Zijn winterbanden handig?

fietser in de sneeuw

Is het de moeite waard om winterbanden voor je fiets te kopen? ‘Alleen als er sneeuw ligt heb je er wat aan’, zegt TestKees.

TestKees ging op pad door de sneeuw om twee winterbanden te testen. De CST Sensamo Control (32,95 euro) en de Continental TopContact II Winter (50 euro). ‘Je voelt duidelijk dat je veel meer grip hebt in de sneeuw. Als je remt, duurt het lang voordat je begint te schuiven. Als je eenmaal begint te glijden blijf je stabiel rechtuit gaan. De fiets gleed niet oncontroleerbaar weg. Bij gewone banden gebeurt dat veel sneller en ga je gauw onderuit.’

Gewone banden
Ter vergelijking heeft TestKees ook gewone banden getest. ‘Banden met gewoon profiel, zoals de Vredestein Perfect en Schwalbe Marathon geven redelijk grip. Maar gewone banden met weinig profiel, zoals de Vittoria Randonneur Hyper en de Big Apple, deden het heel erg slecht in de sneeuw. Ik gleed meteen weg.’
Is het aan te raden om winterbanden te monteren? ‘Dat hangt van de winter af. Alleen als er sneeuw ligt, heb je er wat aan. Als het ijzig wordt, zullen ze weinig verschil maken. Dan moet je spijkerbanden hebben. En ik heb de indruk dat winterbanden in regenachtige omstandigheden het niet veel beter doen dan gewone banden.’

Grote bandentest
En je moet er hoe dan ook  niet ’s zomers mee gaan fietsen. ‘In de bandentest die ik heb gedaan, blijkt dat Continental TopContact II bij 20 graden veel rolweerstand geeft. Dat houdt in dat je zwaar moet trappen.’
De Continental TopContact II en CST Sensamo Control scoorden overigens niet zo goed in de grote bandentest.

Tips
TestKees heeft handige tips om ongelukken bij gladheid te voorkomen.
1. Zet het zadel lager. Dan kun je altijd je voeten op de grond zetten wanneer je dreigt te vallen
2. Laat wat lucht uit je banden lopen. Zachte banden zijn breder en bieden zo meer grip.
3. Lees tijdens de rit het wegdek . Als klinkers of asfalt glinsteren, is de kans groot dat er een laagje ijs ligt.
4. Hou voldoende afstand van de rand. Langs de randen van weg ligt vaak ijs of vastgevroren sneeuw.

Categorieën

Michiel Slütter

Michiel Slütter

Hoofdredacteur

De fiets is zo vanzelfsprekend dat bijna vergeten wordt hoe bijzonder het is dat er zoveel wordt gefietst. Ik doe verslag van alles wat met fietsen en onze fietscultuur te maken heeft. Voor de Fietsersbond ben ik als hoofdredacteur cross media eindverantwoordelijk voor fietsersbond.nl en ons magazine de Vogelvrije Fietser.

Reacties

 1. Afgelopen jaar heb ik 7 maanden met de Continental Top Contact II (zomer-Conti’s) gereden en 3 maanden op de Continental Top Contact II Winter (winter-Conti’s). De zomerbanden vielen al op door lage rolweerstand en goede grip in de bochten. Overigens is rolweerstand voor mij van ondergeschikt belang in vergelijking tot de luchtweerstand die bij snelheden van 40 km/uur 10x hoger is dan de rolweerstand.

  Tijdens de eerste kletsnatte herfstdagen in oktober merkte ik dat de grip nog steeds heel goed is maar merkbaar minder dan ik gewend ben onder “normale” omstandigheden. Tijdens een noodstop op een bemost en kletsnat betontegelpad voelde ik het achterwiel uitbreken maar kon gelukkig herstellen. Het was echter wel een teken om op zoek te gaan naar méér grip want met de hoge snelheden van een speed pedelec heb je nooit genoeg grip. Een mooie gelegenheid om de winter-Conti’s te plaatsen.

  Met de regenachtige novembermaand gaf de band geen krimp, ook niet in snelle bochten of zelfs remmen in de bocht. Tijdens de sneeuwperiode medio december heb ik de banden flink getest in verse en aangevroren sneeuw. Ook hier doen de banden wat ze moeten doen.

  Is het € 50 waard om winterbanden te plaatsen? Voor de mooi weer rijder uiteraard niet, die kiest beter een geschikte zomerband en rijdt daar het hele jaar mee. Maar voor de fietsers die dagelijks op de fiets zitten voor werk/studie/ontspanning is het wel degelijk een zinvolle investering die bijdraagt aan zijn/haar veiligheid. En niet alleen bij sneeuw maar ook met regen en dan met name bij zware regenbuien. Minder valpartijen, minder schade aan de fiets en/of letsel. Zo’n setje banden gaat met mijn jaarkilometrage zo’n 2 winters mee, dus € 25 per jaar. Voor mij is dat een no-brainer.

  Helaas is de band wegens onverwacht succes nauwelijks verkrijgbaar in NL. Nog wel bij Bike24 (DE) te koop.

Discussieer mee op ons forum!

Deelnemers

 • system
 • Lomito