Kinderreisbureau Zaanstad wint prijsvraag fietsvriendelijke wijk

Vandaag heeft de Fietsersbond de winnaar van het beste idee voor een fietsvriendelijkere wijk bekend gemaakt: de gemeente Zaanstad voor de wijk Poelenburg. Het Kinderreisbureau zet fietsen in Poelenburg op de kaart.

Van de zes inzendingen sprong die van Zaanstad eruit. Het integrale plan van Zaanstad richt zich in het bijzonder op het vergroten van de betrokkenheid en participatie van de jeugd. De ervaringen en informatie ter verbetering van de fietsvriendelijkheid, die worden verzameld door de kinderen, vormen een belangrijke bron bij de herstructurering van de wijk.

Wethouder Ronald Ootjers uit Zaanstad “We zijn blij met de toekenning van dit geld door de Fietsersbond. We gaan samen met het kinderreisbureau van Poelenburg een reis maken door de wijk om te kijken hoe fietsvriendelijk het is en waar het beter kan. Wie kan dit beter beoordelen, dan de kinderen uit de wijk zelf? Zij ervaren dagelijks het verkeer in de wijk en we hopen dat ze creatieve ideeën hebben over hoe het in de toekomst beter kan.”

Download: Zaanstad Fietsvriendelijke wijk (pdf)

De gemeente Den Haag gooide ook hoge ogen met de uitvoering van een idee uit de prijsvraag ‘de fietsvriendelijke wijk’ van de Fietsersbond, maar het voorgestelde fietsenuitleensysteem scoorde net iets minder op basis van de criteria.

De gemeente Zaanstad krijgt twintigduizend euro om de plannen in de praktijk te brengen. Dit geldbedrag is beschikbaar gesteld door het ministerie van VROM/ Wonen, Wijken en Integratie in het kader van het experiment Gezonde Wijk, een van de zeven experimenten van de wijkaanpak. Dit uitvoeringsgeld is een vervolg op het initiatief van de Fietsersbond, die in 2009 de succesvolle openbare ideeënprijsvraag ‘De Fietsvriendelijke Wijk’ organiseerde. Vakwereld en studenten hebben voor de ideeënprijsvraag 26 fietsvriendelijke ontwerpen voor aandachtswijken gemaakt. Deze zijn nog te vinden op www.fietsersbond.nl/ideeenprijsvraag.

In de aandachtswijken werken bewoners, gemeenten, corporaties, maatschappelijke organisaties en het Rijk samen om de leefbaarheid te verbeteren. De Fietsersbond is een van die organisaties. Goede en veilige fietsvoorzieningen creëren voor bewoners mogelijkheden voor meer beweging en zelfstandige mobiliteit voor jong en oud. Juist in de aandachtswijken is dat belangrijk omdat de bewoners uit deze wijken een lagere levensverwachting hebben ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Goede fietsvoorzieningen hebben tevens een positief effect op de sociale contacten tussen bewoners en de levendigheid in de wijk.

Lees meer over wat de fietsersbond doet in de krachtwijken

Categorieën