stalling_header

Fietsen naar het werk. Hoe pak je dat aan?

Hoe vind je de beste fietsroutes naar je werk? Ga naar de Fietsrouteplanner.

Geen land heeft een zo fijn vertakt netwerk van fietspaden als Nederland. Dat is fijn, want dat betekent dat veel verschillende routes zijn uit te stippelen naar je werk. Wil je de kortste route? Of de rustigste? Een autoluwe route? Wil je stoplichten vermijden? Met routeplanner.fietsersbond.nl kun je de route plannen die het beste bij jou past.
En als het ijzelt, kun je de optie ‘strooiroute’ kiezen. Hiermee gaat je route zoveel mogelijk over paden waar de gemeente strooit. Een nieuwe optie is ‘Fietsbewust’. Dit routetype vermijdt zoveel mogelijk klinkerwegen, rotondes en kruip door sluip door- routes.  

Waarom is de Fietsrouteplanner zo goed?

fietsrouteplanner app

De kracht van de fietsrouteplanner is de database die wordt bijgehouden door honderden vrijwilligers in het hele land. ‘Zij voeren onder andere de wegdekkwaliteit, het type wegdek en de omgevingskwaliteit in. We geven vervolgens bij de instellingen aan voor welk routetype welke kenmerken het zwaarst moeten wegen. Voor de optie ‘makkelijk doorfietsen’ krijgt glad asfalt veel gewicht, en we geven een lichte voorkeur aan lange rechte stukken over hoofdwegen. Het vermijdt ook verkeerslichten en verkeersdrukte. Omdat je makkelijk wilt doorfietsen, kiezen we voor wat minder afslagen. Al die plussen en minnen neemt de Fietsrouteplanner mee’, zegt Richard Valkering die de Fietsrouteplanner onder zijn hoede heeft.

Ook fijn: Je kunt precies zien hoeveel calorieën je verbrandt en hoeveel CO2 je bespaart op weg naar je werk.

Wat is de beste fiets om mee naar het werk te fietsen?

Wat de beste fiets voor jou is, is moeilijk te zeggen. Maar wat veel forensen fijn vinden, is de combinatie van licht fietsen en weinig onderhoud. We hebben samen met fietsers zes forensenfietsen getest die snel gaan en waarmee je niet zo vaak naar de fietsenmaker hoeft.

batavus dinsdag

Op forum.fietsersbond.nl kun je andere fietsers om tips, ervaringen en adviezen vragen. Veel vragen gaan over wat nu een goede woonwerkfiets is. Kijk bijvoorbeeld op dit forumbericht.

Of ga je liever op een elektrische fiets naar je werk?

E-bike das original

Wij doen jaarlijks de grote elektrische fietsentest. Bekijk ze in ons dossier. Daar vind je ook antwoord op al je vragen over accu’s, verschillende motoren en tweedehands elektrische fietsen. Ook hebben we abonnementen op elektrische fietsen van Swap en e-bike-to-go getest.

Heel snel naar je werk? Met een speedpedelec?

Misschien wil je wel heel erg snel naar je werk fietsen met een speedpedelec. Hier vind je alles wat je wilt weten over speedpedelecs: van regelgeving tot testen.

fiets kapot

Nederlandse stadsfiets te fragiel

Fietsfabrikanten ontwerpen niet voor mensen van 100 kilo. Daarom slijten fietsen zo snel. Lees meer

Het regent, wat nu?

Het goede nieuws is: het regent bijna nooit. Negen van de tien dagen is het gewoon droog en kun je zonder regenjas op pad, zo blijkt uit de metingen van Gerard Poels. Hij houdt al zo’n 10 jaar bij hoe vaak hij nat wordt of droog blijft op zijn forensenrit van Grave naar Nijmegen.
En je kunt natuurlijk ook op de buienradar kijken en je fietstocht zo plannen dat je de buien ontwijkt. Mocht je een regenpak of poncho willen kopen, kijk dan even hier.

Moet ik fietskleding kopen?

In Nederland dragen we graag normale kleren op de fiets. Maar wat als je elke dag flinke afstanden naar je werk fietst, is het dan toch niet handig om speciale kleding aan te trekken? Fietsforensen geven tips.

Leasefiets of km-vergoeding?

Op 1 januari is er een nieuwe bijtellingsregeling voor leasefietsen. Daar heeft de Fietsersbond hard voor gelobbyd. Reken hier uit of deze leasefietsregeling voor jou gunstig is. Of dat een km-vergoeding je meer oplevert.

Kom je onderweg gekke, gevaarlijke of onduidelijke verkeerssituaties tegen?

De Fietsersbond komt op voor de fietsers. Dus ook voor jou. Is een kruising gevaarlijk? Of staan er onnodige paaltjes? Meld het de lokale afdeling van de Fietsersbond.

diefstal fiets
Beeld-auteur: Peter Arno Broer

Hoe kan ik diefstal van mijn fiets voorkomen?

Welk slot is het best? En is je fiets toch weg? Wanhoop niet meteen. Hij kan nog terugkomen. Professionele dieven verplaatsen fietsen vaak eerst voor ze de fiets echt stelen. Lees hier meer over. Meer weten over sloten, gps-trackers en handige tips om diefstal te voorkomen? We hebben alles voor je op een rijtje gezet.

Meer tips, testen en het laatste fietsnieuws?

Schrijf je in voor de Fietsflits!