Sparta met virtueel hekje

Test: connected e-bike

app sparta connected e-bike

Sparta is het eerste grote merk dat elektrische fietsen beveiligt met een ingebouwde gps-tracker en SIM-kaart. Kleine merken als VanMoof gingen het Accell-concern voor.

Bij de testfiets werkte alles prima. Het installeren van de app en het aanmelden van de fiets is eenvoudig. Vervolgens registreert de fiets de route die je rijdt en waar je je fiets parkeert. Ook krijg je een melding als je geparkeerde fiets beweegt. Ook handig: er volgt een melding als de fiets sneller gaat dan 50 km per uur (dan zit die kennelijk in een busje). Een bijzondere beveiliging is het virtuele hek om je fiets. Zodra de fiets dat gebied verlaat, ontvang je een berichtje. Bij mijn testfiets werkten alle waarschuwingssystemen vlekkeloos. Sparta biedt deze beveiliging bij stadsfietsachtige e-bikes, van 1.500 tot 2.000 euro. Daarbij komen nog de kosten voor de SIM-kaart waarmee de berichten naar je smartphone worden verstuurd.

Connected e-bike

Dat kost 2,95 euro per maand. Voor nog eens 3 euro per maand heb je er ook een fietsdiefstalverzekering bij van ENRA. Of dat (veel) gunstiger is dan alleen een diefstalverzekering hangt af van je woonplaats en de prijs van de fiets. Voor Accell (het moederbedrijf van Sparta) is zo’n connected e-bike met een gps-tracker ook zeer aantrekkelijk. Via de app wordt elk ritje gelogd en de fabrikant krijgt zo data binnen over het fietsgebruik. Klinkt als Big Brother, maar Accell zegt alles te anonimiseren en zich te houden aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

control room, track and trace

Meldingen over gestolen fietsen met GPS-tracker krijgen voorrang

‘De politie heeft afspraken met Particuliere Alarmcentrales.’ Lees meer

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.