header-donker

Racefietsen

Veel Nederlanders stappen in hun vrije tijd op de racefiets. Lekker kilometers lang over gladde, comfortabele fietspaden zoeven.

Racefietsen zijn lichte en kale fietsen zonder bagagedragers, verlichting of spatborden met twee of drie kettingbladen voor en negen tot tien kransjes achter. Tegenwoordig heb je ook robuuster racefietsen om mee te crossen of veldrijden. Racefietsen staan voor fietsplezier en sport op een wijze, tijdstip en verband die bij jou past: vrijheid in optima forma die nu eenmaal hoort bij de fiets.

Fietsersbond voor de racefietser

Racefietser op afsluitdijk
Racefietser op afsluitdijk Beeld-auteur: Bas de Meijer

Er wordt door veel mensen alleen en in groepjes gefietst die dan vaak ongeveer dezelfde gemiddelde snelheid hebben en samen afspraken maken over regels rondom het veilig en prettig fietsen in groepsverband.
Juist de racefietser heeft veel profijt van het werk van de Fietsersbond. Wij maken ons hard voor optimale fietsfaciliteiten (fietsparkeerplekken, veilige, comfortabele fietspaden etcetera), fietsstimulering en fietseducatie voor jong en oud.

NTFU en KNWU

Voor het fietsen in groeps- of wedstrijdverband kun je terecht bij KNWU en NTFU.

De NTFU (Nederlandse Toerfiets Unie) ondersteunt wielrenverenigingen onder meer bij het organiseren van tours en doet regelmatig onderzoek naar wielrenners. Volgens de laatste gegevens zijn er 850.000 wielrenners in Nederland. 79% daarvan is man, maar het percentage vrouwelijke wielrenners neemt hard toe.
De gemiddelde leeftijd van wielrenners is 46 jaar.
98,5 % van die sportieve fietsers draagt een helm.
De KNWU, de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie, is de overkoepelende vereniging van alle sportieve fietsverenigingen voor de top-, wedstrijd- en breedtesport voor wielrenners, BMX, BMX freestyle, baan, veld, mountainbike, strandrace, para-cycling en kunstwielrijden en organiseert wedstrijden.

Strava

Een grote verandering in de wielrenwereld is de opkomst van apps als Strava waarmee wielrenners met anderen delen hoeveel kilometers ze hebben gefietst. Met Strava kun je je eigen record verbeteren en zien hoe je het doet in vergelijking met anderen die een bepaalde tocht fietsen. Je kunt dus wedstrijden fietsen zonder in een groep te fietsen.

Gewicht

Wielrenners hechten veel waarde aan een lichte fiets. Zelfs een fietsbel vinden sommigen als zonde van het gewicht. Toch vond de NTFU in een enquête dat 83% van de wielrenners een fietsbel gebruikt. Onder mountainbikers ligt dat percentage veel lager: 62%.
Als je door een laag gewicht sneller wilt rijden, moet je vooral niet je eigen gewicht vergeten. Een kilo eigen gewicht maakt ook al uit. Professionele wielrenners wegen steeds minder.

Verhalen en materialen

Voor de laatste ontwikkelingen, tests, verhalen etc. rondom fietsen materialen onderdelen etc kun je je hart ophalen bij o.a. de bladen/websites: Fiets, Procycling en Bicycling

Soepel asfalt: van levensbelang voor jou als racefietser

Gek op comfortabel, glad asfalt?
De Fietsersbond plaveit je weg. Ken je onze Routeplanner al? Daarin kun je bij ‘Meer opties’ een ideale racefietsroute naar elke bestemming uitstippelen. We zijn hard aan het werk om hem gebruiksvriendelijker te maken en kunnen daarvoor jouw bijdrage hard gebruiken. Help ons Google maps te verslaan! N.B. wij doen niks met je persoonlijke gegevens 😉

"*" geeft vereiste velden aan