header-handbiker

Vaste fietslampentest 2013: van 5 tot 20 euro

TestKees heeft lampjes van 5 tot 20 euro getest. Die zijn beter en gaan langer mee dan de allergoedkoopste kleine lampjes aan elastiekjes waarvan de batterijen ook nog eens snel opgaan. Twee types: A. Fietslampen die net boven het wiel op de vorkkroon gemonteerd moeten worden en B. Fietslampen die op een klassieke lamphaak gezet worden. Fietslampen op de voorkroon passen op vrijwel elke fiets maar als je toch een lamphaak hébt, kun je die gebruiken. Ze zitten vaak op omafietsen. Zowel type A als B past op een voordrager

Axa ScopeBeste lampje op voordrager of vorkkroon:
 Axa Scope

Goede lamp om gezien te worden en als het nodig is zonder straatverlichting toch de weg te zien. 
Prijs: €19,95

Batterijen: 3 x AA

Batterijen gaan meer dan 80 uur mee
Regentest: Geen corrosie
Eindoordeel: Zeer goed, maakt ook een robuuste indruk!

Lees de hele test met alle lampjes voor de vorkkroon en voordrager

 

Beste lampje op voordrager of klassieke lamphaak: 
‪Spanninga Trendo‬

spanninga trendo

Prijs: 11,95

Batterijen: 3 x AA
Batterijwissel met bajonetsluiting. Oogt wel kwetsbaar, maar is heel gebleven bij vibratietest.
Lastig te zien hoe batterijen gemonteerd moeten worden. 
Testoordeel: Duidelijk bedoeld om ook de weg te verlichten. De weg is binnen de vrij smalle bundel goed zichtbaar maar buiten de lichtbundel is te weinig licht om nog wat te zien.
Goede lamp om gezien te worden
Batterijen gaan meer dan 80 uur mee
Regentest: Geen corrosie
Eindoordeel: Zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Lees de hele test met alle lampjes voor lamphaak en voordrager

Waarom zou je 10 euro aan fietslampen uitgeven?
Het nadeel van goedkopere losse lampjes is dat je ze kan vergeten mee te nemen, ze kunnen in de tas aangaan en je kan ze makkelijk kwijt raken. Vaste lampjes geven ook meer licht om in nood de weg te verlichten. Het voordeel van losse lampjes is dat ze goedkoper zijn en dat ze niet gestolen kunnen worden of kapot kunnen worden gemaakt als je fiets buiten staat. De lampjes met elastiek en knoopcelbatterijen zijn echte afraders. Weinig licht, de batterijen doen het niet lang en je kan ze niet richten. 

Tip: Kies voor lampjes met AA-batterijen. AAA-batterijen kosten net zo veel als AA-batterijen, maar gaan twee tot drie keer minder lang mee. Knoopcelbatterijen leveren nog minder waar voor hun geld. TestKees: ‘Knoopcelbatterijen zijn ontworpen voor electronica die weinig stroom verbruikt.’

Oplaadbare batterijen?  Onpraktisch. Ze lopen namelijk leeg als je ze niet meer gebruikt, zodat je er als je hem onverwacht in de zomer nodig hebt, niks meer aan hebt.  Een gemiddelde fietser komt de winter wel door met één setje reguliere batterijen.

Afstellen fietslamp
Lampen met lage lichtopbrengst kun je het beste recht naar voren laten schijnen. Als ze fel zijn zoals die van de Spanninga Trendo, AXA vintage en AXA sprint kun je ze beter wat meer naar beneden laten schijnen, anders verblind je tegenliggers. 

In nood zelf kunnen zien
De lampen zijn bedoeld om gezien te worden. Maar het is wel zo prettig om in geval van nood, als de lantaarnpalen zijn uitgevallen of op afgelegen bestemmingen, er ook zelf de weg mee te kunnen zien. Een brede zwakke diffuse bundel werkt dan beter dan een smalle, felle bundel waarbuiten je niks ziet. Jammer genoeg zijn er van die laatste categorie erg veel.