E-bikes 2021: de top 9 van TestKees

TestKees Hoofd

Veel elektrische fietsen lijken op elkaar, omdat alle fietsmerken afhankelijk zijn van dezelfde kleine groep onderdelenleveranciers. Toch slagen sommige merken erin iets bijzonders te bieden.

1. Koga Signature met Rohloff e-shift, tandriem, Kiox-display en Bosch Performance Line

Als geld geen rol speelt is deze fiets de meest allround oplossing. De beste fiets om mee op vakantie te gaan en ook nog probleemloos in weer en wind te gebruiken. Dankzij de Rohloff e-shift schakel je probleemloos en kom je op elke steile helling  boven. Met de tandriem ook geen zorgen over viezigheid in de winter. Het Kiox-display geeft alle info die je nodig hebt. De fiets rijdt zeer goed: een stijf frame met een goede sportieve zit en maximale controle, ook met veel bagage. En zonder ondersteuning rijdt de fiets ook licht dankzij het hoge rendement van de Rohloff-naaf. Je kunt de fiets zelf configureren. Wil je ook onverhard dan zijn de 62mm brede banden ideaal. Rij je vooral op asfalt dan is zijn de 50mm banden beter. Prijs: vanaf 6000 euro.

2. Batavus Dinsdag E-go Sport

Batavus Dinsdag E-go sport
‘Echt een fiets voor lange tochten in de bergen op goed wegdek.’

Zoek je een goed betaalbare lichtgewicht fiets dan is de E-go een aanrader. De fiets rijdt ook nog licht zonder ondersteuning dankzij de vrijloop in de Activel Line Plus motor en de derailleur. Ik sta nog steeds achter onze conclusie vorig jaar na de test: ‘De Batavus Dinsdag E-go® Sport is een uitstekende vlotte toerfiets met zeer goede ondersteuning, stabiel rijgedrag en zeer laag gewicht. Echt een fiets voor lange tochten in de bergen op goed wegdek.’ Waar je wel goed op moet letten is de tandwieloverbrenging. Die is nu afgestemd op het vlakke Nederland en lichte heuvels. Voor echte bergen lijkt het raadzaam om achter lichtere tandwielen te monteren en eventueel ook voor een kleiner kettingwiel te monteren. Prijs: 2499,- euro met 300Wh accu.

3. Flyer Upstreet

Flyer Upstreet 5

De fietsen van Flyer blinken in alle jaren dat ik fietsen test altijd uit in stabiel comfortabel rijgedrag gecombineerd met een krachtige motor en goede onderdelen. En vorig jaar scoorde de fiets met een 8,8 weer het hoogste in onze zware gebruikerstest. Prijs: 3899,- euro.

4. Batavus Quip Extra Cargo E-Go

Batavus Quip Extra Cargo E-Go

Zoek je een robuuste ouderfiets of transportfiets? Dan is de Batavus Quip Extra Cargo E-Go een uitstekende fiets. Grote plus ten opzichte van andere transportfietsen is de accu op het frame in plaats van op de drager. Daardoor blijft de bagagedrager net wat lager. En ook op de brede dubbele standaard zetten gaat net wat makkelijker zonder accu in de drager. De fiets rijdt verrassend goed met een lekker stijf frame. Prijs: 2999 euro.

5. Kettler Velossi 2.0

Kettler Velossi 2.0

Deze speedpedelec heeft een krachtige Neodrive achterwielmotor van 800watt en daarmee is met weinig inspanning 45 km/h te halen. Daarnaast heeft de Velossi 2.0 een gates tandriem en Pinion versnellingsbak in de trapas. Daarmee kun je nagenoeg onderhoudsvrij rijden. Laatste grootste plus is de lage prijs van 5899 euro. Enige nadeel is de beperkte accu van 650Wh. Maar voor 800 euro kun je er een tweede bij kopen en dan nog is de prijs relatief laag. Meer over speedpedelecs.

6. Brompton Electric

De Brompton is de beste vouwfiets. Het fietsje rijdt goed, vouwt makkelijk, is licht en erg compact. Het elektrische gedeelte van de Brompton is eenvoudig uitgevoerd met een klein motortje in het voorwiel en een makkelijk afneembare accu geplaats in een soort tas voor het frame. De fiets heeft geen display. Maar juist door de ondersteuning zo eenvoudig te houden zijn er geen concessies gedaan en blijft het een makkelijk en compact te vouwen vouwfiets. Voordat je de fiets vouwt, klik je de accu los. Die neem je vervolgens los mee of je klikt hem na het vouwen weer vast. Prijs: vanaf 3200 euro.

7. Cube Town Hybrid

De Town Hybrid EXC is een goede allround e-bike met lage instap, Nexus 8 naaf, hydraulische velgremmen en Bosch Performance Line motor. Maar wat de fiets extra aantrekkelijk maakt is de levering in maat 42. Daardoor is die ook geschikt voor kleine mensen. Dat het frame zo klein kan, komt ook door de accu achter de zitbuis. Het achterwiel is wat meer naar achteren geplaats. En daardoor is er meer ruimte om het zadel te laten zakken. Prijs: 2699 euro.

8. Swap Power7 (huurfiets)

Wil je een tijdje een e-bike uitproberen? Dan is de elektrische fiets van Swapfiets een aanrader. Het is namelijk een goede e-bike met Steps E6100 motor, 500Wh accu en vrij eenvoudige afmontage. Door de e-bike een paar maanden te gebruiken ervaar je hoe het is en wat je eventueel anders zou willen als je zelf een e-bike gaat kopen. Daarnaast kun je gelijk inschatten wat je kilometerbedrag wordt. Want de 75 euro per maand zal niet veel verschillen met de kosten die je per maand kwijt bent aan afschrijving en onderhoud bij koop.

9. Je eigen fiets met Pendix

Heb je nog een mooie gewone sportieve fiets? Dan kun je die goed om laten bouwen met de Pendix-middenmotor. Ombouwen door de dealer is relatief simpel omdat alleen de trapas vervangen hoeft te worden. Verder hoeft er alleen een accu geplaatst te worden op de plek van de bidonhouder. Het systeem heeft geen display. Maar met de app van Pendix en je smartphone op het stuur heb je dat ook helemaal niet nodig. Prijs: vanaf 1800 euro.

Altijd de nieuwste testen?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief. Altijd de beste testen, de leukste routes en het laatste fietsnieuws!

Ja, ik schrijf me in!

Categorieën