5 X Hoe jouw leven beter is geworden door 45 jaar Fietsersbond

45 jaar Fietsersbond. Je denkt misschien: Wat heb ik eraan? Wat moet ik ermee? Nou, zonder ons had jouw leven en land er heel anders uit kunnen zien. En we zijn nog niet klaar natuurlijk.

1. Je hoeft jezelf niet meer tussen auto’s en vrachtwagens door te wringen

Bron: vimeo.com

Ook jouw leven had er heel anders uitgezien zonder Fietsersbond. 45 Jaar geleden was de auto Koning. Hele binnensteden dreigden platgewalst te worden om ruim baan te maken voor grote brede autowegen en er vielen meer dan 500 doden in het verkeer per jaar.  Mensen pikten dat niet. Daarom zijn wij opgericht op 18 oktober 1975. We heetten toen nog de Eerste Echte Nederlandse Wielrijdersbond, Je ziet ons ook met spandoeken sjouwen in de film ‘Together we cycle’. Die laat zien: Nederland is niet vanzelf zo’n fietsparadijs geworden met 37.000 kilometer geasfalteerde en vrijliggende fietspaden waardoor je je niet tussen auto’s en vrachtwagens door hoeft te wringen. Geen kwestie van fietsgenen. Daar hebben we hard voor gevochten.

2. Je wordt niet meer door snorscooters van je fiets gereden 

Bron: youtu.be

Al vanaf 2009 voeren we actie om de brommer van het fietspad te krijgen. We hielden een petitie, verzamelden verhalen van fietsers en maakten een special van ons magazine die we in de Tweede Kamer uitdeelden. Het was een zaak van lange adem. Onvermoeibaar bleven we landelijke en lokale politici erop wijzen hoeveel ongelukken er gebeurden met snorscooters op het fietspad en dat veel kwetsbare fietsers niet eens meer durfden te fietsen. 8 april 2019 was het eindelijk zo ver: Amsterdam was de eerste stad in nederland die de snorscooter naar de rijbaan verbande. Wat een verademing! (Letterlijk)

3. Je kunt op een ov-fiets heel Nederland door

OV-fietsen in Utrecht
Beeld-auteur: Maarten Hartman

Fiets en trein: een ideale combi. En dankzij de OV-fiets hoef je geen stationsfiets of vouwfiets meer te hebben om in ieder willekeurige plaats in Nederland een tochtje te kunnen maken. Ook de OV-fiets dank je aan ons. De NS-directie hoonde in de jaren zeventig nog een plan voor ‘gele leenfietsen’ bij de stations weg. We zetten door. Meer dan een miljoen ritten worden jaarlijks op de geelblauwe leenfietsen gemaakt.
Verder is fiets in de trein mee kunnen nemen voor ons ook een speerpunt. Toen de NS besloot dat de fiets in coronatijd niet meer mee mocht in de trein, heeft de Fietsersbond samen met reizigersorganisatie Rover bepleit dat dat verbod teruggedraaid moest worden. Met resultaat: het mag weer! 

4. Je kunt je fiets 24 uur per dag gratis stallen bij het station

Bron: youtu.be

Bijna de helft van alle treinreizigers komt met de fiets naar het station. Voor de NS en gemeenten was het niet vanzelfsprekend dat daar dus iets voor geregeld moest worden. De Fietsersbond heeft onvermoeibaar gepleit voor meer en betere stallingen. En dankzij acties, lobby’s en protesten van de Fietsersbond is voorkomen dat je moet betalen voor de eerste 24 uur. Mooi toch!

5. Je fietst de snelste, mooiste of groenste tochten met de beste Routeplanner van Nederland

Kabouter op het stuur kondigt nieuwe app aan
Beeld-auteur: Suzanne Brink

Geen betere, actueler en geavanceerder routeplanner dan die van ons. Je kunt er bijvoorbeeld een route op uitstippelen voor brede fietsers zodat je niet onverwacht voor een hekje komt te staan. Wat ons geheim is? 500 Vrijwilligers voeren secuur alle routes in. Met als resultaat: 2 Miljoen enthousiaste fietsers fietsers maken elk jaar gebruik van de Routeplanner. De app werkt nog niet naar wens, maar dankzij meer dan 80.000 euro aan giften komen we in 2021 met een volledig verbeterde versie.

Maar we willen nog meer voor jou doen!

visie2040
Beeld-auteur: Judy Ballast

In de komende jaren ga je nog meer lol van ons hebben. Wij hebben een vergezicht van een Nederland waarin iedereen veilig en vrij kan fietsen. Het wordt steeds drukker op de fietspaden. Er zijn niet alleen meer fietsers, er zijn ook meer soorten fietsen: bakfietsen, elektrische fietsen, duofietsen. De een wil snoeihard rechtdoor, de ander wil rustig om zich heen kijken en slingert daar misschien bij. Wij willen meer fietspaden voor al deze fietsers. In ons vergezicht Fietsvisie 2040 staat onder andere:

 • Dag en nacht veilige fietspaden
  Nu stappen veel vrouwen en kinderen na negen uur ‘s avonds niet meer op de fiets omdat ze zich niet veilig voelen. Ondenkbaar in 2040! Tegen die tijd is het volstrekt veilig om ‘s nachts door verlaten bossen en lege velden te fietsen. Lantaarnpalen floepen aan als iemand over het fietspad fietst en het is mogelijk om bij onheil direct hulp te krijgen. Kijk ook naar het huidige Fietsnachtnet van Zoetermeer. Daar is op uitgekiende routes extra verlichting geplaatst en zijn struiken weggehaald en bomen gesnoeid zodat de fietsroutes niet meer uit het zicht liggen.
 • Keuze uit snelle en ontspannen routes
  Er zijn verschillende routes voor verschillende soorten fietsen. Grote bakfietsen en fietskarren kiezen voor de rechttoe rechtaan brede fietspaden. Voor mensen die ontspannen van de omgeving willen genieten en die soms wat slingeren omdat ze een kennis of mooie vogel zien zijn er mooie slingerende rustige paden.
 • Emancipatieslag
  In 2040 krijgt de fiets eindelijk wat hem toekomt. Er is algemene erkenning dat je voor elke cent die je in de fiets steekt meer terugkrijgt dan wanneer je dat geld in miljarden verslindende wegen voor auto’s steekt.
 • Alle kinderen hebben recht op een eigen fiets en het is vanzelfsprekend dat ze zelfstandig leren fietsen.
 • In alle gemeenten pakken mensen voor meer dan de helft van alle ritten binnen de gemeente de fiets.
 • Emissievrij fietspad. Scooters en andere voertuigen die smerige stoffen uitstoten zijn van het fietspad verdwenen.
 • 40% van de pakketjes moet op de fiets rondgebracht worden in 2040. Liefst 100% natuurlijk, maar wasmachines en inbouwkeukens blijven moeilijk te vervoeren op de fiets.

Dus....

Steun ons zodat jij zorgeloos verder kunt fietsen!

Word lid
Man op racefiets nadert meisje op omafiets in Rotterdam

Onze ambitie in 2040

Heel Nederland fietst in 2040. Dat is waar de Fietsersbond van droomt. Voor zorgeloos fietsen: de Fietsersbond

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.