E-bike met ABS

Heeft het zin?

bosch e-bike met ABS

Een fiets met ABS? Dat kennen we toch alleen als een veiligheidssysteem voor auto’s en motoren? Bosch vond het ook een goed idee voor de fiets. En het werkt nog ook, merkte ik bij een eerste test.

ABS staat voor antiblokkeersysteem en zit al tientallen jaren op auto’s. Het voorkomt dat je wielen blokkeren als je heel hard remt. Belangrijk, want blokkerende wielen maken een auto onbestuurbaar. Bosch, dat motoren en accu’s voor e-bikes levert, heeft samen met remmenfabrikant Magura een antiblokkeersysteem voor e-bikes ontwikkeld. Ik heb het getest en het werkt heel goed. Als ik normaal hard mijn voorrem in zou knijpen, zou ik over de kop vliegen. Maar het ABS vangt het op. Op het moment dat mijn achterwiel van de grond komt, wordt meteen de druk op de voorrem verminderd, zodat ik keurig en snel tot stilstand kom.

TestKees remt uit alle macht. Blijft hij met de hulp van ABS overeind? Bron: www.youtube.com

Werkt ABS ook op een grindpad?

Ook op fijn los grind kon ik remmen wat ik wilde zonder dat het voorwiel begon te slippen. Maar ook met ABS moet je je goed schrap zetten, blijft remmen een kunst en moet je zelf tijdig reageren en netjes afstappen bij een noodstop. Ik vraag me af hoe ABS in een bocht werkt, maar dat heb ik niet getest. Een e-bike met ABS maakt een fiets 500 euro duurder. In het najaar leveren Kalkhoff, Riese & Müller, Flyer Cresta en Centurion de eerste elektrische fietsen met ABS.

hond en fiets, fietsersbond, fiets met ABS

Kan een slimme fiets valpartijen voorkomen?

ABS voor e-bikes? Fietsers moeten juist gered worden wanneer ze heel langzaam fietsen. Maken technische snufjes fietsen veiliger?

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.