Je neemt gewoon de fiets

Gepubliceerd op 03-03-2013. Laatste update op 24-06-2013.

Je neemt gewoon de fiets. Iedereen fietst. Je zou niet weten hoe het anders moet.

Zo schreef socioloog Giselinde Kuipers in 2010 in haar oratie De fiets van Hare Majesteit: Over nationale habitus en sociologische vergelijking. Ze doelt hier op de Nederlander en zijn fiets. Fietsen is zo gewoon geworden dat we zijn vergeten waarom we eigenlijk fietsen. Dat we wereldkampioen fietsen zijn valt pas op wanneer we nieuwkomers in onze samenleving met de fiets zien worstelen. En als je goed kijkt zie je ook dat niet voor elke Nederlander de fiets zo gewoon is. De een fietst veel meer dan de ander. 

Eerder onderzoek toonde al aan dat er verschillen bestaan tussen het fietsgebruik van dé autochtoon en dé allochtoon. Wat zijn die verschillen, wat is de reden ervoor en kunnen die worden verkleind door (ander) fietsbeleid? Ik heb hier onderzoek naar gedaan in het kader van mijn master studie Sociale Geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ik heb een enquête afgenomen bij inwoners van twee wijken en daarin onderzocht of hoger opgeleiden (van niet-westerse komaf) meer fietsen dan lager opgeleiden (van niet-westerse komaf). De eerste wijk, Hoograven in Utrecht, is gekozen door De Fietsersbond. De tweede wijk, Boschveld in ’s-Hertogenbosch, heb ik geselecteerd omdat hij vergelijkbaar was met Hoograven. Het zijn wijken waarvan de afkomst van de bewoners vergelijkbaar is, waar stedelijke problemen spelen en het fietsgebruik lager is dan gemiddeld. 

Verschillen in fietsgebruik.

Uit de antwoorden van de 286 respondenten uit Boschveld en Hoograven blijkt duidelijk dat respondenten van Nederlandse komaf inderdaad meer, en over grotere afstanden fietsen dan niet-westerse respondenten. Twee van de drie respondenten van niet-westerse afkomst fietsen niet meer dan vijf kilometer, terwijl maar één op de drie respondenten van Nederlandse afkomst niet meer dan vijf kilometer fietst. Maar belangrijk is dat niet-westerse respondenten dus weldegelijk fietsen. Ook werd gevonden dat hoger opgeleiden meer fietsen dan lager opgeleiden. 

 

 

Grafiek scriptie Thijs Koolhof

In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt over mensen met een niet-westerse achtergrond, kan het merendeel van de inwoners van Hoograven en Boschveld met niet-westerse achtergrond dus wel fietsen, heeft een fiets tot zijn beschikking en geen negatief beeld van de fiets. Wel blijken Nederlanders vaker en over grotere afstanden te fietsen dan niet-westerlingen. Maar nogmaals, de niet-westerse respondent fietst wel. Alleen niet zo vaak als de Nederlander, fietsen is voor hem minder normaal.

Om de fiets ook normaal te maken voor Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zou je de fietsmarketing meer op de jeugd moeten richten in plaats van op volwassenen omdat die laatsten minder makkelijk hun gedrag veranderen. Introduceer de fiets bij jonge kinderen zodat de fiets voor hen een gewoonte wordt. Niet alleen bij kinderen met een Nederlandse achtergrond maar zeker ook bij kinderen met een niet-westerse achtergrond, zodat ook voor hen de fiets een vanzelfsprekendheid wordt en ze niet meer zouden weten hoe het anders moest.

Dit weblog is een samenvatting van de scriptie van Thijs Koolhof. Een uitgebreider verslag vindt u hier: NL samenvatting je neemt gewoon de fiets.docx. Lees ook de gehele thesis van Thijs Koolhof: ‘Does one’s descent affect bicycle use?’

allochtonen en fietsen

Ik ben een aantal jaren (5) bezig met het fietsles geven van allochtonen. En ik ga steeds meer snappen waarom allochtonen zo weinig fietsen. De Fietsersbond heeft een enorm gebrek aan kennis omtrent dit onderwerp zoals de meeste Nederlanders dat hebben. Als je de wieltjes rond krijgt kun je toch fietsen? Nee dus. Allochtonen schamen zich vaak om toe te geven dat ze niet goed kunnen fietsen. En zo zijn er veel meer psycholgische zaken die gewoon genegeerd worden ook door de Fietsersbond. Met de kennis die ik opgedaan heb zou ik graag wat willen doen.

Dag Riet, Ik lees je reactie

Dag Riet,
Ik lees je reactie nu pas en ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Kom je morgen ook op het fietssymposium in Utrecht over fietscultuur? Ik presenteer over fietslessen geven en wat ik daar zelf van geleerd heb. Ook ik had toen ik hier lang geleden mee begon geen idee.
Groeten van Angela

fietslessen

De Fietsersbond heeft de fietsschool opgericht, al heel wat jaren geleden. Kijk op www.fietsersbond.nl/fietsschool voor meer info. Daar kun je ook je kennis kwijt.

Het is inderdaad opvallend

Het is inderdaad opvallend dat allochtonen vaak een beetje wiebelig op de fiets zitten. Ook niet gek natuurlijk als je bedenkt dat wij als Nederlanders van jongs af aan al leren te fietsen. Wij weten niet beter.

Mooi om te zien dat mensen het initiatief nemen om deze mensen te helpen.

Ik woon in Amsterdam West en

Ik woon in Amsterdam West en fiets dagelijks door wijken met een hoog percentage niet-westerse allochtonen, fietsvoorzieningen waar de mensen in het centrum een moord voor zouden plegen en opvallend weinig fietsers.
Wat mij elke keer weer opvalt is dat de jeugd tot 10 jaar enthousiast aan het fietsen is (favoriet speelgoed) en daarbij een opvallend hoge vaardigheid aan de dag legt. Maar totdat (zo'n jaar geleden) de omafiets omarmd werd door Marokkaanse jongens, zag je haast nooit iemand boven de 12 op de fiets.
De aanbeveling van Thijs lijkt mij er daarom wezenlijk naast. We hoeven die jeugd niet aan het fietsen te krijgen, we moeten ervoor zorgen dat ze er niet mee ophouden.
Bijvoorbeeld door de keus voor OV en snorscooter onaantrekkelijker, duurder of moeilijker te maken.

Opnieuw leren fietsen

Op middelbare leeftijd heb ik leren ligfietsen (Challenge Seiran 24inch) en dat was opnieuw leren fietsen. Voortdurend omvallen, angstaanjagende situaties waarbij je niet wist hoe je moest reageren, de oude routines van de gewone fiets vergeten, situaties sneller moeten inschatten. sneller reageren, anders manoeuvreren, bochten voorzichtiger nemen en na een jaar intensief(!) fietsen had ik het onder de knie. Toen had ik een déja vu: toen ik jong was heb ik ook zo leren fietsen. Van wandelen naar fietsen was een ongelooflijk (gevaarlijk) avontuur en alleen door het heel veel te doen bouw je ervaring en zelfvertrouwen op dat zelfs door een valpartij (en een ernstig verkeersongeluk) niet verdwijnt. En dat is nu het verschil tussen die veelfietsende westerling ( want er zijn ook westerse allochtonen, of horen die bij de Nederlanders) en de niet westerling: meer oefening baart meer kunst, dit is mijn persoonlijke mening.

Etienne Bral (actief lid Delft e.o.)

Waarom zou je niet fietsen.

Waarom zou je niet fietsen. Het is nog zo leuk! En zeker als je een nieuwe fiets kan kopen met extra korting bij shopfish ;) http://www.shopfish.nl/shop/onlinefietsenzaak

Remblokken i. p. v. trommelrem

Even iets anders.
Remblokken op de band.
Ik had een fiets met achter trommelrem en voor remblokken
Bij regenweer heel erg gevaarlijk is mij gebleken!
De band is dan nat en de weg ook.
De remblokken zijin dan ook nat en het spul glijdt door.
Heb nu weer een fiets met trommelremmen voor en achter en ik wil geen remblokken meer, veel te gevaarlijk als je voor wegmisbruikers weer eens in de noodrem moet!

Fietsgroet Dorinde uit Apeldoorn

Nuttig gelezen gedeeld in

Nuttig gelezen gedeeld in deze thread hebben van grote bruikbaar materiaal, dat veel nuttig een voor veel mensen om de vereiste kennis.
remy hair weave

Kami Toko Mebel

Kami toko onlien menjual produk Mebel Jepara yang menawarkan produk produk mebel asli jepara memang sudah dikenal hingga mancanegara, jepara selalu menjaga kualitas produk furniture dengan sangat teliti Klik Disini Mulai dengan produk produk minimalis yang sqangat elegant hingga produk klasik modern yang sekarang sedang trend di beberapa tahun terakhir, produk klasik modern kami meliputi Kursi Tamu Jati dengan model klasik modern juga tersedia mebel minimalis khas mebel jepara yang di buat dengan menggunakan material kayu perhutani pilihan, kayu perhutani dipilih karena memang kualitasnya yang jauh dari kayu kebun, produk Mebel Jati Minimalis dengan model simple elagant kami tawarkan dengan harga yang cukup kompetitif, semuanya tergantung akan banyaknya bahan yang digunakan juga tingkat kerumitan produk dengan Mebel Jepara yang tentunya tidak mengurangi kualitas dari produk Mebel Jati Jepara yang kami tawarkan. Kami selalu berupaya dengan menawarkan produk produk Mebel Jepara dengan desain terbaru, dikarenakan setiap produk kami mempunyai keistimewaan tersendiri yang berbeda dengan produk mebel lainnya, yaitu tingkat kualitas kehalusan finishing juga kuaslitas ukiran yang khas Mebel Jepara kami selalu terjaga kualitas dan pamornya. Kami juga mempunyai banyak produk galleri yang dapat anda jadikan patokan untuk anda tempatkan di ruang tamu rumah anda, produk produk tersebuat dapat anda lihat disini Kursi Tamu Jati Murah asli produk Cv. Karya Priboemi Jepara yang dapat anda pesan secara custom atau biasa disebut pesanan sesuai keinginan anda, itu semua kami produksi menggunakan material kayu mahoni perhutani dan kayu Furniture Jepara dengan label Cv. Karya Priboemi Jepara yang sudah dikenal baik dalam maupun luar negri, anda tidak perlu khawatir akan kualitas dari setiap produk kami, beragam model Kursi Tamu kami sudah mulai membuka pemesanan dengan anda cukup dengan santai diruamh, anda tinggal menyodorkan bagaimana produk mebel yang anda inginkan, anda dp maka kami akan kerjakan, untuk lama proses tergantung tingkat kerumitan produk pesanan, itu smua bisasa kami tawarkan secara Furniture Jati Jepara dengan kekuatan kontruksi pengrajin mebel jepara asli, yang memang sudah profesional dalam proses pembuatan kontruksi, pengrajin profesional iru semua ada di perusahaan kami Cv. Karya Priboemi Jepara, kontruksi tersebuat bisa anda pakai hingga puluhan tahun, karena kualitas kami di atas produk produk lain, yang banyak di jual di pasaran Mebel Jepara Online tentunya sangat kokoh. Kami juga mempunyai banyak katalog produk meja muali dari meja makan ukiran jepara, meja makan klasik modern elegant yang tentunya sangat mewah untuk anda tempatkan di ruang makan rumah mewah anda, juga tak ketinggalan, kami juga menawarkan produk mebel Meja Makan Jati asli desain Cv. Karya Priboemi Jepara, yang tentunya mempunyai kualitas diatas rata rata standart export, pamor produk mebel dari jepara memang masih banyak dikagumi oleh masyarakat luas, dikarenakan tenaga tenaga mebel jepara mempunyai pengalaman yang lebih baik ketimbang tenaga mebel di luar sana, bahkan produk  Mebel Jepara Online dsekarang sudah banyak di copy, salah satunya negri china, malaysia yang merekrut tenaga di jepara untuk mengajarkan kepada warganya di sana. dan anda juga dapat memilih warna di menu dan tak ketinggalan kami juga menawarnak produk Kamar Set Minimalis Modern menjadi brand ambrossador di beberapa tahun terakhgir, maraknya rumah berdesain minimalis modern membuat produk ini sangat laku di pasaran, untuk katalognya anda dapat  melihat katalog produknya disini Kamar Set Jati juga bisa disini untuk katalog produk ruang tamu dengan desain minimalis, anda bisa mengirimkan gambar desain yang anda inginkan, atau anda juga bisa lihat katalog kami disini Kursi Tamu Klasik Mewah kota kami sangat terkenal dengan produk produk etnik khas dari jawa yang terbuat dengan menggunakan material kayu jati yang di ukir dengan ukiran khas mebel jepara yang membuatnya begitu mendunia hingga sekarang, anda pasti akan tercengan jika sudah melihat produk yang satu ini Pintu Gebyok meja makan dengan desain klasik minimalis semuanya ada di jepara, kami selaku salah satu perusahaan mebel di jepara selalu berupaya membuat desain baru agar bisa tetap bersaing, salah satu produk hasil desain kami adalah sebagai berikut Meja Makan Minimalis kota jepara juga terkenal dengan produsen tempat tidur yang cantik elok dan elegant yang tentunya produk itu sendiri diproses dengan sangat terkontrol, untuk katalog produknya anda bisa langsung tengok disini Tempat Tidur Jati Minimalis

dora

Jelly gamat atau sari teripang sudah sejak dahulu kala di gunakan
sebagai obat alternatif untuk membantu pengobatan berbagai
penyakit. ”Dalam sejarah obat herbal tuba falopi terus obat tradisional darah tinggi
tradisional China teripang telah digunakan sejak lebih dari 1000 tahun cara mengobati kista dan yang ini tidak di lupakan obat tradisional asam lambung
yang lalu untuk membantu mengatasi keluhan seperti menyembuhkan luka,cara mengobati sinusitis
meredakan rasa sakit di persendian, memperlancar sirkulasi darah dan
secara umum dikonsumsi Obat herbal tuba fallopi sebagai hidangan spesial untuk menjaga kesehatan Obat herbal penyakit sinusitis karena dinilai sebagai ginseng laut”. cara mengobati asam lambung Buah yang mungil dan memilki rasa asam dan manis baca disini ini merupakan nenek
moyang yang berasal dari eropa dan sekarang banyak di budidayakan di
Negara kita.  baca blog kami,
Asma merupakan penyakit obstrupsi atau mungkin dengan kata lain
penyempitan yg berulang dengan tanda-tanda klinis berbentuk batuk, cara mengobati sinusitis
mengek, serta sesak napas. cara mengobati kista Ada juga yg menuturkan bahwasanya penyakit asma baca website kami selengkapnya dari situs ini melalui Cara Mengobati Penyakit asam lambung terus dengan ini lihat info resmi Obat Tradisional Untuk Kanker Paru Paru Ampuh - Obat tradisional tekanan darah tinggi Jika Anda memilih pengobatan kanker secara medis maka Darah Tinggi tindakan yang dapat dilakukan adalah dengan operasi pembedahan untuk mengangkat sel kanker, cara mengobati epilepsi terapi radiasi, kemoterapi, dan penyuntikan Photodynamic (PTD). obat penyakit stroke Selain itu, Anda juga dapat memilih pengobatan kank baca blog kami
Obat Untuk Kanker Otak,info selengkapnya disini kanker otak merupakan salah satu penyakit yang menyerang otak.kunjungi web Kesehatan inibaca selengkapnya dari mana dan kemana ini dia obat alami penyakit diabetes,teruskan dengan sebuah penyakit  cara mengobati asam lambung ,jangan lupa untuk mengunjungi; cara mengobati penyakit sinusitis  atau di sini obat diabetes , cara mengobati epilepsi