Hercules Edison DI2 met Shimano Steps

hercules

De Hercules Edison is een standaard e-bike met middenmotor. Hoe doet die het in de Eifel? Kan hij de strijd aan met de veel duurdere fietsen van Santos en idworx?

Hercules Edison DI2 met Shimano Steps motor €2699,-

Deze fiets hadden we vorig jaar in Nederland getest. Beviel toen goed en de test in de Eifel was een mooie gelegenheid om te kijken hoe een luxe gewone elektrische fiets zich gedraagt in de bergen.
En dat was verrassend goed. We konden overal probleemloos naar boven fietsen. De lichtste versnelling van de Alfine 8 versnellingsnaaf was licht genoeg om met volle ondersteuning boven te komen.

Groot pluspunt is het elektronisch schakelen. Je drukt op een knopje, de motor houdt heel even in en de naaf schiet in de lichtere versnelling. Zelfs op steile hellingen ging dit vlot genoeg om niet te veel stil te vallen.

De middenmotor is goed hoorbaar. Vooral tijdens de klim hoor je hem hard werken. Het zoemen van de tandwielen van de interne overbrenging maakt veel geluid.

De naaf wordt zwaar belast en het is de vraag hoe lang een versnellingsnaaf dat vol houdt. De fiets zelf deed het goed. De hydraulische schijfremmen zorgen dat je goed en gecontroleerd naar beneden kan. Je merkt wel dat het damesframe minder stabiel is. Maar voor een lage instapfiets was het prima en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. De bagage hangt stevig aan de aan het frame vast gelaste drager.
De fiets heeft een verende voorvork. Juist in de bergen een goed idee omdat je dan in slechte afdalingen goed controle kunt houden. Bij de Santos en idworx misten we de vering juist in die omstandigheden. Maar de goedkope vork is te slecht om die controle daadwerkelijk te bieden. Ander minpunt zijn de smalle banden met de daarbij horende hogere bandenspanning.

De fiets heeft een 416Wh accu. Dat is tegenwoordig een standaard waarde voor een accu. Maar in bergen is zo’n accu wel snel leeg.

Voordelen
Nadelen
  • 416 Wh accu wat aan de kleine kant voor heuvels
  • Voorvering werkt matig
  • Smalle banden
  • Middenmotor duidelijk hoorbaar
  • Blijft de motor en versnellingsnaaf wel heel?
  • Lichtste versnelling niet licht genoeg om zonder motorondersteuning in de heuvels te fietsen.

Fietsersbond oordeel: