Toch geen subsidie voor bedrijfsfiets via parapluhouder

800 euro subsidie met de Veloplu

veloplu-promo63

De ‘fiets van de zaak’ verdween in 2015. Maar Design Compass uit Breda heeft een regeling ontdekt waarmee een bedrijf toch met subsidie een e-bike kan aanschaffen. (Update: De RVO heeft besloten dat voor de Veloplu geen subsidie kan worden ontvangen.)

Het gaat om de regeling ‘Fiets met overkapping en trapondersteuning’ van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Als je een elektrische fiets aanschaft met een carrosserie of een overkapping van ‘niet-flexibel’ materiaal kun je subsidie ontvangen, staat op de site van de RVO. Design Compass dat zich gewoonlijk met ‘tuinmeubelprojecten’ bezig houdt, kwam deze regeling op het spoor en verzon een list.

Parapluhouder

In de parapluhouder van DryCycle heeft Design Compass een aangepaste paraplu gezet. Het gebruikelijke slappe doek is vervangen door een harde kap. Deze vinding heet Veloplu (139 euro exclusief BTW) en met deze kap voldoe je probleemloos aan de subsidieregeling, zegt Design Compass.
Het bedrijf zegt dat er al tientallen aanvragen succesvol zijn gehonoreerd. Je moet minimaal 2500 euro (exclusief BTW) uitgeven aan de e-bike en de Veloplu. En volgens het rekenvoorbeeld op veloplu.nl (de site is inmiddels uit de lucht)krijg je dan via de Milieu-investeringsaftrek een voordeel van zo’n 800 euro. Je kunt de e-bike van je keuze bestellen bij je fietsenmaker om de hoek en het Bredase bedrijf regelt vervolgens de aanvraag en zorgt dat je 800 euro ontvangt.

Subsidie ook voor ZZP'ers

Alleen bedrijven (en dus ook ZZP’ers) komen voor de regeling in aanmerking. De fiets blijft eigendom van het bedrijf, de fiets kan dus niet cadeau worden gegeven aan een werknemer. En speed pedelecs zijn van de regeling uitgesloten, zegt Design Compass. Volgens het bedrijf is de regeling in het leven geroepen om pizzakoeriers en andere bezorgdiensten versneld afscheid te laten nemen van vervuilende scooters.
De RVO kan die uitleg niet bevestigen en stelt dat de regeling in algemene zin bedoeld is om bedrijven aan te moedigen om te investeren in ‘milieuvriendelijke en duurzame alternatieven’. Als je voor aanschaf zekerheid wilt hebben of je Veloplu-aanvraag gehonoreerd zal worden, kun je een mailtje sturen naar de RVO. De Rijksdienst zal dan snel antwoord geven op de vraag of de Veloplu onder regeling F3119 valt.

Update: De RVO heeft besloten dat voor de Veloplu geen subsidie kan worden ontvangen.

Categorieën