bakfiets_header

Fiets mee in de trein

fietslogo1 trein fiets

Binnenland
In alle binnenlandse treinen mogen fietsen worden meegenomen, met uitzondering van de spitstijden (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). De plek waar de fietsen gestald mogen worden is aangegeven met een sticker op de buitenkant van de trein. De fietsdagkaart is verkrijgbaar in de NS-automaten en via de NS-app, is geldig voor heel Nederland en kost €7,50. Het kaartje is ook geldig op de treinlijnen van Arriva, Connexxion, Keolis en andere maatschappijen.
De vouwfiets mag op alle tijden gratis mee met de trein, mits deze is opgevouwen.

Veel stations en treinen in Nederland zijn moeilijk toegankelijk met de fiets. Volgens de richtlijnen voor stations moet elke trap een fietsgoot hebben. Op veel stations is dat echter niet het geval. Liften bieden uitkomst als ze groot genoeg zijn. Anders wordt het de roltrap, wat met een bepakte fiets niet handig is.

Buitenland
De Fietsersbond vindt dat je in elke trein die naar het buitenland gaat je fiets moet kunnen meenemen. Helaas is dat niet altijd het geval. In de Thalys naar Frankrijk en de ICE’s richting Duitsland mogen geen fietsen worden meegenomen.  De Fietsersbond blijft opkomen voor het mogelijk maken van fietsvervoer in deze hogesnelheidstreinen.

In de Benelux, de intercity naar Berlijn, de Eurostar naar Londen en naar diverse bestemmingen mogen wel fietsen worden meegenomen. De City Night Line is helaas eind 2016 verdwenen, wat zijn daarvoor de alternatieven?

illustratie van fietsen die in een bus stappen

Hoe neem je je vakantiefiets mee in trein of bus?

Je fiets meenemen in de trein is vaak gedoe. De bus is een goed alternatief. Lees meer