De Fietsersbond in 2022

fietsfestival extra

Wat hebben we vorig jaar gedaan en wat heeft dat opgeleverd? Welke obstakels voor fietsers hebben we weggenomen? Spoiler alert: veel paaltjes!

Eén miljard euro voor de fiets

Het Rijk, provincies en gemeenten hebben maar liefst 1,1 miljard euro toegezegd voor de fiets: een historisch bedrag! Zo komen er honderden miljoenen euro’s van het Rijk beschikbaar voor fietsvoorzieningen en -infrastructuur bij nieuwe woningbouwlocaties. We gaan er de komende jaren op toezien dat dit bedrag daadwerkelijk besteed wordt om nog meer impact te maken voor alle fietsers, zodat iedereen veilig en comfortabel onderweg kan.

Deze paal staat (niet meer) in de weg

Het is een van de grootste ergernissen van Nederlandse fietsers en ook een belangrijke oorzaak van (ernstige) verkeersongevallen: gevaarlijke paaltjes op en rond fietspaden. We vroegen fietsers paaltjes die voor onveilige situaties zorgen te markeren met een sticker en te melden bij hun gemeenten. En met succes! Op veel plekken zijn paaltjes aangepast of weggehaald. Naast vele reacties van fietsers werd de campagne ook goed opgepakt in de media.

paaltje handbiker

Schijn je licht op fietsen in het donker

Voelen mensen zich onveilig als ze fietsen in het donker en wat kan daar aan gedaan worden? Daar deed de Fietsersbond in 2022 onderzoek naar. Meer dan 5.000 fietsers vulden de vragenlijst in en lieten hun licht schijnen over sociale (on)veiligheid. Het merendeel geeft aan zich weleens onveilig te voelen tijdens een donkere fietsrit. Fietsers zijn bang voor een aanrijding of botsing en om lastig gevallen te worden. Zeker onder jongere leeftijdsgroepen moet meer onderzoek gedaan worden om een beter beeld te krijgen en daar gaat de Fietsersbond dus mee verder. Mede dankzij de reprise van de Meefietslijn in Nieuwegein, Doetinchem en Amsterdam – waarbij fietsers telefonisch worden vergezeld door social designers Maartje de Goede en Lisa Strijbosch om te praten over sociale veiligheid op de fiets – leverde het onderzoek al veel media-aandacht op. Zowel in nieuwsprogramma’s als gezellig bij Koffietijd.

Schiermonnikoog is Fietsgemeente 2022

Schiermonnikoog is tijdens het Nationaal Fietscongres uitgeroepen tot fietsvriendelijkste gemeente van Nederland. Als kleinste gemeente van Nederland zijn wij heel trots op deze grote prijs, jubelde burgemeester Ineke van Gent. Met de Fietsgemeente (voorheen Fietsstád)verkiezing stimuleren we gemeenten in Nederland om hun fietsklimaat te bevorderen. In totaal werden maar liefst 48.000 enquêtes ingevuld, verdeeld over alle 352 gemeenten. Andere prijswinnaars waren Zoetermeer (grote gemeente), Gooise Meren (middelgrote gemeente) en Alphen-Chaam (snelste stijger).

fietsgemeente schiermonnikoog

Fietsfestival

Ter promotie van het fietsgeluk organiseerden we in juni 2022 ons eerste Fietsfestival, in Zwolle. Honderden fietsers namen deel aan interactieve workshops, activiteiten en spellen. Dat smaakte naar meer. Op Wereld Fiets Dag, 3 juni 2023, was het tweede Fietsfestival, in Dordrecht.

Ledenpeiling over fietshelmen

Om het geluid van de fietser te kunnen laten horen, willen wij weten hoe onze leden denken over allerlei zaken. Bijna 8.200 leden namen deel aan de ledenpeiling over het onderwerp fietshelmen. Fietsers willen geen helmplicht, maar staan wel open voor advisering voor specifieke doelgroepen. En dan vooral voor anderen. Zo vinden mensen op een stadsfiets het dragen van een helm een uitstekend idee voor mensen met een e-bike, en ouderen vinden het iets voor kinderen.

Ben je blij met onze activiteiten?

Help de Fietsersbond om Nederland veiliger én beter te maken voor fietsers!

Ja, ik word lid

Pont blijft varen

De Fietsersbond maakte zich samen met bevriende organisaties en omwonenden hard voor het behoud van het pontje bij Nieuwer Ter Aa. In de zomer boden we een petitie aan namens meer dan 6.400 ondertekenaars. Voorlopig blijft de pont in de vaart en wordt er gewerkt aan plannen voor een fietsbrug die de pont op termijn moet vervangen.

pont petitie

Fietslessen en doortrappen

Docenten van de Fietsschool geven fietsles aan kinderen, forenzen, nieuwe Nederlanders, mensen met een beperking en senioren. De belangstelling hiervoor neemt sterk toe. Daarnaast is de Fietsersbond een van de partners in de uitvoering van het programma Doortrappen, een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om ouderen aan te moedigen te blijven fietsen. Er komen ook steeds meer Doortraproutes bij, comfortabele en leuke fietsrondjes van 20 tot 25 kilometer die zoveel mogelijk over ruime paden en rustige wegen gaan met overzichtelijke kruispunten en weinig obstakels. Deze zijn te vinden op onze website en natuurlijk in de Fietsersbond Routeplanner.

Fietsersbond - Doortrappen - Foto Gert-Jan Warrink

Categorieën

52200975667_53bff07c54_k

Suzanne Brink

Hoofdredacteur Crossmedia

Op de fiets ben ik vrij en onafhankelijk en dat gevoel wil ik delen. We zijn de enige organisatie in Nederland die zich volledig inzet voor de veiligheid en het geluk van fietsers: geweldig dat ik daar aan mee kan werken.