linka ringslot

Digitaal ringslot

LINKA is het eerste digitale ringslot dat echt op de markt is en te koop bij de fietsenwinkel. Je opent hem niet met een sleuteltje, maar met je smartphone. Dat klinkt handig, maar het is wel gedoe als je je smartphone verliest of vergeet. 

Ringslot openen met smartphone

Als eerste moet je natuurlijk het slot op je fiets schroeven en daarna de LINKA-app downloaden. Vervolgens maakt je telefoon via bluetooth verbinding met je slot. Dan kun je het slot met de app openen en sluiten. Maar je kunt het slot ook zo instellen dat het automatisch opengaat als je in de buurt komt. Open en dicht maken kan ook met een knop op het slot mits het slot in verbinding staat met je smartphone. Dat openen en sluiten met je smartphone gaat redelijk eenvoudig.

linka ringslot
Beeld-auteur: kees bakker

Ringslot openen zonder smartphone

Maar wat moet je als je je telefoon kwijt bent? Voordat je je telefoon kwijt bent moet je dan een viercijferige code in je app ingevoerd hebben die je als je je ringslot wilt openen, op één knop in het ringslot moet invoeren. Als je ‘4’ wilt invoeren, druk je vier keer de knop in, even wachten tot je een geluid hoort voordat je het volgende cijfer invoert. Het is gedoe. Ik zou er zeker even mee oefenen voordat je het slot op je fiets zet.
Je kunt geen insteekketting aan het slot vastmaken, maar LINKA verkoopt wel losse kettingen die je bij de beugel vastmaakt. Het slot heeft een oplaadbare batterij, die je één tot twee keer per jaar op moet laden met een standaard usb-lader. Dat opladen duurt 3,5 uur en kan alleen met het slot open dus moet gebeuren op een plek waar de fiets niet gestolen kan worden of je moet hem tijdelijk met een ander slot vastzetten.

gestolen fiets in bus laden, fietsersbond

Fiets en diefstal: zeven handige tips

Is je fiets weg? Je gestolen fiets kan nog terug komen. Kijk even rond in de buurt. Lees meer

Bewegingsalarm

Op het slot zit een bewegingsalarm dat afgaat als je fiets verplaatst wordt en je telefoon niet bij het slot in de buurt is. Als je binnen bluetoothbereik (zo’n 30 meter) bent krijg je ook een waarschuwing op je telefoon. Vreemd genoeg gaat het alarm ook af als je het slot net op slot hebt gezet en je fiets daarna in een etagerek zet. En als je dan je smartphone niet bij je hebt, moet je het slot openen met een snerpend alarm terwijl je de code probeert in te tikken.
Het slot heeft net als gewone ringsloten twee ART-sterren(een keurmerk voor sloten). De LINKA kost 169 euro (duur voor een ringslot). LINKA komt met een versie met echte track & trace via GPS en een sim-kaart.

poolsesleutel

AXA-ringsloten en de fietsdievensleutel

Bij ringslotenfabrikant AXA in Veenendaal dwong de fietsdievensleutel respect af. Lees meer