Meisje op de fiets

22 juni Ledendag

Graag nodigen we je uit voor de Ledendag van de Fietsersbond op zaterdag 22 juni 2019! Op deze Ledendag gaan we in gesprek over de toekomst van de organisatie van de Fietsersbond naar aanleiding van de Fietsvisie 2040. Alle leden zijn hierbij welkom en mogen een introducé meenemen.

Kijk live mee naar de Ledenraad!

Van 10.00 tot 12.45 uur

Naar de videoconferentie

Het gaat goed met de fiets. Verstedelijking, zorg om het klimaat, de wens gezonder te leven: allemaal ontwikkelingen die gunstig zijn voor het fietsgebruik. Maar is dat in de toekomst nog zo? De rol van de fiets in het hele mobiliteitssysteem gaat zeker veranderen. Denk alleen al aan de komst van de deelfiets en de zelfrijdende auto. Maatschappelijke veranderingen beïnvloeden het werk van de Fietsersbond. Voorheen waren we vooral gericht op infrastructuur. Daarmee wilden we de wereld op straat voor fietsers verbeteren. Meer fietsen was het doel.

visiecover

Fietsvisie 2040

De nieuwe toekomstvisie van de Fietsersbond. Lees meer

In de nieuwe Fietsvisie 2040 zien we de fiets niet meer uitsluitend als doel, maar ook als middel om ons land leefbaar en gezond te houden. Ook voor niet-fietsers wordt Nederland fijner als er veel mensen lopen en fietsen, met name in de stad. Steeds meer beleidsmakers en onderzoekers ontdekken dat fietsen enorme maatschappelijke baten oplevert, van gezondheid, leefomgeving tot bereikbaarheid.

Gaat de Fietsersbond dan ook veranderen? Jazeker! Onze wens is te groeien naar een vereniging die diverser is. We willen er zijn voor alle soorten fietsers. Racefietsers, speedpedelec-rijders, bakfietsers, driewielrijders en ligfietsers. We hebben ook de intentie om diverser te worden in leeftijd en culturele achtergrond.

In de Fietsvisie 2040 hebben we – samen met veel van onze actieve vrijwilligers, leden en Vrienden van de Fietsersbond – onze toekomstdromen uitgewerkt. De Fietsvisie 2040 is vastgesteld in de ledenraad van 2 februari 2019, je kunt de visie hier lezen. Tijdens de ledenraad van 22 juni debatteren we over de gevolgen en kansen van de Fietsvisie 2040 voor onze organisatie. We nodigen alle leden van harte uit mee te praten.

Programma

10.00  Opening

10.05 – 12.45 Ledenraad, een openbare vergadering waar iedereen bij kan zijn. Alleen officiële vertegenwoordigers hebben stemrecht. Deze keer is er ruime aandacht voor gevolgen en kansen van de Fietsvisie 2040 voor de organisatie van de Fietsersbond. Kijk hier voor de agenda van de ledenraad.

12.45 – 13.45  Lunch

13.45 – 14.30  Workshop ronde 1

 1. De autoloze fietsstad van de toekomst (Dirk van Peijpe van de Urbanisten)
  Over de uitgangspunten en ontwerpen die zijn gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam en het College van Rijksadviseurs. Deze workshop duurt twee blokken, van 13.45 tot 15.15 uur.
 2. De natuurkunde en ergonomie van de fiets (Kees Bakker)
  Hoe kun je zorgen dat je optimaal op de fiets zit, de juiste onderdelen kiest. Zodat je zo snel, comfortabel en veilig mogelijk kunt fietsen.
 3. Bikepacking (Johan Blom)
  Bikepacking is gestaag in opkomst. Maar wat is het eigenlijk? Voor sommigen is het een samenvoeging van mountainbiken en minimalistisch kamperen. Anderen scharen er een met frametassen uitgedoste racefiets met hotelovernachtingen ook onder. Johan Blom behandelt in zijn lezing het brede spectrum van het bikepacken.
 4. De fietsnetwerken uit de Fietsvisie 2040 (Piet van der Linden)
  Hoe zien de 3 fietsnetwerken uit onze Fietsvisie 2040 er uit én aan de slag met het 8- en 80-netwerk. Deze workshop duurt twee blokken, van 13.45 tot 15.15 uur.

14.45 – 15.30 Workshop ronde 2

 1. De natuurkunde en ergonomie van de fiets (Kees Bakker)
 2. Bikepacking (Johan Blom)

15.30  Borrel (einde 16.30 uur)

Locatie en aanmelden

Gerrit Rietveld College, Eykmanlaan 1200 in Utrecht, 10 minuten lopen vanaf station Utrecht Overvecht.

Tijdig aanmelden is essentieel in verband met de catering. Je kunt je uiterlijk tot en met 13 juni 2019 aanmelden via dit aanmeldformulier. Graag één persoon per aanmelding, eventueel met introducé. Na aanmelding van de eerste persoon kun je teruggaan naar het formulier, zodat je nog iemand (van je afdeling) kunt aanmelden.

Kun je op 22 juni niet komen? Op deze site kun je die dag de Ledenraad live volgen. Je kunt helaas geen vragen stellen of stemmen.