Fietsersbond spreekt met eurocommissaris Kallas

In een gesprek met eurocommissaris Siim Kallas van transport hebben voorzitter Marijke van Haaren en directeur Hugo van der Steenhoven van de Fietsersbond afgelopen week het belang van het ondersteunen van fietsen nadrukkelijk onder de aandacht gebracht.

Siim Kallas en Marijke van Haaren
Siim Kallas en Marijke van Haaren

Het gesprek, georganiseerd door de European Cycling Federation (ECF), verliep in het begin wat stroef. Van der Steenhoven: “In het begin was duidelijk te merken dat de positie van Nederland in Europa is verslechterd. Van een land dat vroeger een warm pleitbezorger van Europa was, worden we nu gezien als een land dat regelmatig probeert om Europese samenwerking te frustreren. Gelukkig verbindt het praten over de fiets en al snel ging het over het belang van fietsen in het mobiliteitsbeleid en de stormachtige toename van het fietsen in veel Europese steden.” 

De Fietsersbond heeft in het gesprek benadrukt dat het stimuleren van fietsen in steden en regio’s ondersteund zou moeten worden door Europa. Ook moet de Europese Commissie volgens de bond niet alleen investeren in snelwegen maar juist in een fietsnetwerk van lange afstandsroutes. Na een pittige discussie heeft Kallas toegezegd de fiets een plek te geven in het witboek transport en de fietsconferentie Velo-City in Sevilla per videoboodschap toe te spreken. Ook heeft hij zijn steun uitgesproken voor het ontwikkelen van een fietsersairbag. Van der Steenhoven: “Deze steun kunnen we goed gebruiken om de Europese autoindustrie zover te krijgen dat zij de airbag ook gaan inbouwen in hun auto’s.”

V.l.n.r. Hugo van der Steenhoven, Marijke van Haaren, Siim Kallas, Manfred Neun en Bernhard Ensink.

V.l.n.r. Hugo van der Steenhoven, Marijke van Haaren, Siim Kallas, Manfred Neun en Bernhard Ensink.

Bij het gesprek waren voorzitter Manfred Neun en secretaris-generaal Bernhard Ensink van de ECF ook aanwezig. Voorafgaand aan het gesprek zijn de banden tussen de ECF en de Fietsersbond aangehaald en hebben beide voorzitters de wens uitgesproken om projecten gezamelijk aan te pakken en de belangenbehartiging van fietsers in Nederland en Europa verder te verbeteren.

Categorieën