11 Hoogtepunten in 2018

Nederland is een prachtig, vrij land en wij hebben ook in 2018 hard gewerkt om het voor jou (nog) mooier te maken. Want meer fiets = meer vrijheid = meer geluk!
Ons 2018 in 11 hoogtepunten.

Bron: youtu.be

1. Fietslessen

We geven les aan kinderen die nog niet kunnen fietsen, ouderen die tips willen om veilig door te blijven fietsen en nieuwkomers die het van huis uit niet geleerd hebben. Hoe belangrijk dat is, blijkt wel uit het verhaal van fietsdocent Johan: ‘Farida kwam naar mij toe omdat ze wilde scheiden van haar man. Ze was Turks, een jaar of 26 en al jong uitgehuwelijkt. Nadat ze met haar man naar Nederland was gekomen had ze een zoon gekregen maar die was nu al puber. Voor haar scheiding had ze een plan gemaakt. Ze wilde 1. een huis zoeken. 2. een baan zoeken en 3. leren fietsen.’
Leren fietsen betekent voor veel vrouwen met een niet-westerse achtergrond pure vrijheid en zelfstandigheid. En blijven fietsen is voor ouderen natuurlijk net zo goed pure vrijheid en zelfstandigheid!
Bron: www.youtube.com

2. Fietsen Alle Jaren

De riksja van Fietsen Alle Jaren Gouda had dit jaar wel een heel bijzondere passagier. Zijn laatste wens was om nog één keer in de riksja het huis te zien waarin hij had gewoond en waar zijn kinderen waren geboren, nog één keer het huis van zijn opa en oma, en nog één keer de plek waar hij ooit was getrouwd. Een week later is zijn verzoek om euthanasie ingewilligd. Een heftige, maar ook ontroerende ervaring voor de vrijwilliger die hem rondreed.
Ook dit jaar zijn mensen weer als een blok gevallen voor ons hartveroverende project Fietsen Alle Jaren. Inmiddels rijden er achtentwintig riksja’s rond in vierentwintig steden, zeven steden meer dan vorig jaar. Den Haag, Harderwijk, Halderberge, Oud-Beijerland, Akmaar, Delft en Haarlem zijn er bijgekomen.
fietsende_schoolkind_landing
Beeld-auteur: Caspar Huurdeman/HH

3. Campagne Fietsende schoolkind

Het allermooiste en bijzonderste aan Nederland is dat je zelfs als kind naar school kunt fietsen dankzij onze veilige fietspaden. Die traditie hebben wij het afgelopen jaar nieuw leven ingeblazen door ouders te laten beloven dat ze hun kind vaker met de fiets naar school zouden brengen. De openbare school De Rietpluim in Nuenen won een fietsfeestje omdat maar liefst 234 ouders de belofte tekenden. De plekken waar het voor kinderen niet veilig was kon je melden op ons meldpunt. fietsersbond.nl/fietsendeschoolkind
Bron: www.youtube.com

4. Actie voor (gratis) stationsstallingen

Wist jij dat de Fietsersbond actie heeft gevoerd zodat jij je fiets de eerste 24 uur gratis kunt stallen in de grootste fietsenstalling ter wereld bij station Utrecht? Beleidsmedewerker Wim Bot van de Fietsersbond: ‘Eén van de grootste successen van onze lobby voor meer fietsenstallingen is de vorig jaar geopende stationsstalling in Utrecht met plek voor 12.500 fietsen. Maar dat is geen op zichzelf staand succes. Door die stalling is het beleid van de NS geworden om meer fietsparkeergarages bij de stations te bouwen, die de eerste 24 uur gratis zijn.’
Tekening met activiteiten van Fietsersbond rond gemeenteraadsverkiezingen
De Fietsersbond roerde zich in 2018 op alle fronten rond de gemeenteraadsverkiezingen Beeld-auteur: Judy Ballast

5. Veel fiets in gemeenteraadsplannen

De eerste helft van 2018 hebben Fietsersbondafdelingen in het hele land onvermoeibaar politici benaderd om ze van de voordelen van de fiets voor hun gemeente te overtuigen en ze te helpen bij plannen om te zorgen dat er (nog) meer gefietst wordt in hun stad of dorp. Met als resultaat veel mooie gemeentelijke coalitieplannen. Fietsstad 2018 Houten blijft een lichtend voorbeeld. Niet alleen omdat de gemeente al zoveel heeft bereikt, maar ook omdat ze blijven investeren in fietsvoorzieningen.
Fietsersbond-leden rond een flipover
Beeld-auteur: Sebastiaan ter Burg

6. Bloeiend verenigingsleven

Dank Fietsersbondleden! We hebben niet alleen veel kunnen doen in 2018 dankzij jullie financiele bijdragen, maar ook dankzij jullie betrokkenheid. Veel leden hebben ons gemaild met vragen en suggesties, hebben antwoord gegeven op de vragen die we in ons blad stelden of op Facebook, en zijn lid geworden van onze nieuwsbrief (Fietsflits). We hebben jullie ontmoet op de Fietscafé’s die we door het land georganiseerd hebben en op de Ledendag met workshops over de fiets meenemen op vakantie en tips van Testkees. Zonder jullie draagvlak zijn we nergens!

7. Leasefiets van de zaak

De Fietsersbond heeft het afgelopen jaar met succes gepleit voor een simpele regeling om een fiets van de zaak te krijgen. Vanaf 1 januari 2020 betalen fietsers die via hun werk een fiets ter beschikking krijgen jaarlijks 7% bijtelling. Voor een e-bike van 2000 euro betaal je dan maar een paar euro per maand belasting. De regeling is vooral aantrekkelijk voor duurdere fietsen als e-bikes en speedpedelecs. 
Bron: www.youtube.com

8. Verbeterde routeplanner

Onze routeplanner is de meest actuele en geavanceerde fietsrouteplanner voor Nederland dankzij onze secure vrijwilligers. Wil je de kortste route fietsen? Of juist de mooiste route langs zo min mogelijke autowegen? Je kunt het allemaal instellen! Sinds afgelopen jaar kun je ook de logeeradressen van Vrienden op de Fiets in onze planner vinden.
Dit jaar hebben we ook een broertje van de Routeplanner in het leven geroepen: de Pedelec Planner, speciaal voor speed pedelecs. Hij is er nu alleen nog voor Gelderland, maar komende jaren willen we hem uitbreiden naar andere gebieden.
fietsstad houten 2018, fietsersbond
Beeld-auteur: Lars Deltrap

9. Fietsstadverkiezing

45000 fietsers door het hele land vulden onze Fietsstadenquête in. Dat leverde een schat aan informatie op die ons ook hielp om te bepalen in welke gemeente fietsers het meest tevreden zijn. Houten werd fietsstad 2018. Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer zaten ook in de top 5. Op de site hebben we een mooi overzicht gemaakt van de scores per gemeente.
Bron: www.youtube.com

10. We hielpen 20% meer fietsers op Fietsersbond.nl

In 2018 vonden 20% meer fietsers de weg naar onze site voor informatie over de mooiste fietsroutes, over hoe ze de fiets met de trein mee kunnen nemen en onze testen van tassen, bagagedragers, ebikes, kinderzitjes voor achter op de fiets en verende zadelpennen. Ook groeide ons Forum flink. Fietsers kunnen daar bijvoorbeeld terecht met hun vragen over de ideale woon/werkfiets en wisselen ervaringen uit met dikke banden en fietsen met een cardanas.
Fietsen op de grote Marktstraat
Fietsen in het centrum van Den Haag. Grote Marktstraat Beeld-auteur: Corné Sparidaens

11. Fietsen als medicijn

Ook de landelijke politiek kan niet meer om de fiets heen. Wij zijn heel blij met de fiets in het preventieakkoord! Dat is een erkenning van de fiets als medicijn. Als je fietst word je minder snel ziek. Fietsen kun je ook inzetten om mensen te laten bewegen tijdens behandelingen van kanker- en hart- en vaatziekten. Zo voorkom je achteruitgang en versnel je het herstel. Door dit akkoord wordt ook meer aandacht besteed aan veilige routes naar school en werkgevers zullen mensen die op de fiets naar het werk gaan belonen.

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.