frog69

Frog 69

Sportieve kinderfietsen zijn er bijna niet. Gelukkig is er sinds kort een merk bij gekomen
op de Nederlandse markt: de Frogbike. Mijn zoon heeft de Frog 69 getest.

De Frog 69 heeft acht versnellingen en 26-inch wielen. Het cijfer 69 duidt de binnenbeen- lengte aan. Dat maakt de fiets geschikt voor kinderen van 10 tot 12 jaar. Voor mijn 11-jarige zoon waren de zadelhoogte en cranklengte goed. Maar de afstand tussen stuur en zadel was iets te groot. Je kunt dat probleem oplossen door de stuurpen te vervangen door een korter exemplaar en op de fiets een gebogen stuur te zetten. Groot pluspunt van de fiets is dat hij zo licht is: 10 kilo. Verder is het prettig dat de cranks kort zijn en het zadel smal. Dat gaat namelijk vaak mis bij kinderfietsen.

frog69
Beeld-auteur: Kees Bakker

Veel fabrikanten monteren cranks die eigenlijk alleen ge- schikt zijn voor volwassenen. De Frog 69 heeft geen verlichting, standaard of bagagedrager. Wel opklikbare spatborden, maar die zijn te kort. Je wordt door opspattend water nog steeds nat. De banden zijn nogal smal: 40 mm. Maar er is ruimte genoeg om bredere banden te monteren, zodat de fiets comfortabeler fietst
Conclusie: aanrader als lichtgewicht vakantiefiets of crossfiets. Als je er verlichting, standaard en bagagedrager op zet, is hij ook geschikt als schoolfiets. Aandachtspuntje: de houding van het bovenli- chaam. Eventueel kun je er een andere stuurpen en een ander stuur op zetten. De Frog 69 kost 395 euro.