Je neemt gewoon de fiets

Gepubliceerd op 03-03-2013. Laatste update op 24-06-2013.

Je neemt gewoon de fiets. Iedereen fietst. Je zou niet weten hoe het anders moet.

Zo schreef socioloog Giselinde Kuipers in 2010 in haar oratie De fiets van Hare Majesteit: Over nationale habitus en sociologische vergelijking. Ze doelt hier op de Nederlander en zijn fiets. Fietsen is zo gewoon geworden dat we zijn vergeten waarom we eigenlijk fietsen. Dat we wereldkampioen fietsen zijn valt pas op wanneer we nieuwkomers in onze samenleving met de fiets zien worstelen. En als je goed kijkt zie je ook dat niet voor elke Nederlander de fiets zo gewoon is. De een fietst veel meer dan de ander. 

Eerder onderzoek toonde al aan dat er verschillen bestaan tussen het fietsgebruik van dé autochtoon en dé allochtoon. Wat zijn die verschillen, wat is de reden ervoor en kunnen die worden verkleind door (ander) fietsbeleid? Ik heb hier onderzoek naar gedaan in het kader van mijn master studie Sociale Geografie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Ik heb een enquête afgenomen bij inwoners van twee wijken en daarin onderzocht of hoger opgeleiden (van niet-westerse komaf) meer fietsen dan lager opgeleiden (van niet-westerse komaf). De eerste wijk, Hoograven in Utrecht, is gekozen door De Fietsersbond. De tweede wijk, Boschveld in ’s-Hertogenbosch, heb ik geselecteerd omdat hij vergelijkbaar was met Hoograven. Het zijn wijken waarvan de afkomst van de bewoners vergelijkbaar is, waar stedelijke problemen spelen en het fietsgebruik lager is dan gemiddeld. 

Verschillen in fietsgebruik.

Uit de antwoorden van de 286 respondenten uit Boschveld en Hoograven blijkt duidelijk dat respondenten van Nederlandse komaf inderdaad meer, en over grotere afstanden fietsen dan niet-westerse respondenten. Twee van de drie respondenten van niet-westerse afkomst fietsen niet meer dan vijf kilometer, terwijl maar één op de drie respondenten van Nederlandse afkomst niet meer dan vijf kilometer fietst. Maar belangrijk is dat niet-westerse respondenten dus weldegelijk fietsen. Ook werd gevonden dat hoger opgeleiden meer fietsen dan lager opgeleiden. 

 

 

Grafiek scriptie Thijs Koolhof

In tegenstelling tot wat wel gedacht wordt over mensen met een niet-westerse achtergrond, kan het merendeel van de inwoners van Hoograven en Boschveld met niet-westerse achtergrond dus wel fietsen, heeft een fiets tot zijn beschikking en geen negatief beeld van de fiets. Wel blijken Nederlanders vaker en over grotere afstanden te fietsen dan niet-westerlingen. Maar nogmaals, de niet-westerse respondent fietst wel. Alleen niet zo vaak als de Nederlander, fietsen is voor hem minder normaal.

Om de fiets ook normaal te maken voor Nederlanders met een niet-westerse achtergrond zou je de fietsmarketing meer op de jeugd moeten richten in plaats van op volwassenen omdat die laatsten minder makkelijk hun gedrag veranderen. Introduceer de fiets bij jonge kinderen zodat de fiets voor hen een gewoonte wordt. Niet alleen bij kinderen met een Nederlandse achtergrond maar zeker ook bij kinderen met een niet-westerse achtergrond, zodat ook voor hen de fiets een vanzelfsprekendheid wordt en ze niet meer zouden weten hoe het anders moest.

Dit weblog is een samenvatting van de scriptie van Thijs Koolhof. Een uitgebreider verslag vindt u hier: NL samenvatting je neemt gewoon de fiets.docx. Lees ook de gehele thesis van Thijs Koolhof: ‘Does one’s descent affect bicycle use?’

allochtonen en fietsen

Ik ben een aantal jaren (5) bezig met het fietsles geven van allochtonen. En ik ga steeds meer snappen waarom allochtonen zo weinig fietsen. De Fietsersbond heeft een enorm gebrek aan kennis omtrent dit onderwerp zoals de meeste Nederlanders dat hebben. Als je de wieltjes rond krijgt kun je toch fietsen? Nee dus. Allochtonen schamen zich vaak om toe te geven dat ze niet goed kunnen fietsen. En zo zijn er veel meer psycholgische zaken die gewoon genegeerd worden ook door de Fietsersbond. Met de kennis die ik opgedaan heb zou ik graag wat willen doen.

Dag Riet, Ik lees je reactie

Dag Riet,
Ik lees je reactie nu pas en ik denk dat ik weet wat je bedoelt. Kom je morgen ook op het fietssymposium in Utrecht over fietscultuur? Ik presenteer over fietslessen geven en wat ik daar zelf van geleerd heb. Ook ik had toen ik hier lang geleden mee begon geen idee.
Groeten van Angela

fietslessen

De Fietsersbond heeft de fietsschool opgericht, al heel wat jaren geleden. Kijk op www.fietsersbond.nl/fietsschool voor meer info. Daar kun je ook je kennis kwijt.

Het is inderdaad opvallend

Het is inderdaad opvallend dat allochtonen vaak een beetje wiebelig op de fiets zitten. Ook niet gek natuurlijk als je bedenkt dat wij als Nederlanders van jongs af aan al leren te fietsen. Wij weten niet beter.

Mooi om te zien dat mensen het initiatief nemen om deze mensen te helpen.

Ik woon in Amsterdam West en

Ik woon in Amsterdam West en fiets dagelijks door wijken met een hoog percentage niet-westerse allochtonen, fietsvoorzieningen waar de mensen in het centrum een moord voor zouden plegen en opvallend weinig fietsers.
Wat mij elke keer weer opvalt is dat de jeugd tot 10 jaar enthousiast aan het fietsen is (favoriet speelgoed) en daarbij een opvallend hoge vaardigheid aan de dag legt. Maar totdat (zo'n jaar geleden) de omafiets omarmd werd door Marokkaanse jongens, zag je haast nooit iemand boven de 12 op de fiets.
De aanbeveling van Thijs lijkt mij er daarom wezenlijk naast. We hoeven die jeugd niet aan het fietsen te krijgen, we moeten ervoor zorgen dat ze er niet mee ophouden.
Bijvoorbeeld door de keus voor OV en snorscooter onaantrekkelijker, duurder of moeilijker te maken.

Opnieuw leren fietsen

Op middelbare leeftijd heb ik leren ligfietsen (Challenge Seiran 24inch) en dat was opnieuw leren fietsen. Voortdurend omvallen, angstaanjagende situaties waarbij je niet wist hoe je moest reageren, de oude routines van de gewone fiets vergeten, situaties sneller moeten inschatten. sneller reageren, anders manoeuvreren, bochten voorzichtiger nemen en na een jaar intensief(!) fietsen had ik het onder de knie. Toen had ik een déja vu: toen ik jong was heb ik ook zo leren fietsen. Van wandelen naar fietsen was een ongelooflijk (gevaarlijk) avontuur en alleen door het heel veel te doen bouw je ervaring en zelfvertrouwen op dat zelfs door een valpartij (en een ernstig verkeersongeluk) niet verdwijnt. En dat is nu het verschil tussen die veelfietsende westerling ( want er zijn ook westerse allochtonen, of horen die bij de Nederlanders) en de niet westerling: meer oefening baart meer kunst, dit is mijn persoonlijke mening.

Etienne Bral (actief lid Delft e.o.)

Waarom zou je niet fietsen.

Waarom zou je niet fietsen. Het is nog zo leuk! En zeker als je een nieuwe fiets kan kopen met extra korting bij shopfish ;) http://www.shopfish.nl/shop/onlinefietsenzaak

Remblokken i. p. v. trommelrem

Even iets anders.
Remblokken op de band.
Ik had een fiets met achter trommelrem en voor remblokken
Bij regenweer heel erg gevaarlijk is mij gebleken!
De band is dan nat en de weg ook.
De remblokken zijin dan ook nat en het spul glijdt door.
Heb nu weer een fiets met trommelremmen voor en achter en ik wil geen remblokken meer, veel te gevaarlijk als je voor wegmisbruikers weer eens in de noodrem moet!

Fietsgroet Dorinde uit Apeldoorn

Dit is echt een goed boek voor mij

Dit is echt een goed boek voor mij. Moet ermee akkoord dat u een van de coolste blogger die ik ooit zag. Dank voor het posten van deze nuttige informatie. Dit was precies wat ik was op zoek naar. Ik kom terug naar dit blog komen zeker!Galajurken online

Thanks a lot

Saat ini semakin banyak orang yang ingin eksis dengan hal-hal yang unik. Jadi jika anda merupakan salah satu di antara mereka maka tidak ada salahnya anda mencoba jam tangan unik dan keren dengan harga yang murah. Jam tangan ini bisa anda peroleh di toko online; farhanfh. jam tangan unik dan murah kami ada beberapa pilihan kado pernikahan unik dan murah
Jaket korea saat ini sedang booming. Bukan hanya karena saat ini sedang bermunculan generasi K-Pop saja,…tapi memang desainnya sangat sesuai zaman. Jadi jika anda tertarik untuk melihat banyak model jaket korea silahkan mampir ke website jaket reedels. jaketreedels.com. jaket korea ini ditawarkan dalam berbagai model jaket korea ala anak muda
Selain jaket korea juga ada jaket couple yang juga tidak kalah diminatinya. Jaket couple ini tentunya dibuat untuk mereka yang menjadi pasangan. Anda bisa membeli jaket ini dan menunjukkan keserasian antara kalian. Jaket couple ini ditawarkan dengan harga murah. jaketcouple.org. Jaket couple keren dan harga murah ini bisa anda dapatkan dengan penawaran berikut, motif jaket couple yang keren dan murah
Saat ini batik pekalongan pun semakin merambah dunia fashion tanah air, karena sangat banyak juga generasi muda yang menyukai dan bangga menggunakan batik. Jadi jual grosir batik pekalongan secara online pun semakin diminati, dan salah satu website yang menekuninya adalah. kunjungi web kami. Dapatkan sarung, baju batik, dan jilbab murah aneka model di sini grosir sarung murah
Jika saat ini anda sedang belajar untuk membuat blog, maka trikmudahseo adalah blog yang tepat untuk menjadi awal anda mengenal dunia blogging. Dunia blogging ini semakin diminati terutama bagi mereka yang mau belajar SEO. klik di sini. Dapatkan tips terbaik tentang cara membuat blog dan SEO di sini, buat blog bisnis online dengan benar
Jadi jika anda ingin blogging anda juga bisa memilih blog fashion dan menawarkan barang-barang seperti baju wanita dan sepatu wanita karena saat ini kedua jenis produk ini sedang dicari banyak wanita. Jadi tunggu apa lagi! Kunjungi websitenya sekarang juga. lihat koleksi kami. Jika anda ingin membeli sepatu wanita lihat koleksinyajual sepatu wanita harga murah

Nuttig gelezen gedeeld in

Nuttig gelezen gedeeld in deze thread hebben van grote bruikbaar materiaal, dat veel nuttig een voor veel mensen om de vereiste kennis.
remy hair weave

thank so much

jual puzzle
Hai kami adalah griyaananda

Griyaannada adalah salah satu situs toko online yang menjual berbagai mainan edukatif. Kami melayani penjualan secara online.

situs kami adalah griyaananda.com/. Jika anda ingin berkunjung ke situs kami tersebut.
mainan murah berkualitas
Kami menjual berbagai mainan edukatif, seperti jual mainan puzzle, mainan puzzle gambar stiker, mainan kayu dan masih banyak lagi. Mainan puzzle yang kami jual sudah tersertifikasi. Jadi benar-benar akan sangat aman jika nantinya dimainan kan oleh sang buah hati.
baca selengkapnya
Jika anda ingin berkunjung ke situs kami tersebut anda dapat mengunjungi link yang telah kami sediakan berikut.
jual puzzle

Kami Toko Mebel

Kami toko onlien menjual produk Mebel Jepara yang menawarkan produk produk mebel asli jepara memang sudah dikenal hingga mancanegara, jepara selalu menjaga kualitas produk furniture dengan sangat teliti Klik Disini Mulai dengan produk produk minimalis yang sqangat elegant hingga produk klasik modern yang sekarang sedang trend di beberapa tahun terakhir, produk klasik modern kami meliputi Kursi Tamu Jati dengan model klasik modern juga tersedia mebel minimalis khas mebel jepara yang di buat dengan menggunakan material kayu perhutani pilihan, kayu perhutani dipilih karena memang kualitasnya yang jauh dari kayu kebun, produk Mebel Jati Minimalis dengan model simple elagant kami tawarkan dengan harga yang cukup kompetitif, semuanya tergantung akan banyaknya bahan yang digunakan juga tingkat kerumitan produk dengan Mebel Jepara yang tentunya tidak mengurangi kualitas dari produk Mebel Jati Jepara yang kami tawarkan. Kami selalu berupaya dengan menawarkan produk produk Mebel Jepara dengan desain terbaru, dikarenakan setiap produk kami mempunyai keistimewaan tersendiri yang berbeda dengan produk mebel lainnya, yaitu tingkat kualitas kehalusan finishing juga kuaslitas ukiran yang khas Mebel Jepara kami selalu terjaga kualitas dan pamornya. Kami juga mempunyai banyak produk galleri yang dapat anda jadikan patokan untuk anda tempatkan di ruang tamu rumah anda, produk produk tersebuat dapat anda lihat disini Kursi Tamu Jati Murah asli produk Cv. Karya Priboemi Jepara yang dapat anda pesan secara custom atau biasa disebut pesanan sesuai keinginan anda, itu semua kami produksi menggunakan material kayu mahoni perhutani dan kayu Furniture Jepara dengan label Cv. Karya Priboemi Jepara yang sudah dikenal baik dalam maupun luar negri, anda tidak perlu khawatir akan kualitas dari setiap produk kami, beragam model Kursi Tamu kami sudah mulai membuka pemesanan dengan anda cukup dengan santai diruamh, anda tinggal menyodorkan bagaimana produk mebel yang anda inginkan, anda dp maka kami akan kerjakan, untuk lama proses tergantung tingkat kerumitan produk pesanan, itu smua bisasa kami tawarkan secara Furniture Jati Jepara dengan kekuatan kontruksi pengrajin mebel jepara asli, yang memang sudah profesional dalam proses pembuatan kontruksi, pengrajin profesional iru semua ada di perusahaan kami Cv. Karya Priboemi Jepara, kontruksi tersebuat bisa anda pakai hingga puluhan tahun, karena kualitas kami di atas produk produk lain, yang banyak di jual di pasaran Mebel Jepara Online tentunya sangat kokoh. Kami juga mempunyai banyak katalog produk meja muali dari meja makan ukiran jepara, meja makan klasik modern elegant yang tentunya sangat mewah untuk anda tempatkan di ruang makan rumah mewah anda, juga tak ketinggalan, kami juga menawarkan produk mebel Meja Makan Jati asli desain Cv. Karya Priboemi Jepara, yang tentunya mempunyai kualitas diatas rata rata standart export, pamor produk mebel dari jepara memang masih banyak dikagumi oleh masyarakat luas, dikarenakan tenaga tenaga mebel jepara mempunyai pengalaman yang lebih baik ketimbang tenaga mebel di luar sana, bahkan produk  Mebel Jepara Online dsekarang sudah banyak di copy, salah satunya negri china, malaysia yang merekrut tenaga di jepara untuk mengajarkan kepada warganya di sana. dan anda juga dapat memilih warna di menu dan tak ketinggalan kami juga menawarnak produk Kamar Set Minimalis Modern menjadi brand ambrossador di beberapa tahun terakhgir, maraknya rumah berdesain minimalis modern membuat produk ini sangat laku di pasaran, untuk katalognya anda dapat  melihat katalog produknya disini Kamar Set Jati juga bisa disini untuk katalog produk ruang tamu dengan desain minimalis, anda bisa mengirimkan gambar desain yang anda inginkan, atau anda juga bisa lihat katalog kami disini Kursi Tamu Klasik Mewah kota kami sangat terkenal dengan produk produk etnik khas dari jawa yang terbuat dengan menggunakan material kayu jati yang di ukir dengan ukiran khas mebel jepara yang membuatnya begitu mendunia hingga sekarang, anda pasti akan tercengan jika sudah melihat produk yang satu ini Pintu Gebyok meja makan dengan desain klasik minimalis semuanya ada di jepara, kami selaku salah satu perusahaan mebel di jepara selalu berupaya membuat desain baru agar bisa tetap bersaing, salah satu produk hasil desain kami adalah sebagai berikut Meja Makan Minimalis kota jepara juga terkenal dengan produsen tempat tidur yang cantik elok dan elegant yang tentunya produk itu sendiri diproses dengan sangat terkontrol, untuk katalog produknya anda bisa langsung tengok disini Tempat Tidur Jati Minimalis