E-bike voor dertigers

De Strassenfeger is een e-bike zoals de dertigers van Electrolyte hem zouden willen. Trapondersteuning vinden ze zeker aangenaam, maar het uiterlijk van het bestaande aanbod beviel ze maar matig.

Motor en accu geven een e-bike een plomp aanzien. Dat vinden ze bij Electrolyte in het Duitse Glonn (vlakbij München) maar niks. ‘Het uiterlijk, het gewicht en het gebrek aan stijfheid van het frame beviel ons niet’, zegt Anja Schmidt-Amelung van Electyrolyte. ‘Daarom hebben we een elektrische fiets gebouwd die 10 kilo lichter is, een veel stijver frame heeft en die zich qua uiterlijk echt onderscheidt. De Strassenfeger ziet er uit als een elegante en sportieve fiets.’

Fixie
Natuurlijk moet je de motor en de accu wel ergens in de fiets zien kwijt te raken. Het geheim van de Strassenfeger is de voorvork. De motor zit in het voorwiel en de accu met bijbehorende elektronica is verstopt in een eenarmige voorvork. Een ingenieuze oplossing. Zo kan de fiets met trapondersteuning toch de Spartaanse uitstraling hebben van een kale fixie. En dat is precies de stijl waar grootstedelijke dertigers van houden. De fiets past in ‘urbane mobiliteit’, aldus Schmidt-Amelung. De fiets weegt maar 16 kilo. Dat is niet veel voor een e-bike.

Formule 1
De ontwikkeling heeft wel het nodige van de jonge onderneming gevergd. Er is veel tijd en kapitaal in geinvesteerd voordat er nog maar één Strassenfeger is verkocht. Gelukkig kwam er hulp van de Gerg Gruppe. Dat is een high tech bedrijf dat onderdelen ontwikkelt voor de auto- en luchtvaartindustrie en voor de Formule 1-racerij. Sinds een jaar is Electrolyte een deel van de Gerg Gruppe. Het gaat niet alleen om het kapitaal maar ook om de know-how. De Gerg Gruppe helpt bij het nauwkeurige freeswerk aan voorvork.

Verenigde Naties
De Strassenfeger is bijna klaar voor de verkoop. De accu moet alleen door de Verenigde Naties (VN) worden goedgekeurd. Accu’s moeten veilig getransporteerd kunnen worden en daarvoor heeft de VN eisen opgesteld. Als de VN-testen afgerond zijn, komen de Strassenfegers in juli op de markt. Goedkoop zijn ze niet. Ze kosten 3.999 euro. ‘Premiumsegment’, aldus Schmidt-Amelung. Er zijn (nog) geen Nederlandse dealers. De dichtstbijzijnde fietsenwinkels met Strassenfegers staan in Bonn en Düsseldorf.

Meer informatie: www.electrolyte.cc

Wat betekent Strassenfeger?
Strassenfeger heeft twee betekenissen in het Duits, legt Schmidt-Amelung uit. Het kan een stratenveger zijn of een stratenflitser, een zeer snel voertuig. Voor de fiets mikt Electrolyte op de tweede betekenis.

Lees ook: 'Nederland verlost van Spartamet-syndroom'

Lees ook: diefstal e-bikes stijgt snel

Categorieën