RijnGouweLijn over bestaand spoor

Fietsersbond aangenaam verrast door besluit provincie Zuid-Holland voor alternatieve route

Het nieuwe College van de provincie Zuid-Holland heeft besloten om de RijnGouweLijn Oost tussen Alphen aan den Rijn en Leiden via bestaand spoor te realiseren. Daarmee zijn eerdere plannen om een HOV-baan te realiseren over zeer drukke fietsroutes in de Leidse binnenstad van de baan. 

Drukke fietsroutes
De Fietsersbond heeft jarenlang gepleit voor dit alternatieve traject. Het oorspronkelijke HOV-traject liep dwars door de binnenstad, over de smalle Breestraat en de Steenstraat. Deze straten zijn met 18.000 fietsers per etmaal één van drukste fietsroutes van ons land. Met een tram daarbij zou  er te weinig plek zijn voor alle fietsers.

Eerder was de gemeente Leiden al van mening veranderd. In maart 2007 hield de gemeente een referendum. Aan de bevolking werd gevraagd “Wilt u dat de gemeente Leiden meewerkt aan de RijnGouwelijn door Leiden?”. 68,9 % van de stemmers bleek hier tegen, bij een opkomst van 54,6 %. Het college van Leiden besloot daarop plannen voor een alternatief tracé (Hooigracht – Langegracht) te ontwikkelen.

De Fietsersbond is blij dat de provincie Zuid-Holland tegemoet gekomen is aan de wensen van de gemeente Leiden voor een fietsvriendelijke tracékeuze.

Categorieën