Fiets van de zaak blijft toch

In het najaar verraste staatssecretaris De Jager van Financiën vriend en vijand met een voorstel om de bestaande bedrijfsfietsregeling op te laten gaan in een algemene werkkostenregeling. Na een lobby van onder meer de Fietsersbond is het resulaat dat de oude regeling voorlopig blijft bestaan naast de nieuwe.

De Jager wilde af van een serie ingewikkelde bestaande regelingen en één algemene werkkostenregeling invoeren. Werkgevers zouden dan vanaf 2011 allerlei zaken voor hun werknemers belastingvrij mogen vergoeden tot een maximum van 1,4% van de totale bruto looonsom. Dat lijkt aan de ene kant aantrekkelijk: er is zo minder rompslomp en er kunnen bijvoorbeeld ook duurdere fietsen worden vergoed. Aan de andere kant lijkt het gevaar reeël dat werkgevers zullen kiezen voor bedrijfsfeestjes en -uitjes en er dan geen geld meer over is voor de fiets van de zaak. En dat terwijl ook de overheid het fietsen naar het werk wil bevorderen.

Rai, BOVAG, ANWB en Fietsersbond sloegen de handen ineen en vroegen aan de Kamer en de staatssecretaris om de bedrijfsfiets buiten de nieuwe regeling te houden. De lobby had effect: de staatssecretaris blijft weliswaar bij zijn voorstel, maar de eerste drie jaar (2011, 2012 en 2013) blijft de oude regeling bestaan. Werkgevers kunnen in die drie jaar van tevoren aangeven welke regeling ze willen toepassen. Voordat de nieuwe regeling in 2014 structureel wordt zal bekeken worden wat de effecten zijn.

Beleidsmedewerker Wim Bot van de Fietsersbond: "We zijn blij dat we dit compromis hebben weten te bereiken. Het is van groot belang dat werkgevers en werknemers in het komende jaar goed worden geïnformeerd over de keuze tussen de twee regelingen. En we zullen heel goed gaan volgen hoe de nieuwe regeling vanaf 2011 uitwerkt. Als er geen fietsen worden aangeschaft in de nieuwe regeling, dan moet de oude regeling ook na 2013 blijven bestaan."

Categorieën