Mag je een boek lezen op de fiets?

9 vragen over appen op de fiets

appende fietser

Sinds 1 juli 2019 is het afgelopen met appen op de fiets. Je mag je telefoon niet meer in je hand houden. Maar mag je dan nog wel een kaart of een boek lezen op de fiets? 9 Brandende vragen over appen op de fiets.

1. Hoe hoog is de boete voor appen op de fiets?

95 euro. Jongeren onder de 16 jaar betalen de helft, 47,50 euro, en kinderen onder de 12 jaar krijgen alleen een waarschuwing. Lees hier meer over boetes op de fiets. 

2. Mag ik mijn telefoon bedienen via knopjes aan mijn koptelefoon?

Ja, dat mag wel.

3. Mag je een boek lezen op de fiets?

Als jij de aandacht bij de weg kunt houden én tegelijkertijd een boek kunt lezen is er niks aan de hand. Als je gaat slingeren en een gevaar op de weg wordt (wat best waarschijnlijk is) kun je wel een boete verwachten. Een kaarthouder met papieren kaart kan natuurlijk best. Je mag ook nog steeds een bos bloemen in je hand houden.

Van de Speld: De 14-jarige Royce: ‘Ik moet altijd een heel stuk door het centrum fietsen, daar word ik gek van alle herrie en het verkeer. Maar nu ik er een boek bij lees kan ik me daar beter voor afsluiten.’

4. Mag je als je voor het stoplicht stil staat wel appen?

Als je stilstaat, mag je appen. Maar je mag het andere verkeer niet hinderen. Met groen licht moet je dus stoppen met appen en doorrijden of in elk geval zorgen dat je niet in de weg staat.

5. Mag ik mijn garmin wel in de hand houden?

Slim geprobeerd, maar helaas. Wat voor de mobiele telefoon geldt, geldt voor alle elektronische apparatuur. Je mag ook geen navigatiesystemen, tablets of digitale foto- en videocamera’s meer vasthouden.

6. Mag ik wel mijn smartwatch om fietsen?

Een smartwatch hoef je niet vast te houden. Dus dat mag!

7. Mag je nog muziek luisteren op de fiets?

Ja. Als je je telefoon maar niet in de hand houdt. Hou hem in je zak of zet hem vast op je stuur.  Als je een ander nummer op wilt zoeken moet je afstappen. Verstandig: zorg dat je het verkeer ook nog hoort.

8. Hoe moet ik dan nog de routeplanner van de Fietsersbond of google maps gebruiken?

Koop een telefoonhouder voor de fiets. Voor een ander adres intikken kun je beter afstappen. Op zoek naar een goede telefoonhouder?  TestKees keek wat de beste telefoonhouder is. 

9. Zijn er al veel fietsers beboet?

Cijfers hebben we niet, maar als je de berichten overal leest wordt er stevig gecontroleerd. Dus wij zeggen: telefoon in je zak of in een telefoonhouder op je stuur. Niet alleen veiliger, maar ook goedkoper.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik verdwaal, wat regelmatig voorkomt. Ik wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.