Uitgangspunt is om de pont voorlopig in de vaart te houden

Overeenstemming over fietsbrug ter vervanging pont Nieuwer Ter Aa

Pontje Nieuwer Ter Aa

Goed nieuws vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht: er is overeenstemming bereikt over de aanleg van een fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Nieuwer Ter Aa en Breukelen. De fietsbrug gaat op termijn de pont vervangen. Uitgangspunt is om de pont voorlopig in de vaart te houden.

‘We zijn ontzettend blij dat alle acties resultaat opgeleverd hebben’, aldus Wim Bot van de Fietsersbond. Samen met actiecomité Laat ons niet zwemmen, Landelijk FietsplatformTe VoetVrienden van de Voetveren en Wandelnet bood de Fietsersbond de petitie ‘De pont bij Nieuwer ter Aa moet blijven’ op 28 juni aan aan de Tweede Kamer. Wim Bot: ‘Het zag er destijds niet naar uit dat dit de uitkomst zou zijn. Met dank aan de ruim 6.400 mensen die de petitie ondertekenden en de inzet van de Tweede Kamer kunnen we dit goede nieuws vieren’.

Structurele oplossing

Er is een gedeeld beeld dat de structurele oplossing een fietsbrug dient te zijn. Het Rijk draagt maximaal € 20 miljoen bij aan de fietsbrug. De provincie en de gemeente dragen de verantwoordelijkheid voor de overige kosten en eventuele overschrijdingen.

Uitgangspunt is om de pont voorlopig in de vaart te houden. Al langere tijd wordt gesproken over het uit de vaart nemen van de pont vanwege de nautische veiligheidsrisico’s ervan op het kanaal. Provincie en gemeente hebben zich hard gemaakt voor het behoud van de pont en zijn blij met deze oplossing. Of dit mogelijk is de pont zo lang mogelijk veilig in de vaart te houden, hangt ook af van de vraag of voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is. Als dit ondanks alle inspanningen onverhoopt niet zou lukken, is het ministerie bereid vervangend vervoer te regelen.

Wethouder Frank van Liempdt is opgelucht: ‘Gemeente en actiecomité hebben er met elkaar hard aan gewerkt, maar dankzij al deze inspanningen ligt er nu een mooi resultaat. Daar zijn we blij mee. Er komt een volwaardige fietsbrug, waarmee Nieuwer Ter Aa een goede verbinding behoudt. En de pont blijft voorlopig nog in de vaart. Heel goed nieuws voor de inwoners.’

Lees hier het gezamenlijk persbericht van ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie Utrecht en gemeente Stichtse Vecht.

Overhandiging petitie

Petitie voor behoud pont bij Nieuwer ter Aa aangeboden

Op dinsdag 28 juni hebben Actiecomité “ Laat ons niet zwemmen ”,  Fietsersbond , … Lees meer

pont aan wal 1

Rare frats: Pont uit de vaart

Rijkswaterstaat wil de veelgebruikte fiets-/voetgangerspont bij nieuwer Ter Aa opheffen. Lees meer

Categorieën