Fietsen Alle Jaren in Nijmegen

Vakantiefietsen

Bij een ideale fietsvakantie hoort een ideale fiets. Geen standaard fiets dus, ook al is die goedkoper, maar een fiets op maat. Als je daarvoor kiest, denk dan na over:

Dé onverwoestbare vakantiefiets

Versnellingen
De mountainbike versnellingen van Shimano voldoen goed: 27 versnellingen is inmiddels gangbaar, maar 24 versnellingen slijt iets minder snel. De Rohloff 14 versnellingsnaaf vraagt minder onderhoud en loopt even licht.

Stuur
Je handen op veel verschillende plekken neer kunnen zetten is gewenst. Dat kan bij het klassieke racestuur, een recht mountainbikestuur met extra opzetstukken en een vlinderstuur.

Zadel
Een leren zadel vraagt veel onderhoud en is in vochtige omgeving kwetsbaar. Bedenk dat hoe zachter het zadel hoe ‘warmer’ het zit.

Remmen
Moderne racefietsremmen voor banden tot 32 mm zijn uitstekend. Ze zijn makkelijk te monteren en remmen goed. Voor banden kun je kiezen uit Cantilever remmen of V-brakes. V-brakes remmen iets beter maar bij een beetje slag in je wiel lopen ze aan. Schijfremmen zijn alleen nodig als je bang bent dat je tijdens een lange afdaling je banden warm stookt. Remmen met olieleidingen doseren beter dan remmen met kabels. Een kabel is echter makkelijk te repareren. Olieleidingen zijn bij ruw transport kwetsbaar.

Tassen
Let op de kwaliteit van de stof en het ophangsysteem. Bij ruimtegebrek kun je ook voor een fietskarretje kiezen.

Framemateriaal
Een stalen frame kun je bij een breuk overal ter wereld laten lassen, maar een goed aluminium frame breekt niet.

Dragers
Een goede drager is stijf en licht, bijvoorbeeld dragers van Tubus en Blackburn.

Wielen
Een goed wiel is gebouwd van RVS spaken die aan de uiteinden dikker zijn dan in het midden, ze hebben een holkamer velg met dubbele bussen in de velg om de spaakspanning goed op te vangen. 36 spaken zijn voldoende, bij zeer zware belasting kun je kiezen voor 40 of 48 spaken.

Banden
Pas het type band aan bij het wegdek waar je over gaat fietsen. Een semislick band met glad loopvlak en profiel aan de zijkant voldoet voor gevarieerde omstandigheden. Een brede band hoef je minder hard op te pompen, biedt meer comfort, maar rolt wel zwaarder.

Meer informatie
Op www.m-gineering.nl. Daar kun je ook het zeer aan te bevelen boek  ‘Vakantiefietsen’ bestellen.

Samen fietsen we beter!

Word lid