Meer dan 5000 klachten op Fietsersbond Meldpunt – derde opgelost

Na ruim een jaar zijn er op het vernieuwde Fietsersbond Meldpunt meer dan 5000 klachten binnengekomen. Van deze meldingen zijn er inmiddels 358 als afgehandeld bestempeld en 1415 opgelost. Volgens de Fietsersbond toont dit aan dat het Meldpunt een belangrijke rol vervult in het oplossen van problemen van fietsers. “Wij blijven fietsers oproepen hun klachten door te geven via het Fietsersbond Meldpunt. Om het nog makkelijker te maken hebben we ook een app ontwikkeld. Zo kunnen fietsers onderweg via hun smart Phone de klachten doorgeven. De app. is te downloaden via www.fietsersbond.nl/apps. Wij zorgen dat de klachten bij de verantwoordelijke wegbeheerder terecht komen en onze lokaal actieve afdelingen houden het oplossen daarvan in de gaten.”

Veel wegbeheerders zijn overigens blij dat ze door de Fietsersbond worden geattendeerd op knelpunten, omdat ze zelf geen tijd hebben om fietsroutes voortdurend te controleren. Wethouder Van Tuijl van de gemeente Woerden: ”Woerden wil een fietsvriendelijke gemeente zijn, waar fietsers prettig en veilig kunnen rijden. Een goed onderhoud van de bestaande infrastructuur hoort daar bij. We doen daar ook de nodige inspanningen voor in het kader van het project ‘Woerden fietst natuurlijk’.  De wijkteams van de gemeente zijn weliswaar dagelijks op de weg, maar zij komen niet elke dag op alle wegen en fietspaden. Daarom is de oplettende blik van fietsers en van de Fietsersbond voor ons erg waardevol.“

Duizenden ongevallen door gebrekkige infrastructuur

Jaarlijks hebben 75.000 fietsers te maken met een fietsongeval. Naar schatting heeft een derde, 25.000, daarvan, te maken met gebrekkige of onduidelijke infrastructuur. Ook bij ernstiger ongevallen, botsingen met autoverkeer, speelt gebrekkig onderhoud soms een rol, omdat fietsers teveel op het wegdek moeten letten.

De klachten zijn in verschillende categorieën verdeeld:

–        Op weg fietspad                      2537 meldingen

–        Op kruispunt/rotonde               674

–        Verkeerslichten                        585

–        Vlak naast weg                        226

–        Verkeersgedrag                       210

–        Fietsparkeren                           18

–       Gladheid                                    34

 

De Fietsersbond organiseert op donderdag 17 juli om 9.30 een korte presentatie over het Fietsersbond Meldpunt. De gemeente Woerden zal daar ter plekke een zeer gevaarlijke situatie oplossen. 

Categorieën