Fietsersblog

Tien tips voor een fietsweekend in je eigen huis

Fiets thuis

Fietsen is nog toegestaan, maar we raden je toch vooral aan om thuis te blijven als je niet de deur uit moet. Om de moed erin te houden hier tien tips waarmee je in je eigen huis toch wat fietsgeluk kunt ervaren.

1. Geniet van andermans fietsvakantie

Zelf met de fiets op vakantie gaan is er voorlopig even niet bij, maar gelukkig hebben we de foto’s en de verhalen nog. Op andersreizen.nl vind je tientallen reisverslagen met foto’s over fietsvakanties in de hele wereld. Ben je zelf op fietsvakantie geweest? Zoek de foto’s uit en geniet nog eens na.

2. Houd je fiets in topconditie

fietsketting smeren

Stilstand is achteruitgang, en als je fiets te lang stilstaat, dan kan hij wel een onderhoudsbeurtje gebruiken. Lees de tips van TestKees en ga aan de slag. Kom je er nog steeds niet uit? Op YouTube vind je heel veel voorbeeldfilmpjes waarmee je je tweewieler vitaal houdt.

3. Kijk eens een fietsfilm

Alle Netflix-series al gezien? Dan wordt het tijd voor een fietsfilm. Weblog De Protagonisten zette de tien beste wielrenfilms op een rij. Ook een klassieker als Turks Fruit bevat  natuurlijk iconische fietsscenes. Meer over dagelijks fietsen gaan de Nederlandse documentaires Spring maar achterop en Why we cycle.

4. Luister een podcast

jeroendirks_despaak
Jeroen Dirks

Ook fietspodcast De Spaak besteedt aandacht aan de coronacrisis. Podcaster Jeroen Dirks gaat er op uit om met fietsers te praten over hoe het nu verder moet. Geen zin om over corona te luisteren? Er zijn genoeg andere afleveringen.

Er zijn nog meer podcasts over fietsen. Zo is er sinds kort ook Fietsen Natuurlijk, waarin Marc Zijlstra en Ronald van Gimst praten over allerlei fietsonderwerpen. Voor en door amateurs.

Het duo Ed en Willem fietste vorig jaar van Groningen naar het oosten van Europa. In hun podcast deden ze uitgebreid verslag.

Helaas zijn er maar vijf afleveringen, maar in De Bagagedrager nemen muzikanten je mee op de fiets door hun stad.

5. Doe aan fietsyoga

Lekker thuis in beweging blijven? De Amerikaanse Adriene Mishler is inmiddels wereldberoemd door haar online yogalessen. Ze heeft ook een yogales speciaal voor fietsers.

Bron: youtu.be

6. Fiets binnen

Natuurlijk gaat niets boven buiten fietsen, maar met een hometrainer of een fietstrainer zoals die van Tacx kun je lekker doortrappen zonder je buiten te wagen. En heb je een tuin, dan zet je hem bij droog weer natuurlijk gewoon buiten. Heb je nog een soundtrack nodig, dan weten wij nog wel wat fietsliedjes.

7. Lees een fietsboek

Vijf jaar geleden hebben we veertig boeken over fietsen op een rij gezet. En heb je een e-reader of iPad, dan kun je die vaak snel in huis hebben. Ben je meer een papierliefhebber, bestel dan bij je lokale boekhandel, dan heb je later nog een winkel om naar toe te fietsen.

8. Luister naar een goed fietsgesprek

Shimano, fabrikant van fietsonderdelen, spreekt op hun Facebook-pagina regelmatig met bekende gebruikers van hun producten over hun passie. Onder meer Léon van Bon, Jeffrey Hoogland en Rachel Klamer kwamen al aan het woord.

9. Kijk eens een oude koers

Niet alleen het fietsen zelf ligt grotendeels stil, je kunt ook niet naar de jaarlijkse wielerrondes kijken. Gelukkig biedt YouTube uitkomst. Binnen enkele tellen tover je bijvoorbeeld een Tour de France-etappe uit 1993 tevoorschijn. Je favoriete Radler erbij en genieten maar.

Bron: www.youtube.com

10. Tip de Fietsersbond

Hoe kom jij deze fietsarme weekenden door? Laat het ons weten via het forum en wij vullen dit overzicht aan.

Categorieën

Martijn van Es

Martijn van Es

Senior communicatieadviseur 2010 - 2022

Fietsgeluk is voor mij samen met mijn zoon kersen halen aan de rand van de stad, zonder dat we worden aangereden door een hardrijdende automobilist. Fietsgeluk is net dat ene vaste plekje te pakken hebben in de stationsstalling, en ‘s avonds weer fijn terug naar huis. Fietsgeluk is over het Ledig Erf fietsen op een uitgaansavond met overal rumoer. En Fietsgeluk is bijna twaalf jaar werken bij een organisatie die er toe doet.