Direct naar inhoud

Hond naast je fiets

Vanaf half maart zagen de dierenartsen ineens meer honden met kapotte voetzooltjes. Oorzaak: Het was lekker weer, mensen zaten vanwege corona thuis en gingen hoppakee met hun hond naast de fiets op pad. Maar dat gaat zomaar niet. ‘Wees zuinig op je hond’, zegt de Utrechtse hondengedragsdeskundige Mirjam de Boer.

1. Is je hond geschikt om mee te fietsen?

Formaat: Niet elke hond heeft een geschikt formaat om mee te fietsen. Honden moeten draven, niet galopperen, want dat houden ze niet lang vol. Maar als je een kleine hond wilt laten draven, moet je wel erg langzaam fietsen. Dat hou jezelf niet zo lang vol en je gaat ervan slingeren. Toch meenemen? Denk aan een mandje of hondenkar.
Naast de fiets lopen is vooral geschikt voor honden met het formaat van een Mechelse herder of Friese stabij. Een windhond is een sprinter en voor een veel grotere hond zijn lange einden belastend voor botten en gewrichten.

Leeftijd: Het is heel goed om een hond zo jong mogelijk aan het fenomeen fiets te laten wennen (zie hieronder: hoe leer je een hond naast de fiets lopen?) , maar je mag er pas een groter stuk mee gaan fietsen vanaf een jaar. Vanaf tien maanden kun je voorzichtig oefenstukjes gaan fietsen.

Karakter: Sommige honden vinden het heerlijk om lekker hard te rennen. Voor hen is lopen naast de fiets een prima uitlaatklep. Andere honden vinden er weinig aan en volgen liever hun neus.
Wat ook belangrijk is: als je je hond tijdens het wandelen al niet onder controle hebt, is met de hond fietsen al helemaal geen aanrader. Dan trekt hij je de berm in of onder een auto.

Conditie: Je moet lopen naast de fiets opbouwen. Net zoals mensen niet van de ene op de andere dag tien kilometer kunnen lopen, kunnen honden dat ook niet. Ook aan lopen op hard asfalt moet een hond wennen. Hij moet eelt opbouwen. Hondenvoetzooltjes zijn gevoelig.

2. Waarom zou je met een hond gaan fietsen?

Hem moe maken is geen goede reden. Een hond bouwt, als je regelmatig met hem fietst, conditie op. Dus op den duur wordt hij niet meer moe van die paar kilometer fietsen. Een kwartier speuroefeningen doen put hem meer uit.
Wél een goede reden is:  Je hond vindt het leuk om een flink stuk hard te lopen.

3. Wanneer kun je met de hond naast de fiets lopen?

Wat jij lekker weer vindt, blauwe lucht en een zonnetje, is vaak minder geschikt weer om je hond naast de fiets te laten lopen. Het is al gauw te warm. Honden raken warmte kwijt door hun tong en voetzooltjes, maar dat lukt laatste lukt niet als ze over (heet) asfalt moeten lopen. Van heet asfalt kan de hond ook blaren krijgen. (Probeer voor de grap zelf maar eens met blote voeten hoe warm asfalt is.)
Let sowieso altijd goed op of je hond niet met de tong uit de bek loopt te hijgen. Dan moet je langzamer fietsen of pauzeren en hem water geven.

4. Waar kun je je hond naast de fiets laten lopen?

Laat je hond rechts van je lopen. Je wilt niet dat je hond bij een onverwachte beweging onder de auto terecht komt. Kijk hoe hij zich houdt. Als je een nerveuze hond hebt die alle kanten opvliegt als er veel verkeer is, kun je je beter beperken tot rustige paden. En net als voor alles geldt: je moet het opbouwen. Liefst van pup af aan, stapje voor stapje laten wennen aan het geluid en de drukte van verkeer.

Mag de hond mee naast de fiets?

Je ziet vaak honden naast de fiets rennen, maar mag dat wel? Is het niet gevaarlijk?

Over de trekhondenwet

5. Welke spullen heb je nodig om je hond naast te fiets te laten lopen?

Een goed zittend tuigje Een anti-trektuig is niet geschikt omdat dat knelt bij de schouders. Met een halsband heb je kans dat je je hond de keel afsnoert bij een plotse stop. Bij de dierenwinkel kun je (verstelbare) tuigjes passen.

Ander hulpmiddel: Dogrunner/springer. Of de beugel van Altranet, die goedkoper is en volgens TestKees net zo goed. Ook daar moet je hond vaak aan wennen. Sommige honden willen het liefst zo ver mogelijk bij je wiel vandaan lopen en dat lukt met de beugel niet.

Zorg dat je altijd water bij je hebt!

6. Hoe lang kan je hond naast de fiets lopen?

Hoe lang je hond naast de fiets kan lopen verschilt erg per hond. Er is zelfs een uithoudingstest waar de conditie van de hond afgemeten wordt aan het aantal kilometers dat hij naast de fiets kan lopen.
N.B: Het is leuk om met je hond naar een bos te fietsen en hem daar te laten spelen, maar je moet bedenken dat hij ook nog terug naast de fiets moet kunnen lopen. (Ook voor grotere honden is het geen schande vervoerd te worden in een hondenkar.)

7. Hoe leer je een hond naast de fiets lopen? 

Over het algemeen kun je beter beginnen met een stilstaande fiets. Een fiets is voor een hond een groot ding met bewegende delen. Een hond aan een fiets laten wennen gaat net zoals je hem andere dingen aanleert. Met kleine stapjes. ‘Shaping’ heet dat in hondentrainersvaktaal. Eerst belonen als hij in de buurt van een stilstaande fiets durft te staan, vervolgens een eindje lopen met de fiets en de hond aan de lijn. En dan uiteindelijk opstappen.
De ene hond went makkelijker dan de andere. Altijd geldt: Let op je hond. Zorg dat hij niet in paniek raakt.

Ingesloten inhoud van YouTube overslaan
Bekijk op YouTube
Ingesloten inhoud van YouTube overgeslagen.
Leer je hond stap voor stap naast de fiets te lopen Bron: youtu.be

Met dank aan hondengedragsdeskundige Mirjam de Boer.

Een lijst met medewerkers