header_boeklezen

2 februari Ledendag: kom ook naar Utrecht!

Graag nodigen we je uit voor de Ledendag van de Fietsersbond op zaterdag 2 februari 2019! Op deze Ledendag gaan we in gesprek over de toekomst van het fietsen aan de hand van de Fietsvisie 2040. Alle leden zijn hierbij welkom en mogen een introducé meenemen.

Gezin op tandem met hond achterop en kind voorop
Op naar de toekomst Beeld-auteur: Suzanne Brink

Het gaat goed met de fiets. Verstedelijking, zorg om het kli­maat, de wens gezonder te leven: allemaal trends die een gunstige invloed hebben op het gebruik van de fiets. Maar is dat in toekomst ook nog zo? Blijft fietsgeluk toegankelijk voor iedereen? De rol die de fiets speelt in het hele mobili­teitssysteem zal zeker gaan veranderen. Denk alleen al aan de komst van de deelfiets en de zelfrijdende auto. Daarom is een nieuwe visie op mobiliteit noodzakelijk.

De afgelopen maanden heeft een team van vrijwilligers, leden en medewerkers van het landelijk bureau hard gewerkt aan onze toekomstvisie voor de komende jaren.
Het resultaat hiervan is de Fietsvisie 2040. Tijdens de Ledendag bespreekt de ledenraad deze visie aan de hand van een aantal discussiepunten. We nodigen alle leden van harte uit mee te praten.

Meer informatie

Wanneer? Op zaterdag 2 februari, vanaf 10.00 uur

Waar? Gerrit Rietveld College, Eykmanlaan 1200, Utrecht, 10 minuten lopen vanaf station Utrecht Overvecht

Programma
10.00 Welkom door Franc Weerwind, voorzitter van de Fietsersbond
10.15 Inspirerend verhaal door Mark Wagenbuur van Bicycle Dutch
11.00 De ledenraad, een openbare vergadering waar iedereen bij kan zijn. Alleen officiële vertegenwoordigers van lokale afdelingen hebben stemrecht. Hier wordt de Visie 2040 besproken.

De stukken voor deze vergadering vind je hier.

11.00 In plaats van de ledenraad bijwonen, kun je ook een leuke workshop volgen.
Er is genoeg te doen:
1. Sleutelen met TestKees
Wat kan er allemaal misgaan bij het sleutelen aan je fiets? Maar vooral: hoe kan het beter? TestKees helpt en inspireert!
2. Maak je eigen veilige schoolomgeving met Playmobil
Hoe ziet jouw ideale schoolomgeving eruit? Samen gaan we de discussie aan en realiseren we een veilige schoolomgeving, bestemming van fietsende kinderen. We maken onze wensen op een speelse manier inzichtelijk met Playmobil. Fietsen naar school wordt een thema van de Fietsstadverkiezing 2020.
3. Hoe word je Fietsstad?
Tips en trucs
4. Lezing van schrijfster Marian Rijk
Over haar boek Eeuw in versnelling, waarin de geschiedenis van de fiets – vanaf de ontwikkeling van de loopfiets tot de bekende omafiets van nu – wordt geschetst aan de hand van de familie die achter Gazelle zat.
5. Leer navigeren met Esther de Nijs
TomTom/Garmin wordt steeds meer vervangen door navigatie met je smartphone. Ook op de fiets. In deze workshop van GPS fietser Esther de Nijs krijg je tips over hoe je GPS kunt gebruiken op de fiets: welke houders, zonnepanelen, welke programma’s, battery packs en handig gebruik van de Fietsersbond Fietsrouteplanner.
6. Activiteiten buiten
De hele dag kun je buiten je fietsvaardigheden oefenen en aanscherpen onder begeleiding van fietsdocenten van onze Fietsschool.

13.30 Na de lunch is het vervolg van de ledenraad en tegelijkertijd kun je een lezing over leuke feiten en de geschiedenis van de fiets volgen door Kaspar Hanenbergh van  Vereniging De Oude Fiets of de film ‘Why we cycle‘ bekijken.
14.30 We sluiten de dag af met een borrel

De stand van het land

Op iedere ledenraad licht directeur Saskia Kluit de stand van het fietsen in Nederland toe. Door de overvolle agenda doet ze dat dit jaar online.

Bron: www.youtube.com

Aanmelden

Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de ledendag. Als er nog vragen opmerkingen zijn neem dan contact op het secretariaat@fietsersbond.nl