Rotterdam heeft een heerlijke achtertuin. Op schiereiland IJsselmonde fiets je langs weilanden, kassen en oude boerderijen, met een hoop groente- en fruittelers. De molens van Kinderdijk zijn dichtbij.
‘Geen eitjes vandaag’, staat op een bordje in iemands tuin. Een paar geiten mekkeren. Koeien liggen loom in het gras. Vanaf een slingerende dijk kijk ik uit over akkers, waar aardappels, kool en uien het goed doen. Oude boerderijen met rieten daken verraden dat boeren hier al eeuwen actief zijn.
Plaatsen als Ridderkerk en Barendrecht zijn in de loop der tijd steeds meer uitgedijd. Maar daartussen bleef het groen bewaard. Hier vind je nog de charme van het platteland. Veel telers werken duurzaam. Zo kun je naast moderne kassen ineens een houten insectenhuis zien staan.
Deze fietsroute ben ik gestart in Krimpen aan de Lek, waar het Driehoeksveer naar Ridderkerk gaat. Vanaf die plaats zit je zo in landbouwgebied. Eerst zijn daar de kassen, met de moderne groente- en fruitveiling The Greenery; daarna vallen vooral oude boerderijen op. Boven op een paal nestelt een ooievaar.
Paard Spikkel
Op de Ziedewijdsekade, ten zuiden van Barendrecht, komt een vrouw voorbij met een gespikkeld paard. ‘Dit is Spikkel,’ zegt het baasje, dat zich voorstelt als Mieke van der Berg. ‘Iedereen kent hem hier. Vroeger gaven we met Spikkel kinderlessen en weerbaarheidstrainingen. We deden vooral veel spelletjes.’
Om de hoek staat een man te schoffelen in een tuintje. Hij draagt een hoed en heeft een klein brilletje op. Weer stap ik even af voor een gesprek. ‘Ik woon in Ridderkerk, maar tuinier hier al achttien jaar. Vóór mij deden mijn vader en opa dat. Het is heerlijk om op het land te zijn, weg van de stad, met de geur van koeienstront.’
Je kunt kiezen hier: een praatje aangaan, of van de stilte genieten. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat. Net lunchte ik nog op een bankje naast een zijpad, helemaal alleen, maar doorfietsen naar de Oude Maas is ook een optie. Daar barbecueën stadsbewoners in het gras. Overal klinkt gelach, kinderen rennen in het rond.
Vogels en schapen
Verderop loopt het fietspad door recreatiegebied Hooge Nesse Veerplaat. Vroeger zag je hier landbouw, later diende de grond als opslag van opgebaggerd slib. Nu krijgt de natuur de ruimte. Door kleine niveauverschillen in de ondergrond groeien hier veel soorten planten, die op hun beurt bijna honderd verschillende vogels trekken. Op de dijk grazen schapen.
Gakgak
Via het charmante dorp Hendrik-Ido-Ambacht en Alblasserdam komt de route uiteindelijk uit bij Kinderdijk, in de Alblasserwaard. De dijken, molens en gemalen houden hier al meer dan zevenhonderd jaar de voeten droog. Ik heb lang genoeg getreuzeld vandaag. De avond is net begonnen, waardoor ik het fietspad bijna voor mezelf heb.
De negentien molens staan er roerloos bij. Tja, geen zuchtje wind vandaag. Overdag barst het hier in het weekend van de toeristen, maar nu hoor ik enkel de vogeltjes fluiten. Bewoners laten hun hond uit, een paar kinderen springen vanaf een bruggetje het water in.
Iets verderop vertrekt het Driehoeksveer naar Krimpen aan de Lek. De laatste pont is net geweest, maar de autoveerboot vaart tot middernacht. Gelukkig maar. Vanaf het water zie ik de skyline van Rotterdam; de stad is best dichtbij, maar voelt ver weg. Ganzen vliegen gakkend over.
Hotspots
1. Driehoeksveer
Het Driehoeksveer is een fietsvoetveer dat dagelijks tussen Kinderdijk, Krimpen aan de Lek en Ridderkerk vaart. In de loop der tijd is er heel wat actie voor gevoerd. De Ridderkerkse Meta de Visser wist in 1973 5.000 handtekeningen binnen te slepen om het pontje tussen Slikkerveer (nu een dorp in de gemeente Ridderkerk) en Kinderdijk te behouden. De scheepswerven zorgden voor een steiger bij Krimpen aan de Lek, zodat het veer in een driehoek kon gaan varen. Toen het veer eind 1978 weer dreigde te verdwijnen, wist De Visser met de landelijke actie ‘Piek voor de Pont’ 40.000 gulden op te halen. In 1982 richtte ze de Vereniging Vrienden van de Voetveren op. Voor vaartijden zie driehoeksveer.nl
2. Het Huys ten Donck
Achter een fruitmuur met oude dienstwoningen staat Het Huys ten Donck. Catharina van Zoelen bracht in 1702 het landgoed in als bruidsschat in haar huwelijk met Cornelis Groeninx. Hun zoon, Otto Groeninx van Zoelen, liet het huis in 1746 bouwen. Hij was burgemeester van Rotterdam en bewindhebber van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dezelfde familie beheert nog altijd het landgoed. Het park is van 10 tot 18 uur open voor wandelaars. Een dagkaart kun je voor 2 euro kopen bij Groentespeciaalzaak en Traiteur Verschoor in het centrum van Ridderkerk, of bij BP Bolnes, een kilometer verderop.
3. Maasoever Spoorweg
De Oude Maas is een getijrivier die het eiland IJsselmonde scheidt van het Eiland van Dordrecht, de Hoeksche Waard en Voorne-Putten. Ten zuiden van Barendrecht kun je op veel plekken in het gras of op een bankje zitten, en naar de voorbijgaande transportschepen kijken. Tussen Pannenkoekenhuis Maas en camping De Oude Maas rijdt voor kinderen het minitreintje van Maasoever Spoorweg. De rit gaat langs de oever van de rivier, over een spoorbrug en door bossen en een spoortunnel. Kaartjes kopen, kan bij het loket. Maasoever Spoorweg maakt deel uit van de Modelbouw Vereniging Hoekse Waard, die in 1982 is opgericht. Voor tijden zie maasoeverspoorweg.nl
4. Kerk van Kijfhoek
Polderkerk Kijkhoek staat op de stroomrug van riviertje de Devel. Hangt de vlag uit, dan kun je binnen koffie, thee of fris voor jezelf inschenken. Het is ook een prima plek om de bidon bij te vullen! Oude krantenartikelen vertellen meer over de geschiedenis van het kerkje en de nabije spoorlaan. De katholieken bouwden het kerkje in 1368, na de bedijking van de Zwijndrechtse Waard. Na de Reformatie ging het gebouw naar de hervormden; tegenwoordig houdt de Protestante Kerk Heerjansdam-Kijfhoek hier tweewekelijks zijn diensten. Vroeger kwamen waarschijnlijk veel kerkgangers per schuit. Het kerkje heeft zowel gotische als romaanse kenmerken.
5. Kinderdijk
De windmolens van Kinderdijk vormen een uniek stukje waterbeheer. Daarom staan ze sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Twee molens kun je dagelijks bezoeken. Museummolen Nederwaard uit 1738 is generaties lang bewoond door de familie Hoek. Binnen kun je aan de hand van oude meubels, spullen en zwart-witfoto’s zien hoe het leven in de molen was, met soms meer dan tien kinderen in een piepkleine woonkamer. Museummolen Blokweer is een wipmolen uit 1630, waarvan het hele bovengedeelte kan worden gedraaid. Aan de buitenkant kun je goed zien hoe het scheprad het water verplaatst. Er zijn ook rondvaarten. kinderdijk.nl
ROUTE
De route (44 km) gaat via knooppunten. Hij staat in de routeapp van de Fietsersbond, met een kleine aanpassing, zodat je daar niet langs de snelweg fietst, maar door een park.
Neem het Driehoeksveer van Krimpen aan de Lek (tussen Rijsdijk 8 en 12) naar Ridderkerk. Vanaf Ridderkerk: KP50 – 21 – 20 – 43 – 42 – 32 – 31 – 30 – 92 – 25 – 91 – 24 – 28 – 27 – 17 – 15 – 16 – 96 – 97 – 01 – 18 – 19 – 02 – 03. Neem het Driehoeksveer naar Krimpen aan de Lek. Er zijn dagen dat hij niet vaart wegens bijvoorbeeld personeelstekort. Dat kun je checken op de site van Driehoeksveer. Te laat? Fiets verder naar KP31, voor de autoveerboot.
———
Of gebruik Komoot: https://www.komoot.nl/tour/771583736?ref=itd
(Startplek bevindt zich hier op een ander punt
Een lijst met medewerkers
-
Jessica de Korte
Freelance journalist
Word lid van de Fietsersbond
Steun de belangenbehartiger van fietsend Nederland en ontvang heel veel voordeel!