Gratis film: Why we cycle

Aftrap Fietscafétour

‘Superlokaal’

Tafelkleedtekst: 'Fiets is een sociaal medium op zich'

De Fietsersbond komt deze maanden naar je toe met een ronde Fietscafé’s. 20 Maart was de aftrap met het Fietscafé in Rotterdam. Onder meer Leeuwarden, Hengelo en Goes volgen nog. Na de inspirerende fietsfilm Why we Cycle barstte de discussie los.

‘Dat er zoveel studies naar fietsen zijn, ik had geen idee’, was een van de reacties op de film Why we cycle. En: ‘Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat de fiets zo bepalend is voor hoe onze steden eruit zien.’ Iemand anders: ‘Ik doe alles met de fiets, maar ik wist niet dat het met zoveel dingen te maken had.’  In de film vertelt onder meer een Amerikaanse over wat er zo bijzonder is aan de fietscultuur: ‘Nederlanders rijden op fietsen die wij al lang bij het oud vuil hadden gedaan. Ze piepen en rammelen, soms sleept de standaard over de weg. Alles waarmee je van A naar B komt, kan hier ‘fiets’ genoemd worden.’

In de film ook veel aandacht voor het zintuigelijke aan fietsen. Een fietser heeft veel meer contact met andere mensen dan een automobilist. Je voelt de wind en de zon, hoort de vogels. In een stad die is ingericht op fietsers en voetgangers hebben mensen sowieso meer contact met elkaar. Architect Sjoerd Soeters legt in Why we cycle uit dat je makkelijker contact maakt in een straat waar alleen plek is voor wandelaars en fietsers. De straat hoeft niet zo breed te zijn. Je ziet een ander aan de overkant van de straat en loopt makkelijk naar elkaar toe.

De Fietsersbond in de toekomst

Why we cycle is heel inspirerend om je ervan te doordringen hoeveel zegeningen de fiets Nederland gebracht heeft en wat hij nog in de toekomst kan betekenen. Je gaat je er trots van voelen dat de fiets in Nederland zo’n grote rol heeft.
Eén ding is duidelijk: wil de Fietsersbond in de toekomst van de fiets een rol kunnen spelen, dan moeten er wel meer jongeren bij betrokken worden.
Het idee van het Fietscafé is dat de deelnemers onder het genot van een hapje en drankje in groepjes hun ideeën uitwisselen en opschrijven. Dat leverde in Rotterdam vier inspirerende tafelkleden op. Iemand opperde dat het allemaal kleinschaliger en persoonlijker moet. Pak een gevaarlijk kruispunt in je buurt aan, overleg bij een stuk taart met twee buren hoe je het gaat oplossen. Complimenten waren er ook voor de laagdrempelige actie 30 is het nieuwe 50 van de Fietsersbond. Daarnaast kwamen onder meer voorstellen voorbij voor een jongerenafdeling van de Fietsersbond en jongerenlidmaatschappen.

Belangrijkste conclusie was misschien wel: De Fietsersbond moet vooral de jongeren zelf vragen wat ze willen.

Fietsersbond-leden rond een flipover

Gratis naar de film tijdens onze fietscafés!

Hoe ziet de Fietsersbond van de toekomst er eigenlijk uit?

Kom ook naar het Fietscafé

Het programma

19.00 – 20.00 Fietsdocumentaire: Why we cycle
20.00 – 21.00 Tafelgesprekken over de toekomst van de fiets en de Fietsersbond
21.00 – 21.30 Afronding met hapje en drankje

Ook een Fietscafé van de Fietsersbond bijwonen? Aanmelden kan hier.
22 maart: Nijmegen
27 maart: Utrecht
3 april: Goes
10 april: Eindhoven
12 april: Zwolle
13 april: Hengelo
16 april: Leeuwarden
17 april: Amsterdam

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.