header-doortrappen

Dynamolampentest 10-27 euro

TestKees bekeek dynamolampen met schakelaar van 10 tot 27 euro, die zowel geschikt zijn voor banddynamo’s als naafdynamo’s. De kwaliteit van fietslampen is ontzettend vooruit gegaan dankzij de leds die steeds beter worden. Maar ze zijn niet allemaal even goed, ook niet in de prijsklasse van 10 tot 27 euro, waarvoor je in principe een aardige lamp kan krijgen. Sommige fietslampen zijn nooit aangepast en gebruiken verouderde ledjes. Als je vaak in het donker fietst, is een duurdere lamp de moeite waard. Bijvoorbeeld de Philips Saferide 60 of Busch & Muller Lumotec Luxos.

Verouderde lampen

Wat ook jammer is: op nieuwe fietsen worden vaak nog verouderde lampen gemonteerd. Een halogeenlamp in combinatie met een naafdynamo kan echt niet meer. Voor de energie die het je kost om zo’n lamp draaiende te houden, kun je veel beter licht krijgen. Lees hier meer over hoe een goede lichtbundel eruit ziet. 

N.B: Leden van de Fietsersbond krijgen 10 tot 15% korting op fietslampen

Contec HL 200

Contec HL200 (vanaf 15,79 euro) **** 

De lichtvlek van de lamp is mooi breed en regelmatig. Van de geteste lampen heeft deze de beste lichtbundel om de weg voor je te verlichten. Lamp maakt ook een solide indruk. Minpunt is dat je buiten de bundel vrij weinig ziet. Op slingerende bospaadjes kan dat lastig zijn. Zichtbaarheid kan beter. Gezien de prijs en de kwaliteit van de bundel de Beste Koop.

 

Axa Pico 300AXA Pico 30 (vanaf 15,49 euro)/ AXA Echo (vanaf 18 euro)  ****

De lamp geeft veel licht, maar de lichtbundel had iets egaler gekund. De lamp is ook erg lastig goed af te stellen door het ontbreken van een duidelijk scheiding tussen fel licht en strooilicht (zogenaamde cut-off.) Met deze lamp ben je goed zichtbaar en dit is de enige lamp die van opzij ook echt goed zichtbaar is. Schijnt wel direct in je ogen.

Constructie: Groot nadeel is de kwetsbare verbinding van de draden van de dynamo en achterlicht. Water en vuil hebben vrij spel. (De AXA echo 30 van 18 euro is vrijwel dezelfde lamp, ziet er alleen anders uit.)

 

contec HL 300Contec HL300  (vanaf 17,95 euro)/ Union UN 4255 ****

De lamp heeft een smalle felle hoofdbundel met een brede, zachtere secundaire bundel. Dit werkt in de praktijk verrassend goed om de weg voor je te verlichten. Hoeveelheid licht is wel aan de magere kant. Lamp is recht van voren goed en van opzij slecht zichtbaar. Constructie oogt degelijk.  

 

TrelockTrelock LS 695 (vanaf 22,99 euro) ***

Op zich mooie, regelmatige bundel. Wel wat donker buiten de bundel. Hoeveelheid licht aan de lage kant. Zichtbaarheid is matig. Lamp schijnt fel in de ogen.

 

Hermans Diver Led

 

Hermans Diver 1 Led (vanaf 26,39 euro) ***

De heldere lichtbundel valt in de praktijk tegen. Dat komt doordat het felste deel van de bundel dicht bij je voorwiel ligt en die lichtbundel daar erg vlekkerig is. Schijnt fel in de ogen. Zichtbaarheid is goed. Duurste lamp uit de test.

 

Spanninga KendoSpanninga Kendo (vanaf 16,09 euro) ***

Van de geteste lampen de slechtste bundel om mee te fietsen door vlekkerig patroon en doordat het felste punt dicht bij de fiets valt. Lamp is ook lastig af te stellen door een onduidelijke cut-off (Scheidslijn tussen fel licht om de weg te zien en vager licht dat hoger en opzij schijnt. Zie ook Het ideale fietslicht) Het prettigste fiets je met de bundel te hoog gericht.

 

Afraders 

 

axa echo 15AXA Echo 15 (vanaf 10,95 euro) **

Voor zijn prijs niet zo slecht. Maar Pico30 (15,49 euro) en Echo30 (18 euro) geven twee keer zo veel licht.

 

spanninga ergoSpanninga ErgoXDO (vanaf 24,95 euro) **

Redelijke bundel, maar voor dat geld kun je beter krijgen.

 

axa sprint 20AXA sprint 20 (vanaf 14,25 euro) **

Voor zijn prijs niet zo slecht. Maar Pico30 (15,49 euro) geeft meer licht en betere bundel.

 

Buschmuller Lumotech LytBusch & Muller Lumotec lyt (vanaf 17,09 euro) **

De behuizing maakt een onverwoestbare indruk, maar de hoeveelheid licht is laag en de lichtbundel erg smal.

 

spanninga roxeoSpanninga Roxeo (vanaf 18,95 euro) **

Matige bundel.

 

spanninga luceoSpanninga Luceo (vanaf 25,95 euro) *

Weinig licht, matige bundel en duur. Vreemd genoeg door veel fabrikanten wel op nieuwe fietsen gemonteerd.

 

axa sprint 10AXA sprint 10 (vanaf 14,25 euro) *

Weinig licht en ook nog een erg vlekkerige bundel.

 

contec HL/187DContec HL-187D (vanaf 16,95 euro) *

Veel te weinig licht.

 

Move onyxMove Onyx (vanaf 13,25 euro) *

Veel te weinig licht.

 

cordo telestoCordo Telesto (vanaf 15,95 euro) *

Veel te weinig licht!