header-stalling

Waar moet je op letten als je een fietshelm koopt?

Het kopen van een fietshelm lijkt ingewikkeld. Hoe bepaal je nou welke helm bij jou past? De variatie is groot en de prijsverschillen zijn hoog. Het is echter eenvoudiger dan je misschien denkt, weet TestKees. Hieronder staan de drie stappen. Kort samengevat: als de helm goed past en lekker zit is het al snel goed.

De drie stappen in het kort:

  • Bedenk of je een gewone fietshelm wilt of de extra bescherming van een speciale helm voor speedpedelecs.
  • Bedenk of je extra functies wil, zoals een zonneklep, muskietennet e.d.
  • Pas helmen in een zaak met uitgebreid aanbod, zodat je echt verschillende modellen kunt passen.

De bescherming

bicycle-helmet-g27ab76526_1920
Beeld-auteur: Pixabay/ Manfred Richter

Je verwacht wellicht dat hierin veel verschillen zijn en dat duurdere helmen meer beschermen dan goedkope helmen. Maar fietshelmen bieden allemaal ongeveer dezelfde bescherming. Er is namelijk een norm waar aan ze moeten voldoen. Fabrikanten ontwerpen de fietshelmen zo dat ze net aan deze norm voldoen. Duurdere helmen bieden niet meer bescherming. Ze zijn vooral lichter, bieden meer ventilatie, draagcomfort of betere afstelmogelijkheden.

Wil je echt meer bescherming, dan moet je een helm voor speedpedelecs nemen. De eisen voor deze helm zijn zwaarder dan voor ‘gewone’ fietshelmen.

De norm voor fietshelmen is EN 1078. In deze norm staan 2 testen beschreven voor de bescherming:

  1. De helm met dummyhoofd valt met een snelheid van 19,5 km/h op een vlakke ondergrond. De maximale versnelling mag niet meer zijn dan 250 g.
  2. De helm met dummyhoofd valt met een snelheid van 16,5 km/h op een schuine ondergrond (een soort stoeprand). De maximale versnelling mag niet meer zijn dan 250 g.

De norm voor speedpedelec beschrijft dezelfde testprocedure. Alleen is de valsnelheid bij vlakke ondergrond 23,4 km/h en op schuine ondergrond 19,5 km/h. Daarnaast moet bij een helm voor een speedpedelec ook het gedeelte achter de oren bedekt zijn door de helm.

De snelheid van de valtest bij een gewone fietshelm is vergelijkbaar met een val van 1,5m. De snelheid waarmee je met je hoofd tegen bijvoorbeeld een voorruit kunt klappen is veel hoger. Het is onduidelijk hoeveel bescherming een fietshelm daartegen biedt.

Een nieuwe technologie voor fietshelmen is MIPS. Bij een helm met MIPS kan de binnenschaal van de helm een beetje draaien ten opzichte van de buitenschaal van de helm. Daardoor zou de helm beter beschermen als je bijvoorbeeld glijdend op het wegdek terecht komt. In de EN norm wordt MIPS niet getest. We weten ook niet of het extra bescherming biedt. De duurdere fietshelmen voor sportief gebruik hebben tegenwoordig wel standaard MIPS.

Voor fietshelmen voor jonge kinderen is er een aparte norm EN 1080. Bij helmen die aan deze norm voldoen schiet de kinband los als er een bepaalde kracht op komt. Dit om stikken te voorkomen bij het spelen met de helm.

Wand met fietshelmen
Beeld-auteur: iStock

De pasvorm

Een helm moet goed comfortabel op je hoofd blijven zitten. Koop daarom een helm bij een zaak waar je veel helmen kunt passen, zodat je goed het verschil kunt voelen.

Tips voor het passen:

  • Een helm moet goed blijven zitten zonder dat het riempje vast zit. Zet de helm op je hoofd en beweeg je hoofd in alle richtingen. De helm moet dan op dezelfde plek blijven zitten. De meeste helmen zijn voorzien van een stelsysteem. Dus stel dat goed af bij het passen.
  • De helm moet comfortabel zitten zonder pijnlijke drukpunten. Duw hard op de helm en voel of de druk gelijkmatig over je schedel verdeeld wordt.
  • De helm staat goed op je hoofd als de voorkant net boven je wenkbrauwen komt.
  • De kinsluiting is goed afgesteld als je net twee vingers tussen riempje en kaak kunt steken.

Gebruiksgemak en extra functies

viktor-bystrov-8WGscMKJ6bU-unsplash
Beeld-auteur: Viktor Bystrov / Unsplash

Bij aanschaf van een fietshelm kun je op de volgende punten letten:

  • Het gebruiksgemak van de kinsluiting. Kun je deze makkelijk los en vastmaken en makkelijk stellen? Zit de sluiting prettig onder je kaak? De sluiting moet echt onder de kaak langs en niet op de voorkant van de kin.
  • Het comfort van de sluiting. Valt deze mooi langs je oren? Check ook of de riempjes goed te combineren zijn met je (zonne)bril. Voor sportbrillen wordt geadviseerd deze met de pootjes over de riempjes op te zetten. Voor je gewone bril vind je het wellicht handiger om die onder de riempjes te dragen (anders moet de bril steeds af bij op- en afzetten van de helm).
  • Het gewicht. Hoe lichter een helm is, hoe minder je hem merkt tijdens het dragen. Een lichte fietshelm weegt minder dan 300 gram. Het gewicht staat op het label in de helm.
  • De ventilatie. Een helm met veel ventilatiegaten is minder warm. Vooral fijn als je veel in de zomer fietst of met flinke inspanning.
  • De klep. Een klep aan de voorkant is vooral bedoeld om bij het mountainbiken takjes uit je ogen te houden. Maar hij beschermt ook tegen de zon. Een zonneklep is handiger dan een donkere zonnebril omdat de klep alleen direct zonlicht tegenhoudt.
  • Gebruik met een helmmuts. Fiets je met een helm, dan kun je geen normale muts meer op. Er zijn speciale dunne mutsen te koop die je onder de helm kunt dragen. Check bij het kopen of de helm ook comfortabel zit bij gebruik van zo’n muts. Je kunt in de winter ook een dichte helm gebruiken of bijvoorbeeld een skihelm met norm EN 1077, die biedt ongeveer dezelfde bescherming als een fietshelm.
  • Vizier op de helm. Bij hoge snelheid is het comfortabel en veilig om je ogen te beschermen tegen rijwind en insecten. Je kunt daarvoor een bril gebruiken. Maar een vizier op de helm is daarvoor ook handig. Meestal is het vizier met magneetjes los te maken zodat je kunt kiezen om het vizier wel of niet te gebruiken. Ook bij kou en regen biedt een vizier extra bescherming.
  • Netje. In de ventilatiegaten kunnen makkelijk insecten vast komen te zitten. Die kun je niet wegslaan. Een netje dat voorkomt dat stekende insecten in je haar komen is dan wel handig.
  • Gebruik met paardenstaart. Heb je lang haar, dan draag je die bij het sporten vaak in een paardenstaart. Om die netjes te kunnen dragen moet de helm een praktische uitsparing hebben waar je de staart makkelijk doorheen kunt halen.
  • Ruisdempers. Op de riempjes van de helm kun je speciale ruisdempers zetten zoals bijvoorbeeld van het merk Catears. Handig om beter te horen in het verkeer, vooral als je ook nog een hoortoestel draagt. Een handig tip om ze gewoon zelf te maken staat op kampeerwijzer.com.
  • Garantie en levensduur. Check hoe lang de helm meegaat volgens de fabrikant (dat is meestal zo’n 3 à 5 jaar). Daarnaast kun je kijken of je een gedeelte van het aankoopbedrag terug krijgt na een valpartij. Na een val moet je de helm namelijk altijd vervangen, ook al is er geen zichtbare schade.