Bulls E-streamer EVO 45 FS

bulls1

In onze jaarlijkse e-biketest scoorde een Bulls-fiets met Brose-middenmotor op de Veluwe zeer goed. Hoe doet die het in de bergen?

Bulls E-streamer EVO 45 FS €4399,-

De Brose-motor wilden we ook graag in de Eifel testen. Helaas was er geen trekking model beschikbaar, maar gelukkig wel een volgeveerde mountainbike met Brose-motor.
Qua comfort en rijgedrag was de fiets superieur aan de andere fietsen. De luchtvering voor en achter streek alle oneffenheden glad. Vooral als je met volle snelheid naar beneden gaat, merk je dat. Over slecht asfalt of onverharde paden kun je gewoon comfortabel op volle snelheid naar beneden zonder controle te verliezen. Met remmen hoef je niet bang te zijn dat je contact met de weg verliest. Dankzij de motor en vering hoefden we pas af te stappen als het echt te steil werd om nog overeind te blijven.

 

De ondersteuning van de Brose-motor is ook zeer goed. De motor is krachtig (80 Nm) waardoor je niet stilvalt als je in een iets te zware versnelling bergop wil. De motor is ook zeer stil. Bijna net zo stil als de achterwielmotoren en veel stiller dan alle andere middenmotoren zoals de Steps-motor van Shimano. Enig minpunt is dat de motor geen schakelonderbreking heeft die voorkomt dat volle kracht van de motor op de derailleur wordt losgelaten. Schakel je terug dan hoor je hoe met een harde knal de ketting op een ander tandwiel slaat.

Ongelukkig is de bevestiging van de accu. Die is weggewerkt in de onderkant van de framebuis. Staat mooi, maar al het water en modder van het voorwiel komt vol op de accu terecht. Het accuslotje zit op een zeer ongelukkig plek. Met sleutel in het slot raken de cranks die en dan breekt het sleuteltje af.
Zo’n mountainbike heeft ook duidelijk zijn beperkingen. De fiets was veel viezer dan de andere fietsen. En dat vuil komt ook nog op kwetsbare onderdelen als ketting, derailleur, veerelement, de draaipunten van de vering, de accubehuizing en de motor. De achtervering is kwetsbaar met maar liefst 12 gelagerde draaipunten.
De fiets heeft de typische zit van een mountainbike. Maar een breed recht stuur is niet erg comfortabel en het is de vraag of je die wel nodig hebt als je toch vooral de motor het zware werk laat doen.
Opvallend was het minimale display. Slechts de snelheid, ondersteuningstand en accu-inhoud wordt weergegeven.

Voordelen
Nadelen
  • Alles wordt vies door ontbreken spatborden
  • Geen dragers
  • Slot accu op ongelukkige plek
  • Minimaal display
  • Geen schakelonderbreking
  • Achtervering kwetsbaar

Fietsersbond oordeel: