Fiets en trein: gesprek Fietsersbond – NS

Met de vakanties en de zomer op komst had de Fietsersbond een gesprek met de NS over het meenemen van fietsen in de trein. Aanleiding waren de klachten die binnenkwamen na een oproep in de Vogelvrije Fietser. Mensen klaagden over het gebrek aan plekken en over het niet daadwerkelijk beschikbaar zijn van de aanwezige plaatsen voor fietsers omdat reizigers hun klapstoeltjes niet willen afstaan of de balkons volstaan met bagage (zoals in de trein naar Schiphol).

In het gesprek liet NS weten te kiezen voor zoveel mogelijk zitplaatsen voor reizigers. Het opnieuw inzetten van de fietswagon van Maastricht naar Amsterdam is niet mogelijk, omdat er op maximale capaciteit met dubbeldekkers wordt gereden. Uitbreiden van het aantal plaatsen voor fietsen is op dit moment volgens NS helaas onmogelijk. De Fietsersbond zal bij de discussie over de nieuwe spoorconcessie aandacht voor dit punt vragen bij regering en Tweede Kamer.

NS heeft wel toegezegd extra alert te willen zijn ten aanzien van een correcte en flexibele naleving van de bestaande regels, vooral op de topdagen.

NS wijst recreatieve fietsers daarnaast op alternatieven voor het meenemen van de eigen fiets. De OV-fiets is inmiddels op 150 stations verkrijgbaar. Op veel stations kunnen ook toerfietsen met versnellingen, tandems of elektrische fietsen worden gehuurd.

Een volledig overzicht van de precieze mogelijkheden vindt u hier.

Categorieën