Wetten en regels

Wie valt als gevolg van een losliggende tegel, of uitglijdt op een gladde brug kan de schade die ontstaan is verhalen op de gemeente.

De Fietsersbond raadt fietsers aan om dit te doen. Want een schadevergoeding kan de gemeente stimuleren om een fietspad beter te onderhouden. En daar profiteren alle fietsers van!
Praktische informatie en tips over de aansprakelijkheid van de gemeente

‘Advocaat geeft raad’ geeft antwoord op juridische vragen van fietsers. De Fietsersbond helpt fietsers op deze manier om voor hun rechten op te komen. Bijvoorbeeld met adviezen over wat je kunt doen als je fiets ten onrechte verwijderd is door de gemeente.
Vragen van fietsers met antwoorden van een advocaat

Wat moet je na een ongeval doen om de schade vergoed te krijgen? Is de automobilist of de fietser aansprakelijk? Het maakt verschil of je als fietser schuld of geen schuld hebt. En er is verschil tussen materiële schade (aan de fiets) en letselschade.
Lees alles over het afhandelen van een verkeersongeval

Wat is de belangrijkste wet over verkeer? En praktische informatie over een aantal specifieke verkeersvraagstukken.
Verkeersregels

De rechtbank van Utrecht heeft een fietsster uit de die stad in het gelijk gesteld en een schadevergoeding toegekend. De fietsster had bezwaar gemaakt tegen het besluit van de gemeente Utrecht om haar bij het station geparkeerde fiets ‘met spoed’ weg te knippen. Dit omdat de fiets volgens de gemeente gevaarlijk stond. De bestuursrechter zag dat anders.
Wegslepen van fietsen: een rechtszaak

Het landelijk bureau van de Fietsersbond maakt dankbaar gebruik van de kennis van juridisch onderlegde leden, verenigd in de werkgroep Fiets en Recht. Deze werkgroep van vrijwilligers ondersteunt het landelijk bureau bij het beantwoorden van juridische vragen over bijvoorbeeld aansprakelijkheid, bezwaar- en beroepsprocedures en wetsvoorstellen.
Meer informatie over de werkgroep

Samen fietsen we beter!

Word lid