Direct naar inhoud

Zitfietsen

Op een zitfiets zit je op een stoeltje dat het bovenlichaam ondersteunt. Dat maakt deze driewieler comfortabeler dan de rechtop driewieler.

Ook bij stilstand is het zitten erg prettig. Daarnaast zijn zitfietsen stabieler in de bocht door het lagere zwaartepunt, sneller door de lagere luchtweerstand en hebben ze een sportievere uitstraling. Op- en afstappen is voor de meeste mensen een probleem. Je gaat met 2 benen naast de fiets staan, gaat zitten en plaats de voeten op de pedalen. Nadeel is dat je op een lig- en zitfiets je de benen omhoog moet houden. Dat is zonder extra steun vermoeiend. De meeste ligfietsers gebruiken daarom klikpedalen. Alternatief is een pedaal met hielsteun.

  • Test zitfietsen

    Testkees heeft samen met een aantal fietsdocenten 6 zitfietsen getest. Zitfietsen zijn driewielfietsen waar je op een stoel zit.

Voor- en nadelen ten opzichte van een rechtop driewieler

Een zitfiets heeft de volgende voordelen ten opzichte van een rechtop driewielfiets.

Uiteraard zitten er ook wel wat nadelen aan een zitfiets.

Waar op letten bij aanschaf

Waar gebruik je hem?

Het belangrijkste is waar je hem gaat gebruiken en stallen. Wil je hem ook binnen gebruiken bijvoorbeeld in de winkel of je eigen woning dan moet die niet te breed zijn, een kleine draaicirkel hebben. Dan is het ook handig dat de loophulp krachtig genoeg is zodat je zonder trappen stapvoets kan.

Zitcomfort

Het grootste verschil in de geteste fietsen zat in het zitcomfort. Op een driewielfiets voel je dwarskrachten. Het is belangrijk dat het zitje daarvoor voldoende steun biedt.

Op- en afstappen

Test hoe makkelijk je op- en af kunt stappen. De hoogte van het frame bepaald hoe hoog je benen moet optillen.

Parkeerrem

Een driewieler zet je op de parkeerrem voordat je afstapt. Test hoe makkelijk dat gaat.

Elektrische ondersteuning

Daarvoor heb je drie mogelijkheden:

De middenmotor voelt heel natuurlijk. Maar heeft twee grote nadeel bij het gebruik op een driewielfiets als je zelf niet veel spierkracht meer hebt. Je moet zelf ook redelijk mee fietsen om de volle ondersteuning te krijgen. En de loophulp is niet erg krachtig (die is ook gemaakt voor een fiets zonder berijder). Dus kun je zelf niet veel kracht leveren dan is een fiets met rotatiesensor handiger.

Vraag ook naar de extra mogelijkheden. De Easy Rider bijvoorbeeld heeft een achteruit, een krachtige loophulp en de mogelijkheid om er een gashendel op aan te sluiten.

Een motor in het voorwiel heeft als nadeel dat er weinig druk op zit en dat de motor op glad wegdek kan gaan slippen.

Maak uitgebreide proefritten

Of een zitfiets bij je past hangt sterk van je mogelijkheden en wensen af. De perfecte fiets voor iemand kan waardeloos voor iemand anders zijn. Probeer daarom fietsen.

Wat is het verschil tussen een zitfiets en een ligfiets met drie wielen?

Er is geen harde grens. Maar bij een echte ligfiets ligt de focus er op dat je met eigen spierkracht kan fietsen. Daarvoor is het handig als de trapas hoger zit dan het zitje en je meer ligt dan zit waardoor je bilspieren vrij kunnen bewegen. De hoge trapas en meer achterover liggen zorgt ook voor een lage luchtweerstand. De hoge trapas maakt het lastig om de voeten op de pedalen te houden. De meeste ligfietsers rijden dan ook met klikpedalen. Dat maakt het ook mogelijk je beenspieren te ontspannen als je geen kracht zet.

Bij de zitfietsen ligt de focus vooral op comfortabel zitten. Zeker sinds de elektrische ondersteuning is het zelf leveren van spierkracht niet meer zo belangrijk.

  • Fietssoorten

    Testkees heeft samen met een aantal fietsdocenten 6 zitfietsen getest. Zitfietsen zijn driewielfietsen waar je op een stoel zit.