Gezondheid

Beweegalliantie van start, de Fietsersbond doet mee

Vrouw op de fiets

Op 6 juli gaf staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) het startsein voor de Beweegalliantie en de Fietsersbond was daarbij. In de Beweegalliantie werken we samen met verschillende partijen uit onder meer zorg, het maatschappelijk en sociaal domein, onderwijs, bedrijfsleven, sport, kennisinstellingen en de overheid aan meer aandacht en actie voor bewegen.

Richtlijnen

In 2018 is het Nationaal Preventieakkoord opgezet met onder andere het doel dat 75% van de Nederlanders in 2040 voldoet aan de Beweegrichtlijnen. De Fietsersbond was toen ook al een van de ondertekenaars. Volwassenen voldoen aan de beweegrichtlijnen als zij minstens 2,5 uur per week matig intensief bewegen én 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten uitvoeren. Voor kinderen geldt dat zij 1 uur per dag matig intensief bewegen en 3 keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. In 2021 voldeed nog maar 47% van de Nederlandse volwassenen aan deze Beweegrichtlijnen. Fietsen kan op een laagdrempelige manier een bijdrage leveren aan het behalen van de richtlijnen.

Stap voorwaarts

Voormalig topschaatser Carl Verheijen is benoemd tot de voorzitter van de Beweegalliantie. Hij kent zowel de sport- en beweegsector als de zorgsector van binnenuit en gaat met veel enthousiasme aan de slag. Carl Verheijen: “Met de oprichting van de Beweegalliantie wordt een enorme stap voorwaarts gezet om meer Nederlanders langdurig in beweging te krijgen. Ik zie de Beweegalliantie als een buitenboordmotor om al die goede initiatieven die er al zijn een extra zetje te geven.” Fietsersbond-directeur Esther van Garderen denkt dat de Fietsersbond hier goed bij past. “Fietsen is een van de makkelijkste manieren om in beweging te komen, dus wij werken graag mee aan de doelstellingen van de Beweegalliantie.”

Categorieën