header-duinen

Wat kun jij doen om fietsdiefstal te voorkomen?

Zorg dat je fiets goed vaststaat met meerdere sloten. En dat hij herkenbaar is zodat de politie hem terug kan vinden.

Gebruik verschillende sloten: ringslot en kettingslot

Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend.

Zet je fiets met een slot aan een paal of brug vast

Zet je fiets aan de zogenoemde ‘vaste wereld’ vast (brug of fietsenrek), zodat de fiets niet meegenomen kan worden naar een donker steegje of een andere plek waar de dief op zijn gemak kan werken.

los wiel

Slot door frame en voorwiel

Maak je fiets met frame en voorwiel aan de vaste wereld vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is.
Nog een voorwieltip: Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Door het hele land liggen stevig vastgelegde voorwielen waarvan de frames zijn meegenomen.
Maak je slot hoog en flexibel vast. Als het slot niet op de grond hangt, kan er minder makkelijk met stenen op geslagen worden.

Laat het kettingslot niet bungelen

Bij een kettingslot: het is beter om de ketting een paar keer om paal en fiets te wikkelen dan los te laten bungelen. Maak het slot zo hoog mogelijk vast. Voor dieven met een betonschaar is het namelijk lastig als ze de tang (of het uiteinde van de tang) niet op de vloer kunnen leggen om kracht te zetten.

Beugelslot? Nooit in het midden van het frame

Bij een beugelslot: bevestig het slot nooit in het midden van het frame aan de vaste wereld. De dief kan dan met de hele fiets gaan ronddraaien (de fiets zelf als hefboom gebruiken), waardoor het slot open knalt.

Fietsdieven houden niet van pottenkijkers

diefstal fiets
Beeld-auteur: Peter Arno Broer

Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus- of tramhalte. Dieven worden liever niet bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.

Gebruik een plastic zak. Beter nog: zet je fiets in een bewaakte stalling

Een glimmende fiets temidden van oude barrels valt ook bij dieven op. Met een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden oogt een fiets al minder aantrekkelijk. Zet je fiets in een bewaakte stalling. Daar heb je de meeste kans dat hij er nog staat als je terugkomt.

Fiets weg? Kijk even rond in de buurt.

Dieven hebben plankjes met wieltjes eronder. Die zetten ze onder het achterwiel. Ze parkeren de fiets dan een eindje verder en halen die dan later op, ’s nachts bijvoorbeeld. Als je fiets weg is, kijk dan even rond in de buurt. 

Met een GPS-tracker komt je fiets (bijna) altijd terug

track and trace fiets

Fietsen met een ingebouwde GPS-tracker komen bijna allemaal terug. Helaas is het aanbod vooral beperkt tot elektrische fietsen. En je moet een abonnement op een servicecontract nemen. Maar dan heb je wel de luxe dat een beveiligingsbedrijf achter jouw fiets aan gaat. En de politie geeft voorrang aan gestolen fietsen met een GPS-tracker.

Doe altijd aangifte van je gestolen fiets

Doorgeknipt slot
Beeld-auteur: Suzanne Brink

Doe altijd aangifte als je fiets gestolen wordt. En kijk op de social media-accounts van wijkagenten of de politie. Agenten doen er alles aan om fietsen terug te bezorgen bij de eigenaar. Daarom posten agenten foto’s van fietsen die ze bij verdachten hebben gevonden.
Maak de fiets uniek, bijvoorbeeld door het ingraveren van de postcode.
Bewaar het bonnetje en de gegevens van je fiets, het framenummer, merk, de kleur en het type goed.

En:

  • Bel de politie via 112 als je getuige bent van fietsdiefstal
  • Geef ook heling door.

 

Waarom is je framenummer zo belangrijk?

Zonder framenummer is niet meer te achterhalen van wie de gestolen fiets is geweest. Een framenummer maakt een fiets uniek en daarom moet je dat framenummer altijd invullen op het formulier als je aangifte doet van een gestolen fiets.
En de aangiftes zijn weer belangrijk om fietsdieven veroordeeld te krijgen. Als de politie dertig fietsen bij een verdachte in zijn schuur vindt, is na controle van framenummers meteen duidelijk of er gestolen exemplaren tussen zitten. Met fietsen waarvan bewezen kan worden dat ze gestolen zijn, heeft de politie een betere zaak. En met aangiftes heb je ook kans je gestolen fiets ooit weer terug te zien.

diefstal fiets

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal. Een van de grootste ergernissen van fietsers. Tips om diefstal te voorkomen Lees meer