5 Tips voor een vrij en blij topjaar

Yorkshire Dales Cycleway (YDCW)

Al bijgekomen van de weemoedige decembermaand? Dan kun je nu fris van start met 5 tips om van 2020 een doorslaand succes te maken.

all-weather
Wat doet het weer dus wat moet ik aan? Beeld-auteur: Judy Ballast

1. Vaker naar het werk fietsen

Wat houdt je tegen om naar het werk te fietsen? Misschien denk je dat het net iets te ver is of dat je om naar het werk te fietsen speciale kleding of een gloednieuwe fiets moet kopen. Het beste is om het gewoon eens te doen. Wij helpen je graag met tips over routes, de beste forenzenfiets en niet te vergeten informatie over fietsvergoedingen waardoor een nieuwe fiets wellicht goedkoper uitvalt dan je had gedacht. Al eens aan een speed pedelec gedacht?

Inge Wijsman
Beeld-auteur: Corné Sparidaens

2. Gezond leven op je eigen manier

Sommige mensen hebben makkelijk praten, vindt leefstijldeskundige Inge Wijsman. Die zijn van zichzelf pinkdun en hebben geen moeite een zak chips te laten staan. Zij gooide haar leven rigoureus om nadat ze de diagnose diabetes type 2 had gekregen. Maar ze begrijpt wel dat mensen ertegenop zien om hun leven om te gooien. ‘Je moet weten waar je het voor doet. Iedereen heeft een andere motivatie. Ik wil samen met mijn man oud worden en mooie fietstochten maken. Anderen willen met hun kleinkinderen kunnen spelen, wat niet gaat omdat ze te dik zijn. Het gaat om de vraag: waarom wil je oud worden? Wat wil je nog doen of meemaken?’ Laat je inspireren door haar verhaal. 

Fietslogo op treinraam

3. Verre treinreis

Van vliegschaamte naar treintrots. Het gaat goed met de trein. Helmut Brall van de Treinreiswinkel ziet dat de aanvragen voor schoolreizen per trein ook toenemen. ‘Dat komt niet door de docenten. De leerlingen vragen erom. Ik noem het het Greta Thunberg-effect. Die jonge groep vindt het klimaat echt een serieus probleem.’ De fiets meenemen in de trein kan ook, maar dat vergt wel wat voorbereiding. Lees hier over de nieuwste ontwikkelingen en het aanbod in 2020. 

schoolkind in houten
Beeld-auteur: Maarten Hartman

4. Laat je kinderen fietsen

Nederlandse kinderen behoren tot de vrijste en blijste van de hele wereld en dat is voor een groot deel te danken aan de fiets. Terwijl kinderen in bijvoorbeeld Noord-Amerika of Australië als ze ergens naartoe willen met de auto moeten worden gebracht, kan een Nederlands kind al op jonge leeftijd zelfstandig naar vriendjes of vriendinnetjes fietsen. Voor deze vrijheid emigreerde de Australische Kylie van Dam zelfs met haar gezin naar Nederland. Als Fietsersbond willen we ook dit jaar weer in het hele land zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen fietsen met onze campagne Het fietsende schoolkind. Doe je mee? Laat je kinderen zo vaak mogelijk naar school fietsen en trek aan de bel als het niet veilig is.

Leiden met zicht op een molen
Mooi stukje Leiden Beeld-auteur: Jessica de Korte

5. Fiets eens in een andere stad

Met de OV-fiets is het supersimpel om een rondje te fietsen in een andere stad en dan leer je hem net wat beter kennen als wanneer je alleen maar in het centrum rondloopt. Op onze site vind je Stationsrondjes rondom Zwolle, Utrecht Leidsche Rijn, Amsterdam-Noord en Leiden. Hou ons in de gaten want er volgen dit jaar meer Stationsrondjes!

Categorieën

Suzanne Brink

Suzanne Brink

Redacteur Crossmedia

Op de fiets voel ik mij ultiem vrij en onafhankelijk. Zelfs als ik een onbekende route fiets en verdwaal doordat ik om me heen kijk naar mensen en gebouwenIk wil mensen raken met mijn verhalen, zodat ze nog blijer worden van hun fiets en de Fietsersbond. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: ik vind het geweldig dat ik daar aan mee kan werken.