40 fietsboeken die niet mogen ontbreken in je boekenkast.
- Het werd plotsklaps één van de best gelezen fietsboeken van de afgelopen jaren, Ventoux van Bert van Wagendorp gaat over vier vrienden die na jaren weer bij elkaar komen en naar Frankrijk gaan. Één van de vroegere vrienden is op de Mont Ventoux verongelukt en het gezelschap besluit de berg samen te beklimmen. Deze humorvolle roman gaat over vriendschap, liefde, rouwverwerking, fietsen en het maken van keuzes.
Bestel hem hier - De fietsenmakers
Innovatieve fietsen en hun ontwerpers in beeld
Dit boek is een ode aan de creativiteit en het vakmanschap van de meest innovatieve fietsenontwerpers ter wereld. De fietsenmakers vertelt het verhaal van 88 spraakmakende ‘maatbouwers’ van beach cruisers, crossfietsen, ligfietsen, mountainbikes, racefietsen en stadsfietsen. Het boek beschrijft niet alleen welke ideeën en technologieën er achter hun creaties schuilgaan, maar ook hoe diep hun passie voor het ontwerpen en bouwen van maatfietsen is geworteld.
Bestel hem hier - De Nederlandse Toppen top40
Nederland heeft geen bergen. De ‘Dutch Mountains’ zijn dijken rond laaggelegen polders. Bekende (ex)coureurs vertellen wat zij onder een klim en klimmen verstaan, wat hun favoriete helling is en welke top in Nederland hen het meeste aanspreekt.
Bestel hem hier - Nijntje op de Fiets
Als je tot de kleinsten behoort, kun je je met Nijntje goed voorstellen hoe heerlijk het moet zijn als je later in je eentje een fietstocht mag maken. Door het bos naar tante die op de heuvel woont en die lekkere koekjes bakt. Bij het teruggaan heerlijk naar beneden racen, maar wel voorzichtig zijn voor vallen en als je thuis bent je fiets poetsen!
Bestel hem hier -
dROMEn
Vier mannen van middelbare leeftijd fietsen van Amsterdam naar Rome. Tijdens de rit slaat de ik-figuur aan het mijmeren en vraagt zich af waarom hij hier – en het zover – gekomen is. Meegesleept door herinneringen aan de Stones en Wally Tax overziet hij zijn jeugd, zijn gebrek aan ambitie, de jaren zeventig, zijn mislukkingen, het lot en de meevallers. Ondertussen gebeuren er allerlei nieuwe dingen … en wordt er nog gefietst.
Bestel hem hier - In Brigadier Kodak neemt een foto reconstrueert Wiep Idzenga iconische beelden uit de wielergeschiedenis door met de direct betrokkenen terug te gaan naar dat specifieke moment en zich af te vragen: Wat is er te zien? Wat is er precies voorgevallen en welke kleine oorzaken hadden grote gevolgen?
Bestel hem hier - Ik, de wielrenner
Wielrenners zijn avonturiers. Eropuit trekken, je horizon verbreden. De zon, wind en regen trotseren. Genieten van het veranderende landschap, om pas een paar uur later weer van je fiets te stappen.
Ik, de wielrenner staat bomvol tips, trucs, wetenswaardigheden en anekdotes van Koen de Jong en Aart Vierhouten, om fietsen nog aantrekkelijker te maken. Je leest waarom langer uitademen goed is. Je krijgt tips over je techniek bij het dalen en je leest wat modder afvegen in hemelsnaam met je pedaaltred te maken heeft. Dit boek geeft ook antwoord op vragen als: Hoeveel bar moet er eigenlijk in je band? Hoe intensief kun je het beste trainen voor een optimaal resultaat? En nog veel meer.
Bestel hem hier - De Renner
Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me. Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur.
Bestel hem hier - Mijn rondje
Fietsen is je hoofd leegmaken, helderheid in je kop. een peloton vol individuen: klaar voor een rondje zwoegen on the road. iedereen deelt dezelfde passie, maar zodra het startschot heeft geklonken, waaieren ze uit en fietst ieder zijn eigen rondje. Mijn rondje bevat verhalen van wielerhelden, asfaltvreters, hardrijders, endorfineverslaafden en een enkele bermtoerist. Tim Krabbé, Dries van Agt, Joop Zoetemelk, Lars Boom, Marianne Vos en vele anderen delen hun favoriete fietsrondje in Nederland. Van uiterwaarden, dijken en polders tot pittige klimtrajecten, van industrieterreinen tot idyllisch kronkelende boerenweggetjes, van t Zand in West-Friesland tot de Vaalserberg op het zuidelijkste puntje van Limburg.
Bestel hem hier - Mountain Higher
Na hun succesvolle eerdere boek Mountain High beschrijven Daniel Friebe en Pete Goding in Mountain Higher vijftig grotendeels onbekende, maar adembenemende bergwegen en bergpassen. De vijftig beschreven klimlocaties variëren van de adembenemende hoogte van de Ötztaler Gletscherstraße in Oostenrijk en de Tsjechische bergen, waar heksen zich verzamelden voor hun sabbat, tot de ‘geheime kant’ van de legendarische Alpe d’Huez. De routes voeren door prachtige landschappen, grotendeels nog onbekend doordat ze buiten de gebaande paden liggen. De tekst van Daniel Friebe is onder meer gebaseerd op zijn interviews met legendarische renners, onder wie Fabian Cancellara, Gilberto Simoni en Carlos Sastre. Zowel de geschiedenis als de mystiek van het klimmen komt aan bod, evenals veel gevierde renners, vaak de pioniers en klimmers die deze uitdagende hoogten als eersten bedwongen.
Bestel hem hier - In Made in England neemt je mee in de wereld van de handgebouwde fietsen. Het boek geeft de verhalen van 13 fietsartisten weer.
Bestel hem hier - Wie was het `verdriet van België ? Op welke renner sloegen de historische woorden `de adelaar heeft zijn vleugels dichtgeplooid ? Deze en andere vragen worden van A tot Z beantwoord in het Groot Wielerwoordenboek. Voor iedere fan van de wielersport die thuis wil zijn in het heroïsche taalgebruik van de `dwangarbeiders van de weg.
Bestel hem hier -
De Fiets Republiek
Fietsen is een fenomeen dat voor Nederlanders zó gewoon is, dat we misschien juist een buitenstaander nodig hebben om ons de ogen te openen. Wanneer de Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam bezoekt, wordt hij op de dag van aankomst meteen omvergereden door een fietser.
Bestel hem hier - De Man en zijn fiets van Wilfried de Jong bestaat uit een selectie van zijn mooiste wielerverhalen voor het NRC en De Muur. Ook heeft hij voor het boek nieuwe verhalen geschreven over kasseien, lege bidons en gevaarlijke situaties op de Mont Ventoux. Het is een grote ode aan het wielrennen, waarbij De Jong onderwerpen als doping niet schuwt.
Bestel hem hier - Vrouw en Fiets – Handboek voor de fietsende sportieve vrouw
Vrouwen fietsen anders dan mannen. Wij kletsen graag onderweg, hebben geen zin om bij elk plaatsnaambord onderweg een sprintje te trekken en voelen er al helemaal niks voor om urenlang op internetfora uit te zoeken welke wielen en welk frame het beste zijn.
Bestel hem hier - De rode Vod
De laatste kilometer van het seizoen In De rode vod en andere wielerverhalen laat Thijs Zonneveld zijn lezers steeds met een andere blik naar wielrennen kijken. Dankzij zijn verhalen over het jaar van de ontboezemingen van Lance Armstrong, een ijzige Milaan-Sanremo, een onvoorspelbaar voorjaar, de verregende Giro d’Italia, Bau en Lau in de Tour en een onnoemelijk zware Vuelta, laat Zonneveld je de wielersport op unieke wijze meebeleven. Betrokken, vanaf de eerste rij, met oog voor detail en altijd met het hart op de juiste plek. In De rode vod staan alle wielerstukken van Zonneveld bijeen, een must voor de doorgewinterde wielerfan.
Bestel hem hier - De rit van mijn leven
Leontien van Moorsel werd geboren op 22 maart 1970 in Boekel, een klein Brabants dorpje onder de rook van Eindhoven. En daar zou ze misschien nog steeds hebben gewoond als ze niet al op jonge leeftijd ontdekte dat ze keihard kon fietsen. Met een ongekend doorzettingsvermogen fietste ze uiteindelijk 4 Olympische titels, 9 wereldkampioenschappen, en 2 tourzeges bij elkaar. Een en al euforie, zou je bijna zeggen. Maar dat valt tegen. Het fanatisme dat Van Moorsel meervoudig wereldkampioene maakte, brak haar ook op. Haar gouden medailles bleken een zwarte keerzijde te hebben. Openhartig vertelt ze haar verhaal.
Bestel hem hier - Het leven van Peter Winnen laat zich lezen als een roman. Hij groeide op met maar één droom: wielrenner worden. Hij werd een van de succesvolste en beroemdste Nederlandse wielrenners aller tijden. Zijn majestueuze overwinningen in de Tour de France waren hoogtepunten in de Nederlandse sportgeschiedenis. In Van Santander naar Santander beschrijft Peter Winnen in zijn eigen woorden zijn opkomst en zijn carriére.
Bestel hem hier - Het hilarische boek Ga toch fietsen! leverde veel enthousiaste reacties op. Brauns schaamteloze eerlijkheid over zijn angsten, zijn strijd tegen de kilo’s en nicotine, en zijn openbaringen over zijn excessieve drankgebruik zorgden ervoor dat veel lezers besloten ook het roer om te gooien.
Bestel hem hier - De favoriet voor de proloog van de Tour de France kan niet slapen. Het maalt in zijn hoofd en angst knijpt zijn keel dicht. Naast hem ligt Van Sprundel, de Brabantse meesterknecht. In De Proloog laat Bert Wagendorp de binnenkant zien van het wielrennen, de mooiste sport op aarde, maar ook de hardste en meest genadeloze. De Proloog vormt met De Renner van Tim Krabbé en Van Santander naar Santander van Peter Winnen het klassieke trio in de Nederlandse wielerliteratuur.
Bestel hem hier - Op de troon
Marianne Vos pedaleerde in 2012 over alle toppen van de wielersport. ‘Fietsen als een malle’ heeft ze tot lijfspreuk verheven. De blinkende kroon op het onbegrensde labeur: olympisch goud op de weg in Londen. Op de Troon geeft een inkijk in het jachtige bestaan van een wielerkoningin in bewogen maanden, waarin ze terugblikt op een formidabel seizoen en toewerkt naar het wereldkampioenschap veldrijden in Louisville. Het toont de passie en onverzettelijkheid van Marianne Vos, wier leven is terug te voeren op twee aspecten: fietsen en winnen. Op de Troon is tevens een intiem familieportret van een bevlogen gezin dat alles opzij zet voor het wielrennen.
Bestel hem hier
- Bikenomics
De fietser heeft veel waarde. Het fietsen brengt hemzelf een verbeterde gezondheid, een besparing van brandstofkosten en bovenal plezier. Maar ook voor vele anderen is de fietser een goudmijn.
Bestel hem hier - Potretten van fietsreizigers
De ene fietsreiziger volgt een bestaande route, de ander zet hem zelf uit. De één gaat een paar weken, de ander vertrekt voor een jaar. Wat hen verbindt is de drang om dingen te ontdekken en te ervaren, met die bijzondere reisgenoot, de fiets.
Bestel hem hier - Weg van mobiliteit
Hoe gaat het met u? Wedden dat u `drukdrukdruk antwoordt? Omdat het waar is natuurlijk. Maar ook omdat het nu eenmaal goed staat. Iemand die `maar stilletjes antwoordt, is een loser. In onze samenleving is bewegen beter dan stilzitten en veel verkeer een teken van economische groei en dus vooruitgang. Toch? Als u daar ook wel eens aan twijfelt (wakker liggend van het verkeerslawaai of angstig wachtend op het verlossende moment dat uw tiener thuiskomt), dan is dit boek er voor u.
Bestel hem hier - Op de fiets
Begin jaren tachtig begon David Byrne zich hoofdzakelijk per fiets te verplaatsen door zijn woonplaats New York. Een paar jaar later ontdekte hij de vouwfiets en besloot hij die mee te nemen tijdens zijn concerttournees in het buitenland. Terwijl hij rondfietste door veel van de belangrijkste steden ter wereld, ervoer hij een gevoel van bevrijding. Vanaf zijn zadel had Byrne de afgelopen dertig jaar een panoramisch uitzicht op het leven in steden als Londen, Berlijn, Buenos Aires, Istanbul, Manilla, New York en San Francisco. Op de fiets geeft de lezer een geweldig beeld van wat Byrne al fietsend ziet en denkt, van muziek en kunst tot globalisering, politiek en mode.
Bestel hem hier - Wat fietst daar?
De auteur beschrijft op humoristische wijze zijn genoegens en lotgevallen op landelijke fietstochten als toerfietser uit de automobiele en stadse maatschappij. Bromfietsers en automobilisten worden door hem vanzelfsprekend verfoeid. De ware fietsliefhebber zal dit kleine boekje met een glimlach van herkenning lezen.
Bestel hem hier - Wereldreiziger in de jaren 30
Gerard Monnink trok in 1936, toen Nederland nog onder een diepe crisis zuchtte, met de fiets erop uit, de wijde wereld in, een wereld die vrijwel onbekend was en dus geheimzinnig. Globetrotten bestond eigenlijk nog niet. Reizen was duur en voor wie zich buiten de gangbare wegen wilde bewegen ook nog gevaarlijk, zo dacht men. Hij vond een partner, de fotograaf Toon Damhuis, die het avontuur ook aandurfde om met fiets en tent door vreemde landen te trekken, en beleefde zoveel dat hij eenmaal terug in Nederland, het hele land doortrok en voor tal van verenigingen en organisaties met veel succes optrad als de grote verhaler van zijn avonturen, die hij voor een groot deel ook beschreef in een drietal boeken.
Bestel hem hier - Kasper de fietsenmaker
Met behulp van Kasper wordt timmeren makkelijk en heel leuk. Kasper laat zijn werkplaats zien. Het is er erg rommelig en meestal kan hij er niets vinden. Eindelijk vindt hij de tekening waar hij naar zocht. Voor hij begint kijkt hij goed wat er op staat. Hij pakt al zijn gereedschap en laat zien hoe je dat moet gebruiken. Als hij klaar is heeft hij een mooie gereedschapskist voor zijn gereedschap. Dus geen rommel meer.
Bestel hem hier - Terwijl in Amsterdam het fietsparkeren tot een echte kwestie lijkt uit te groeien, is de fiets volgens de Rotterdamse ontwerpers Stefan Bendiks en Aglalée Degros toch echt dé oplossing voor stedelijke verkeersproblemen, inclusief files, lawaai, vervuiling en ruimtegebrek. En het is nog gezond ook. De oprichters van Artgineering presenteren in het handboek Fietsinfrastructuur hun visie op fietsend Nederland in de 21-ste eeuw. Om te beginnen stellen zij voor om naar analogie van autowegen ook fietssnelwegen aan te leggen. De auteurs beschrijven waaraan deze ‘velostrada’s’ moeten voldoen en waar ze het beste zouden kunnen worden aangelegd.
Bestel hem hier -
De filosofie van de heuvel
Een dichter van ruim honderd kilo en een Russische fotografe besluiten op 1 juni 2008 kwart voor vier ’s middags om vanuit Leiden naar Rome te fietsen. Ze zijn niet getraind, vooral hij niet, en niet voorbereid. Zij heeft een gele mountainbike, waarvan het vooral belangrijk is dat hij geel is, hij heeft voor 95 euro een zesdehands Batavus racefiets gekocht bij de Turkse fietsenmaker om de hoek. Eenenveertig dagen later en 2600 kilometer verder komen ze aan op Campo de’ Fiori in het hart van de Eeuwige Stad.
Bestel hem hier - Strijd in het vrouwenpeloton is een uniek wielerboek waarin het vrouwenwielrennen in de spotlights wordt gezet. Jeanine Laudy & Jan Willem Verkiel beschrijven de strijd van één koers, de Giro Donne. Het verhaal leest als een `roadmovie , twee verhaallijnen wisselen elkaar af. De ene renster is kopvrouw Marianne Vos, de andere is `knecht Ellen van Dijk die in de buik van het peloton meerijdt. Deze twee sportvrouwen hebben volledige medewerking gegeven aan de auteurs om hun verhaal op te schrijven. Het voorwoord is van Laurens ten Dam, die zelf ook een fanatieke wielrenner is. Thema s als gewichtsfixatie, doping, belangen en afzien worden niet ontzien. Beleef de Giro door de ogen van Marianne Vos en Ellen van Dijk en beleef het wielrennen van binnenuit!
Bestel hem hier - Amerikanen fietsen niet
Gijs van Middelkoop en zijn vriendin fietsen van Miami naar San Francisco. Coast to coast, een afstand van 8500 kilometer. Ze willen Amerika leren kennen.
Bestel hem hier - Pijn is genot
Indringende gesprekken waren het, die schrijver en wielerliefhebber Jan Siebelink voerde met oud-wielrenners als Erik Breukink, Wim van Est, Jan Janssen, Peter Post, Steven Rooks, Jan Siemons, Gert-Jan Theunisse, Johan van der Velde en Joop Zoetemelk. Zo indringend dat Siebelink zich tot op de dag vandaag de interviews nog letterlijk herinnert.Het resulteerde in Pijn is genot, een spectaculair en tegelijk intiem, literair wielerboek dat begin jaren negentig verscheen bij uitgeverij Meulenhoff.De vernieuwde versie van Pijn is genot is uitgebreid met alle andere wielerverhalen die Siebelink heeft geschreven over de sport. Over de grote obsessie: het winnen van een etappe of de Tour en de bekroning die alle pijn doet vergeten. De verhalen in Pijn is genot zijn een genoegen om te lezen. Een vleugje spot, een snufje psalm en een kleine herinnering aan de Franse literatuur: deze ingrediënten zijn de herkenbare elementen waarmee de schrijver zich ook in dit boek bedient
Bestel hem hier - Foto Vélo
De fiets brengt Heidi en Steven, van Hongarije naar China. Na een jaar staat 20.000 km op de teller. Het zal een jaar worden vol emotie, extreem geluk, bodemloze frustratie en de meest verrassende ervaringen.
Bestel hem hier - Het snot voor ogen
De brille van Peter Winnen vertaalt zich iedere keer weer in de stukken die hij voor diverste kranten en tijdschriften schrijft. Ontroerend, vilein en origineel van kleur en toon. Met zijn frisse blik weet hij de lezer steeds te verrassen en geeft daarmee een kijkje in de keuken die Winnen heet. Of het nu snot is of poëzie, popmuziek of prozac, in een paar zinnen weet hij er pareltjes van te maken.In Het snot voor ogen schrijft hij uiteraard over de helden die nu het wielercircus beheersen, zoals Lance Armstrong. Maar ook maakt hij bespiegelingen over de door van enkele wielercollega’s: de Italiaan Marco Pantani en Gerrie Kneteman.
Bestel hem hier - De nieuwe fiets
De racefiets is in dit reisverhaal het vehikel voor een klassiek-romantische vertelling; een Italiaanse fietsenmaker repareert gratis de racefiets van een gestrande Nederlander. De jongeman belooft dat hij ooit zal terugkeren voor een nieuwe Cucchietti-fiets. En voegt eraan toe dat hij die vervolgens over de Alpen naar huis zal trappen. Solo. Veertien jaar later lost Dirk Jan Roeleven zijn oude belofte in.
Bestel hem hier - Kampioenen twijfelen niet
Vanuit hun hartstochtelijke betrokkenheid bij ‘de mooiste sport aller sporten’ tekenen Aart Aarsbergen en Peter Nijssen de geschiedenis op van de wielersport vanaf het allereerste begin tot nu. Ze componeerden honderd trefzekere portretten van legendarische vedetten die – Nietzsches motto getrouw – bewezen dat ‘een overwinnaar niet in het toeval gelooft’, en geschiedenis schreven.De auteurs lieten zich leiden door de vraag waarin de allure van een vedette gelegen is en waaraan hij zijn bijzondere plaats in de wielergeschiedenis te danken heeft.
Bestel hem hier - Het laatste rondje om de kerk
Dichterbij rock-‘rock-‘n-roll kan wielrennen niet komen. Niet eerder verscheen er een boek over deze fameuze kermiskoersen. Wie probeert het grote wielrennen te begrijpen, met al z’n mystiek en dopingaffaires, moet hier beginnen. Kermiskoersen zijn plattelandsnostalgie, meestal zonder gouden randje. Het boek belicht de schimmige vormen van wielerromantiek: de primitieve doping, de zwendel in en rond de koers, de naamloze coureurs die nog vaker aan lager wal raakten dan hun beroemde collega’s. Van kievitseieren met wortelsap tot de levensgevaarlijke Pot Belge, een cocktail van heroïne en amfetamines.
Bestel hem hier - De ereronde van de eland
Sla De ereronde van de eland open en je zit midden in een etappe in de Tour de France. Of beter gezegd: in het hoofd van de wielrenner die tegen wil en dank op kop ligt, met nog honderdveertig kilometer te rijden. Alleen met de weg, de wind en de pijn in zijn benen. Alleen met zijn gedachten. Een kans om te winnen heeft hij eigenlijk niet. Aan het begin van zijn loopbaan was hij nog een veelbelovende renner, maar in de loop der jaren heeft hij het geloof in eigen kunnen verloren, en werd hij links en rechts ingehaald door jongere coureurs. Door Cornelisse bijvoorbeeld, die ook al achter zijn vriendin Patricia aan zit. Maar dan keert het tij. De eenzame vluchter komt in het ritme, ziet zijn voorsprong groeien, en daarmee ook zijn hoop op succes in de sport, en ook in de liefde.
Bestel hem hier
-
De fiets: typisch Nederlands, wereldwijd in de mode
Dit boek volgt het spoor van de Nederlandse fiets, van het alomtegenwoordige, alledaagse werkpaard der natie tot de hippe designer bikes op de modepagina’s van trendy Amerikaanse tijdschriften en kranten als de New York Times.
Bestel hem hierToegevoegd door een van onze Twitter volgers; de boeken van Frank van Rijn
Even naar de evenaar
Wereldfietser Frank van Rijn op avontuur door Kenia en Oeganda! Even naar de evenaar is een boek dat de lezer meevoert door Afrika, langs kleurrijke marktjes en door pittoreske dorpjes. Fiets mee met Frank langs de mooie Thomson Falls, Lake Baringo met nijlpaarden en krokodillen en de Great Rift Valley. Als ambassadeur van de hulporganisatie Cycling out of Poverty fietst Frank naar meerdere landen om de lokale projecten te bekijken en te ondersteunen.
Bestel hem hier
Categorieën