Uitkijken bij storm

Dak voor de fiets van Decathlon, 124 euro

Kees Bakker van de Fietsersbond rijdt door een straat in de stad met een dakje op zijn fiets

Door de regen fietsen vinden veel mensen vervelend. Daarom blijven uitvinders oplossingen bedenken. Decathlon verkoopt een los dak, de Bub-up.

Het vervelendste aan fietsen in de regen is, vind ik, dat mijn gezicht en met name mijn bril nat wordt. De Bub-up van Decathlon biedt de oplossing. Het is een dakje met flexibele tentstokken waarmee je droog door de regen kunt fietsen. Het dakje op de fiets zetten is in elk geval makkelijk. Als je het dakje uit zijn hoes haalt, floept het, dankzij de flexibele stokken, er zo uit in de juiste vorm. Daarna is het een kwestie van het dakje over je hoofd hangen, de schouderbandjes aan de achterkant op je rug vastmaken, op de fiets gaan zitten en de voorkant met twee bandjes vastmaken aan het stuur. Prima te doen; niet lastiger dan bijvoorbeeld een regenbroek aantrekken.

Terugstoppen in hoes lukt niet

bub-up-fiets-regenbescherming-volwassenen-die-regenkleding-vervangt-poncho-cap

En bij een rustige regenbui en niet te veel wind blijft mijn hoofd prettig droog. Alleen mijn handen, knieën en onderbenen worden nat. Door de regendruppels op de kap zie ik minder goed. En bij een sportieve zit kijk je tegen een rand aan. Maar bij harde wind heb je niks aan zo’n kap. De wind duwt de kap alle kanten op en stevige tegenwind drukt de kap tegen je gezicht.
Als je af wilt stappen, haal je de bandjes bij het stuur los en stapt af. Simpel. De kap kun je gewoon boven je hoofd laten hangen tot je droog binnen bent en hem dan afdoen en opvouwen. Dat opvouwen is wel een crime. Want je moet de stokjes in een compacte ronde vorm duwen en hem dan in de hoes proppen. Met wat oefening en de vage gebruiksaanwijzing leek het mij uiteindelijk te lukken, totdat een stokje door de stof stak en opvouwen helemaal niet meer lukte.
Maar dat mijn hoofd droog bleef vond ik erg fijn. Op zich is een kap een goed idee. Alleen heeft deze uitvoering wel erg veel nadelen.

N.B. Dit is niet Kees Bakker. Bron: www.youtube.com

• makkelijk vast te maken, niet meer werk dan een regenbroek
• hoofd blijft droog
• onbruikbaar bij harde wind
• opvouwen na gebruik is lastig
• met een sportieve zit kijk je tegen een rand aan
• slecht zicht door regendruppels op kap

Alternatief: Senz-stormparaplu

Eva van het Testpanel was indertijd tevreden met de Senz paraplu Bron: www.youtube.com

In het verleden heb ik ook de Senz-stormparaplu met een houder getest. De houder was wat grof ontworpen, maar met de Senz kon je de harde wind prima trotseren en mijn zicht werd niet belemmerd door regendruppels op een kap. Die houder is nu nergens meer te vinden en dat geldt ook voor de Nubrella die ik jaren geleden eens heb getest. Dat was ook een kap die op je rug vastzat. Je kon hem als een soort royale ruimtehelm over je hoofd doen. Die werkte beter dan de Bub-up, maar is helaas weer van de markt verdwenen.

Goed om te weten!

Fijn dat de Fietsersbond onafhankelijk is

Dat steun ik

Categorieën

Kees Bakker, ook wel bekend als TestKees

Kees Bakker

Consumentenvoorlichter (TestKees)

TestKees test bij de Fietsersbond bijna alle fietsgerelateerde producten die er te vinden zijn.