header-donker

Vouwfiets in OV

Wanneer mogen vouwfietsen mee in trein, tram, bus en metro?

In de trein:

Vouwfietsen worden door de NS als handbagage beschouwd. Voor het meenemen van de vouwfiets gelden de volgende voorwaarden:

  • Bij het in- en uitstappen en tijdens het vervoer dient de fiets compact opgevouwen te zijn.
  • Het in- en uitstappen en de doorstroming in de trein mogen niet belemmerd worden door de vouwfiets.
  • Mocht de fiets naar het oordeel van de conducteur overlast of gevaar veroorzaken, dan kan deze de eigenaar verplichten de trein te verlaten.

Het meenemen van compacte vouwfietsen zal weinig problemen opleveren. Het meenemen van een eenvoudige dubbelklap-fiets zal weinig problemen opleveren als het rustig is. Als het druk is, ben je afhankelijk van het oordeel van de conducteur of je mee kunt.
Ook vouwbare ligfietsen mogen gratis mee.

Voor deelbare tandems en gedemonteerde racefietsen moet gewoon een fietskaartje worden gekocht.

De NS stelt geen nadere eisen aan de afmetingen van vouwfietsen. In het prestatiecontract met de overheid heeft de NS gegarandeerd dat het vervoer van vouwfietsen de komende jaren gratis blijft.

In de bus of tram:

In bus en tram gelden voor vouwfietsen dezelfde regels als voor het meenemen van bagage. Bagage mag worden meegenomen op voorwaarde dat deze geen overlast bezorgt. Dit staat ter beoordeling van het personeel, zodat het mogelijk is dat je niet altijd dezelfde reactie krijgt van de bestuurder. Als je de vouwfiets in een tas stopt, vergroot je de kans dat hij zonder problemen mee mag.

In de metro:

In de Amsterdamse metro is mogen gewone fietsen in alle metrostellen mee. Er moet wel een kaartje voor de fiets worden gekocht.
In de Rotterdamse metro is het meenemen van gewone fietsen gratis mee buiten de spits. Kijk hier voor het overzicht welke lijn wanneer wel en niet.
Vouwfietsen mogen in de spits alleen mee als ze compact zijn opgevouwen en geen hinder opleveren voor andere passagiers, dit ter beoordeling van het metropersoneel.