De app perfectioneren is het enige dat onze vrijwilligers niet zelf kunnen. In 2019 hebben we maar liefst 80.000 euro opgehaald om de Routeplanner te verbeteren. We verwachten voorjaar 2021 met iets moois voor de dag te komen. Maar doneren kan natuurlijk nog steeds. Hoe meer geld we binnenhalen, hoe beter onze planner. Doneer 5 euro, 15 of meer en maak de Routeplanner van de Fietsersbond beter dan ooit! (En wíj doen niks met je persoonlijke gegevens ;-))

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Redacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.