Friesland gaat voor vriendelijk verkeer

Op 24 maart, de Europese Dag van de Hoffelijkheid, start de Fietsersbond met de nieuwe voorjaarsacties van de campagne Vriendelijkverkeer.nl.

Fietsersbond presenteert filmpjes scholieren en complimenteurs
De Fietsersbond presenteert dan verschillende nieuwe campagnemiddelen waaronder een enquête over ergernissen in het verkeer, Friese radiospotjes, door middelbare scholieren en Hbo-studenten gemaakte filmpjes over plezierig verkeersgedrag, antislipmatjes voor in de auto met de aansporing om in de spiegel te kijken, samenwerking met rijschoolhouders en de zogenaamde ‘Fietsersbondcomplimenteurs’ . Deze nieuwe middelen moeten helpen verschillende verkeersdeelnemers meer rekening met elkaar te laten houden, zodat het verkeer plezieriger en veiliger wordt.

Landelijke campagne met forse Friese impuls
Vriendelijk Verkeer van startDe Fietsersbond is in 2010 gestart met de campagne omdat er veel klachten binnenkwamen over het gedrag van verschillende soorten verkeersdeelnemers over elkaar, maar ook van fietser over fietsers. In de campagne vraagt de Fietsersbond alle soorten verkeersdeelnemers meer oog voor elkaar te hebben, letterlijk en figuurlijk. De middelen richten zich op handelingsperspectief in concrete gevallen. De presentatie van de nieuwe middelen is deze keer in Friesland, omdat deze provincie heel enthousiast is over Vriendelijkverkeer.nl. Friese jongeren maakten speciaal voor de campagne korte filmpjes over verkeersgedrag. “In Fryslan houden we veel rekening met elkaar, onze gemeenschapszin is alom bekend. Bij de vele toeristen staan we ook bekend als een gastvrije provincie. Deze campagne past dus bij ons”, aldus de Friese gedeputeerde Piet Adema. In de loop van het jaar vinden er ook acties plaats in andere delen van het land.

Ook landelijk Verkeersofficier van Justitie Koos Spee ondersteunt de doelen en de aanpak van de campagne: “Vriendelijkverkeer.nl biedt concrete tips voor mensen die zich vaak onbewust zijn van het effect van hun gedrag op anderen. Als je die tips opvolgt loop je ook veel minder kans op een bekeuring, dus vriendelijkheid kost niets maar levert wel wat op”. Tevens roept hij weggebruikers op om elke dag één of twee complimenten te geven aan andere weggebruikers door een gebaar, een vriendelijke lach of iemand voor laten gaan terwijl je zelf voorrang hebt.

Bekijk de website: www.vriendelijkverkeer.nl

Categorieën