Fietsersbond zette fiets goed op de agenda

Gemeenteraadsverkiezingen 2018: veel fiets!

Tekening met activiteiten van Fietsersbond rond gemeenteraadsverkiezingen

Mede dankzij de Fietsersbond speelde de fiets in de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een grote rol en hebben veel verse colleges prachtige fietsplannen voor de komende jaren gemaakt. Hoe hebben we dat aangepakt?

In de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 speelde de fiets een prominente rol. De lokale afdelingen van de Fietsersbond hebben daar dan ook hun stinkende best voor gedaan. Mede door de Fietsstad fietsenquête, die door 45.000 fietsers in het hele land werd ingevuld, hadden we een goed beeld van de wensen en klachten van fietsers en met die wijsheid gingen verschillende afdelingen in het hele land naar de lokale politiek. Zo’n lokale wens is bijvoorbeeld meer fietsstallingsplekken bij het station of veiliger schoolroutes.  De afdelingen hebben onder meer mailtjes gestuurd en zijn gaan praten met opstellers van de partijprogramma’s.

30 is het nieuwe 50

Ondertussen voerde de Fietsersbond landelijk campagne voor 30 is het nieuwe 50, dat wil zeggen een verlaging van de snelheid binnen de bebouwde kom om het veiliger te maken op straat.

Vergelijking partijprogramma's

Verschillende afdelingen (onder meer Ede, Assen en Zoetermeer) organiseerden verkiezingsdebatten over de fiets rondom de gemeenteraadsverkiezingen.
De plaatselijke verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen werden vergeleken door de Fietsersbondafdelingen in Utrecht, Amersfoort, Alkmaar, Haarlem en omgeving, Zaanstad, Drechtsteden, Utrechtse Heuvelrug, Houten, Assen en Apeldoorn. In Utrecht, Amersfoort en Assen scoorde GroenLinks, in de Drechtsteden ChristenUnie/SGP. En tot slot is er tijdens de coalitie-onderhandelingen van de nieuwe gemeenteraad nog heel wat gelobbyd.

Fietsstad 2018 Houten blijft ambitieus

Uiteindelijk waren Amsterdam en Utrecht de steden met de meest ambitieuze plannen. Zo wil Amsterdam 10.000 autoparkeerplekken opheffen. Utrecht wil fietsstad nummer 1 worden door flink te investeren in de fiets en bijvoorbeeld een extra brug over het Amsterdam-Rijnkanaal aanleggen. Maar ook leuk om te vermelden is dat Houten, dat onder meer op grond van de Fietsstad fietsenquête is uitgeroepen tot Fietsstad 2018, bepaald niet op zijn lauweren rust. In Houtens programma voor de komende jaren wordt onvermoeibaar ingezet op de fiets. Tip voor alle betrokkenen bij een nieuwbouwwijk: Maak een excursie naar Houten.

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Redacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.