Fietsen als vrijwilligerswerk

Veel visueel gehandicapten houden, net als u, van fietsen. Voor hen geldt alleen dat zij dat nooit zelfstandig kunnen doen. Zij hebben de hulp nodig van een vrijwilliger, die hen als voorrijder op een tandem meeneemt.

“Waarom is het, als je blind bent, leuk om te fietsen?”
Deze vraag stelt zich Gerben de Boer, achterrijder sinds jaar en dag en volledig blind. Op de website van de vorig jaar opgerichte Stichting Fietsbuddies staan ook zijn antwoorden:
“Fietsen is leuk want:
je bent in nauw contact met de natuur
je ruikt de geuren
je voelt de wind
je hoort de vogels
Voor mij heeft tandem rijden een heel groot voordeel. Iedere trap is raak. Als ik wandel, moet ik bij iedere stap nagaan waar mijn voeten terechtkomen. Als ik fiets, doet mijn voorrijder dat voor mij. Als hij, tijdens het sturen, goed oplet, geef ik wel wat meer kracht op de trappers.
Een tandem heeft – uit zijn aard – nog iets heel bijzonders want je bent altijd samen en dus nooit alleen. En een tandemtocht geeft heel vaak aanleiding tot een goed gesprek.”

In de praktijk blijkt het voor slechtzienden moeilijk om aan een voorrijder te komen. Een aantal fietsclubs organiseert wel speciale tandemtochten voor slechtzienden, maar dat beperkt zich maar tot enkele evenementen per jaar. Bovendien is het vervoer naar de startplaats van een dergelijke tocht voor een slechtziende vaak een fors probleem. Ons land kent genoeg sportfietsers die wel eens met een slechtziende een tandemtochtje willen maken, maar waar vind je elkaar?

De website www.stichtingfietsbuddies.nl (Site is momenteel offline, red) is opgezet om slechtzienden te helpen bij het zoeken van een voorrijder voor een tandemtochtje in de omgeving. Een soort Internet datingsite dus voor het tandemfietsen met slechtzienden. Met deze site willen de initiatiefnemers een nieuwe mogelijkheid bieden om deze twee groepen, voor- en acterrijders, via Internet met elkaar in contact te brengen. Veel slechtzienden zijn een actief gebruiker van Internet (vaak via een spraakprogramma) en voor mogelijke voorrijders is het ook handig om rustig achter de PC een contact voor te bereiden.

Je kunt je als voorrijder opgeven om eens in een bepaalde regio met een slechtziende te gaan tandemfietsen. En omgekeerd kan zich een slechtziende melden die een voorrijder zoekt. Over de procedure van opgeven verwijs ik verder naar de website.
De slechtziende fietsmaat heeft meestal al de beschikking over een tandemfiets.

Je komt na aanmelding als voor- en als achterrijder op een lijst te staan met eventuele wensen zoals over de lengte van een tochtje en de dag van de week die je beschikbaar hebt. Alleen via het afgeschermde gedeelte van de website kom je bij de contactgegevens om uiteindelijk afspraken met elkaar te maken voor een bepaalde tocht.
Het klinkt ingewikkeld, maar de site wijst zichzelf. De kunst is alleen meer bekendheid te geven aan het bestaan van de Fietsbuddies-website.

Zou u ook wel eens een keer met een visueel gehandicapte willen fietsen op een tandem? Bezoek de website en meldt u aan.

Nico van Ravesteyn, secretaris Stichting Fietsbuddies

Naschrift, juli 2013. Op dit moment is de website van de stichting Fietsbuddies offline. 

 

Categorieën