Thudbuster LT * Bodyfloat 2.0 * Ergotec PM-705N * Thudbuster ST

Test verende zadelpennen

vier-verende-zadelpennen

De Fietsersbond heeft vier luxe zadelpennen getest.

Bij de goedkope verende zadelpennen die je op veel fietsen ziet glijdt er een buis in de zadelpen. Deze constructie heeft drie nadelen: er komt snel speling op, de verende werking is niet geweldig en de richting van de vering is niet goed.

Door op een zadelpen een parallellogramconstructie te zetten (kijk naar de foto’s en je ziet wat ik bedoel) en daar een veer tussen te zetten krijg je een veel betere constructie. Het zadel beweegt meer in het verlengde van de rug, er komt veel minder snel speling op de zadelpen en de vering werkt beter.

De vier geteste zadelpennen

Thudbuster LT

€ 149

Best getest

thudbustr_LT_web

Fietsersbond oordeel:

De Thudbuster LT vond ik het prettigste rijden.

Net als de Bodyfloat en de Ergotec reduceert die de trillingen op een matige klinkerweg  met 20%. Maar de Thudbuster gebruikt een elastomeer als veer. Daardoor wordt de trilling ook een beetje gedempt. Ik merkte dat de Thudbuster als je over een hobbel of kuil rijdt eerder weer tot rust komt dan de pennen met een stalen veer.

Wisselen van de blokjes elastomeer (om te pen aan te passen aan je gewicht) is erg eenvoudig. Je draait gewoon de bout los en vervangt de blokjes.

Cirrus Cycles Bodyfloat 2.0

€ 299

bodyfloat-web

Fietsersbond oordeel:

De Bodyfloat maakt gebruik van 2 stalen veren. Trillingsreductie is op een matige klinkerweg net zo veel  als bij de Thudbuster LT en de Ergotec. Wel merk ik dat die bij grote hobbels door het ontbreken van demping  langer blijft deinen dan de Thudbuster. De richting van de vering is iets meer naar beneden gericht dan bij de Thudbuster en Ergotec. Zelf had ik het gevoel dat die harde klappen het beste opving.

Het wisselen van de veren om de Bodyfloat aan te passen aan je gewicht is makkelijk.

Ergotec PM-705N

€ 107

ergotec_web

Fietsersbond oordeel:

De Ergotec PM-705N gebruikt een stalen veer verstopt in de zadelpen. Trillingsreductie is op een matige klinkerweg net zo veel  als bij de Thudbuster LT en de Bodyfloat. Wel merk ik dat die bij grote hobbels door het ontbreken van demping  langer blijft deinen dan de Thudbuster.

Thudbuster ST

€ 143

verende zadelpen Thudbuster ST

Fietsersbond oordeel:

De Thudbuster ST is het kleine broetje van de LT. En dat is ook duidelijk te merken. De Thudbuster ST voelt duidelijk stugger aan. En dat wordt ook bevestigd door de meting. De Thudbuster ST reduceert de trillingen maar met 10%.
Verder ziet die er constructief goed uit. De elastomeer is wel wat lastiger te vervangen dan bij de LT.

Toelichting

Voor wie

Een verende zadelpen is nuttig voor iedereen die meer comfort wilt. Maar fiets je met veel inspanning in een sportieve houding dan is het vrij makkelijk om oneffenheden op te vangen met je lichaam. Fiets je echter met weinig inspanning en zit je rechtop dan voel je oneffenheden via het zadel veel meer. Oneffenheden voel je ook meer bij hoge snelheid. En dat maakt zo’n verende zadelpen vooral aantrekkelijk voor fietsers op een elektrische fiets en speedpedelec.

 

Hoe is getest

Ik heb er gewoon mee rond gefietst op mijn testfiets. Hierbij heb ik vooral door de binnenstad van Utrecht gefietst met 4 bar in de banden. Daarnaast heb ik op een matige klinkerweg gemeten hoe goed ze werken. Dat heb ik gedaan met een versnellingsmeter op het zadel. Deze meet in verticale richting 100 keer per seconde de versnelling. De variatie in versnellingen heb ik genomen als maat voor de comfortwinst.

Waar op letten

Bij aanschaf moet je op drie dingen letten.
De pen moet in je frame passen. Ik heb ze getest met de diameter van 27,2mm. Heeft je zadel een afwijkende diameter dan kun je dat eenvoudig oplossen met behulp van een vulbus. Thudbuster levert als kleinste maat een pen met diameter 25,4mm.
Je moet voldoende ruimte hebben tussen de zadelpenstrop en het zadel. BIj de Thudbuster is dat het met 142mm het hoogste.
Je moet de veren kiezen bij je gewicht. Bij de thudbuster en de Bodyfloat is dat makkelijk. Bij de Ergotec wat lastiger omdat je een speciaal tangetje nodig hebt.

Vering uit banden of de verende zadelpen
De Thudbuster LT, Bodyfloat 2.0 en de Ergotec PM-705N reduceren de trillingen met ongeveer 20%. Deze comfortwinst is vergelijkbaar met de bandenspanning verlagen met 2 bar. Voor een verlaging van 2 bar heb je bredere banden nodig (van racefietsband naar trekkingband of trekkingband naar ballonband). Bij je bestaande fiets passen die vermoedelijk niet. Dan is de makkelijkste manier voor meer comfort zo’n verende zadelpen. Bij aanschaf van een nieuwe fiets zou ik voor meer comfort eerst naar bredere banden kijken en dan pas naar een verende zadelpen.

Sneller of langzamer
Of je met zo’n verende zadelpen sneller of langzamer fietst weet ik niet. Wellicht ben je iets sneller omdat je minder trilt, je met meer ontspanning fiets en je met een iets hogere bandenspanning kunt fietsen. Wellicht ben je iets langzamer omdat je tijdens het fietsen de vering steeds een beetje in en uit trapt door de wisselende belasting op de pedalen. Ik heb in de praktijk geen verschil kunnen merken. Een geveerde zadelpen is slechts zo’n 200 gram zwaarder dus heuvel op ben je een fractie langzamer.

Wel of geen demping
De Thudbuster gebruikt een elastomeer als veer, de Bodyfloat en de Ergotec staal. Een stalen veer heeft geen demping en veert net zo hard weer uit als die wordt ingedrukt. Daardoor heeft het zadel de neiging om nog een tijdje na te deinen. Een elastomeer dempt een beetje. Die veert minder hard uit dan dat die wordt ingeduwd. Daardoor komt het zadel eerder tot rust. Ik vond het veergedrag van de Thudbuster daardoor prettiger.
Bodyfloat meldt op hun site dat het ontbreken van demping juist een bewuste keuze is en dat het systeem optimaal is omdat de pen veert en je lichaam de trillingen dempt. Het klopt dat je heel goed met je lichaam de trillingen kunt dempen. Maar mij lijkt het dat je juist een verende zadelpen monteert om dat niet meer zelf te hoeven doen. Zeker bij een rechte zit met al je gewicht op het zadel of als je met weinig inspannig fiets op een ebike lijkt me demping gewenst.

Conclusuie
Met de Thusbuster LT, De Bodyfloat 2.0 en de Ergotec PM-705N kun je op een eenvoudige manier het comfort op de fiets verhogen. Of je er echt baat bij hebt kun je alleen ervaren tijdens een serieuze proefrit. En dan moet je eigenlijk ook de Thudbuster vergelijken met één van de andere om te ervaren of je wel of geen demping wilt.
De winst met de Thudbuster ST lijkt me te laag.